Skip to main content

Bijzondere haltenamen

Bushalte Tjibbe Knolstraat in Overdinkel

De Reiziger begint met een nieuwe rubriek. Elke bus- en tramhalte heeft een naam. De een is genoemd naar een zijstraat, de ander naar een belangrijk gebouw. Achter veel van die namen zit een verhaal. Soms grappig, soms interessant, soms onverwacht. De Reiziger gaat op zoek naar die verhalen. Mondig Mobiel, het tijdschrift van onze Vlaamse vrienden van TreinTramBus, ging ons voor. Tips zijn welkom, liefst voorzien van het bijpassende verhaal en foto’s.

Editie 1, 2024  |  Martin Oudenaarden 

Foto: Martin Oudenaarden

 

‘De koning van Overdinkel’ werd hij genoemd. Tjibbe Knol zorgde in het grensdorp Overdinkel voor leven in de brouwerij. Hij begon er in 1901 in zijn woonhuis een winkel en biertapperij. Zo waren de dorpsbewoners voor hun levensmiddelen niet meer aangewezen op het naburige Losser of het Duitse Gronau. Begin jaren 10 kwamen er een bakkerij en een koffiebranderij bij. Knol zorgde ook voor meer woningen in het dorp. De huurders moesten hun boodschappen wel kopen in de winkel van Knol! Deden ze dat niet, dan betaalden ze meer huur. Het Socialistisch Dagblad bedacht voor Knol dan ook een wat minder vlijende bijnaam: ‘de parasiet van Losser’.

In de Eerste Wereldoorlog – Nederland was neutraal – deed Knol volop mee aan het smokkelen van margarine. Al zijn activiteiten legden hem geen windeieren. Hij kocht aandelen maar verloor ook. Of dat geld was, is niet bekend. Op oudejaarsdag 1919 verscheen in het Algemeen Handelsblad een opmerkelijke advertentie. Tussen Losser en Enschede waren zes aandelen verloren, waaronder twee in de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij. De vinder kon ze terugbezorgen bij Tjibbe Knol.

Wie in 2024 bij de halte Tjibbe Knolstraat wil instappen, zal merken dat er wat is veranderd. Twents van Syntus heeft plaatsgemaakt voor RRReis van Arriva. En lijn 64 stopt er niet meer. Naar Oldenzaal moet je nu met lijn 66. Die rijdt ook naar Almelo, maar via Weerselo in plaats van via Ootmarsum. Naar Enschede kan nog steeds met lijn 61. Wie weet ontdekt u ergens tussen Losser en Enschede wel de zes verloren aandelen van Tjibbe Knol!

Bron: Oet Dorp & Marke Losser 2015-2