Skip to main content
Zoetermeer - Rijswijk

Redt forensenlijn 50 het?

17 tot 23 minuten. Langer duurt een ritje met deze lijn 50 niet. Het ritje gaat van Zoetermeer naar Rijswijk of terug. Andere plaatsen doet de bus niet aan. De vervoerder van dienst: EBS.
De meeste kilometers rijdt deze lijn 50 op de autosnelweg. Vanaf het Randstadrail- en busknooppunt Centrum West in Zoetermeer gaat het zo snel mogelijk naar de A12 en vervolgens de A4. In Rijswijk duikt de bus het bedrijventerrein Plaspoelpolder in. Een paar haltes later staat de bus alweer aan het eindpunt bij het Rijswijkse station.

Editie 3, 2021  |  Martin Oudenaarden

Lijn 50 bij het station van Rijswijk
Foto: Martin Oudenaarden

 

Lijn 50 is dus een echte forensenbus. Jaren geleden, toen het verkeer op de A12 en de A4 in de spits veel vaker in de file stond, deed de bus ook Nootdorp aan. Dat was toen veel kleiner dan nu. Het lijnnummer 50 heeft Nootdorp nooit bereikt; het was eerst lijn 11 en later lijn 174. Lijn 50 rijdt elk half uur en heeft een lange pauze tussen 9.30 en 14.30. ’s-Avonds en in het weekend blijft hij in de garage.

Forensenlijnen hebben het moeilijk in coronatijd. Door het thuiswerken reist men veel minder vaak met de bus. Het ministerie van IenW heeft de overheden die de OV-concessies verlenen opgedragen transitieplannen te maken. In die plannen staat hoe het openbaar vervoer denkt de toekomst in te gaan als de (meeste) coronamaatregelen vervallen en er weer meer reizigers meegaan. Transitie betekent in dit kader heel vaak: bezuinigen vanwege de lagere reizigersinkomsten. Het transitieplan van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de opdrachtgever van EBS, liegt er niet om. Diverse buslijnen dreigen te worden opgeheven, waaronder deze lijn 50. Volgens EBS worden per dag 250 reizigers de dupe. Er is volgens het bedrijf een alternatief: lijn 30 rijdt ook tussen Zoetermeer en Rijswijk, maar doet er tot een kwartier langer over. Als lijn 50 verdwijnt, zal dat in augustus of december 2021 zijn.

Bushalte van lijn 50 bij het station van Rijswijk
Foto: Martin Oudenaarden

 

Lijn 50 is een spitslijn. Maar eropuit trekken met deze lijn kan best. Tegen half tien met de laatste ochtendbus heen en vanaf een uur of drie met een van de eerste middagbussen weer terug. Zowel bij het eindpunt in Rijswijk als dat in Zoetermeer kunt u een OV-fiets huren. Vanuit Rijswijk kunt u daarmee een fietstocht in het Westland maken; vanuit Zoetermeer kan dat in het noordelijker gelegen Bentwoud en/of de polders rondom het recreatiegebied Noord Aa.