Skip to main content
Lijn 50

Zes kilometer onder zout water!

De meeste lijnen 50 in deze rubriek bestaan al vrij lang, hoewel niet altijd als lijn 50. De Zeeuwse lijn 50 van deze aflevering is jong; de route kan pas sinds 14 maart 2003 worden gereden. We duiken onder water.

Editie 4, 2021  |  Martin Oudenaarden

Lijn 50 op het busstation in Terneuzen
Foto: Martin Oudenaarden

 

Woonwijken, industrie en haventerreinen. Dat is kortweg wat je tegenkomt tussen Middelburg, Terneuzen en Gent. De laatste (of eerste) kilometers op Zuid-Beveland rijdt de bus dan weer wel door het open Zeeuwse landschap. De Westerschelde is het mooiste op de route en tegelijkertijd het grootste obstakel. Maar je ziet er niets van! Behalve in het weekend, als lijn 50 doorrijdt naar Gent. Bij de passage van de sluizen in Terneuzen wordt de reizigers een korte blik op de zeearm gegund.

De bus duikt op Zuid-Beveland in de buurt van het dorp Ellewoutsdijk de Westerscheldetunnel in. Het diepst onder het water, 60 meter, is de bus bij de Pas van Terneuzen. Deze ligt aan de Zeeuws-Vlaamse kant en is onderdeel van de vaargeul. Vervolgens klimt de bus de tunnel uit en zien de reizigers iets ten westen van Terneuzen het daglicht weer. Al snel zijn we op het busstation Westerscheldetunnel, het eindpunt van de meeste ritten van lijn 50.

Beginpunt Middelburg: ook in de winter rijdt lijn 50 naar Gent!
Foto: Martin Oudenaarden

 

Knooppunt

Het busstation Westerscheldetunnel is geen plaats waar je voor je plezier een tijdje wilt verblijven. Gelukkig hoeft dat ook niet. Op dit OV-knooppunt sluit lijn 50 goed aan op andere bussen verder de streek in. Met een beetje geluk loop je van de ene bus zo de andere in.

In het weekend rijden er per dag vier bussen verder dan het busstation, over de sluizen Terneuzen in en verder naar het Belgische Gent. De route over de sluizen is afhankelijk van welke brug(gen) open staan.  Na de rit door Terneuzen rijdt de bus via Tractaatweg langs het dorp Axel en vervolgens in de buurt van het dorp Westdorpe België in. Zelzate is de eerste Vlaamse plaats die de bus tegenkomt, maar hij stopt er niet.
Al snel komt Gent nu in zicht. Daar heeft lijn 50 twee haltes: bij station Gent-Dampoort aan de spoorlijn uit Antwerpen en bij het eindpunt aan het Zuid. Leuk om te weten dat hier tot 1924 het treinstation Gent-Zuid stond.

Plannen

Rover en het Vlaamse TreinTramBus vinden dat er tussen Zeeland en Gent elk uur een bus moet rijden, de hele week. Helaas heeft de provincie het benodigde geld nog niet beschikbaar gesteld. Rover-Zeeland hoopt dat lijn 50 na corona vaker naar Gent kan gaan rijden, met haltes bij Westdorpe en Zelzate.