Skip to main content
Vereniging

Creativiteit en enthousiasme bij Rover Jong

Als coördinator van Rover Jong loop ik alweer een aantal jaren met deze leuke groep mee. Ik heb gezien welke resultaten een creatief idee en een dosis enthousiasme kunnen opleveren. Inmiddels zijn we weer hard op zoek naar jongeren die dit ook in huis hebben!

Editie 5, 2021  |  Marloes Hofstede

In actie voor stopcontacten in de 2e klasse

Jongeren binnen Rover

Het zal geen verrassing zijn dat de gemiddelde Rover-afdeling niet veel jongeren telt. Daarom besloot het bestuur in 2015 om een jongerenafdeling op te richten. Hierin konden jongeren, zonder daarvoor veel te moeten vergaderen en overleggen, op een laagdrempelige manier onderwerpen aankaarten. Dit deden ze met acties waarmee ze snel leuke publiciteit konden realiseren.

Rover Jong werd direct omarmd door de rest van de vereniging. Iedereen was erg benieuwd naar de acties die ze zouden gaan voeren, en elk lid was blij om de ideeën en wensen van jongeren vaker terug te horen in de vereniging. Al snel werden de leden van Rover Jong ook in andere delen van de vereniging betrokken, zoals de scoutingcommissie, regionale afdelingen en het Roverbestuur.

Bistrot op Utrecht Centraal werd al snel de vaste vergaderplaats. Menig idee voor een leuk project of actie is hier ontstaan. Verder mochten uitjes en excursies natuurlijk niet ontbreken. Zo heeft Rover Jong een middagje mee mogen kijken op de verkeersleidingspost van ProRail in Utrecht. Ook gingen we zelf op excursie naar Wuppertal om in de Schwebebahn te kunnen reizen.

Op excursie naar de treinverkeersleiding

 

Projecten en ludieke acties

Jongeren houden vaak niet van veel en lange vergaderingen. Ook het schrijven van memo’s, visiestukken en lange rapporten behoort meestal niet tot de hobby’s. We schrijven al genoeg voor onze opleiding, nietwaar? Daarom heeft Rover Jong ervoor gekozen om een andere werkwijze te gebruiken dan de meeste Rover afdelingen. We werken vooral met korte projecten en ludieke acties. Willen we graag betere wifi in de trein, dan gaan we zelf op pad om deze te testen en vragen we onze mede-jongeren wat ze ervan vinden. Willen we stopcontacten in de tweedeklascoupés, dan leggen we een verlengsnoer door de trein. Willen we betere nachtverbindingen, dan kamperen we als gestrande uitgaanders op het plein voor het station in Amsterdam. Geweldig leuk om te doen want je krijgt hele gezellige reacties!

Een vast onderdeel van ons werk is deelnemen aan de Jonge Klimaatbeweging. Hierin maken heel veel jongerenorganisaties samen een Klimaatagenda voor en door jongeren. Op het onderwerp mobiliteit doet Rover Jong al drie jaar enthousiast mee en kunnen we al onze ideeën kwijt over de mobiliteit van de toekomst. Waarom zouden we over 30 jaar geen ‘hyperloop’ hebben – een supersnelle trein door een vacuümbuis? Of een groot en goed gecoördineerd Europees treinnetwerk, waardoor niemand meer binnen Europa wil vliegen? Daarin vinden we het vooral belangrijk dat er op Europees niveau goede afspraken en regie komen, in plaats van ieder land voor zichzelf. Wat ons betreft liever gisteren dan vandaag, want 2030 – als de CO2-uitstoot gehalveerd moet zijn – komt heel snel dichterbij!

Jonge Klimaattop 2021

 

 

Bereikbaarheid onderwijsgebouwen

Inmiddels zijn er weer veel nieuwe ideeën en visies opgekomen. Een grote wens van Rover Jong is om in kaart te brengen hoe het gesteld is met de bereikbaarheid van onderwijsinstellingen in Nederland. En dan hebben we het niet alleen over campussen van universiteiten en hogescholen, maar ook over mbo’s en middelbare scholen. Is een onderwijsinstelling bijvoorbeeld goed bereikbaar met het OV en/of de fiets? Moeten leerlingen ver lopen vanaf de halte tot aan de voordeur? Maar met alleen bereikbaar zijn ben je er nog niet, iedereen wil ook wat comfort tijdens de reis. Sta je met je fiets lang in de file voor het stoplicht, moet je gevaarlijke kruispunten over of rijd je soepel via een vrijliggend fietspad naar de fietsenstalling? Hang je in de bus met de benen buiten of kun je überhaupt vaak niet mee? Allemaal vraagstukken die we graag willen beantwoorden, zodat we daaruit kunnen bepalen waar er winst te behalen is en hoe we dat kunnen aanpakken. We werken daarbij graag samen met onderwijsinstellingen, zowel bij de verspreiding van het onderzoek als bij het uitwerken van vervolgstappen. Maar ook organisaties als de LSVb en de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) staan op ons lijstje van partners.

Een ander groot onderwerp voor de toekomst is de vraag hoe we de studenten van nu in het openbaar vervoer houden. We zien dat veel studenten na hun afstuderen bij bedrijven gaan werken waar de leaseauto de norm is. Als je mazzel hebt krijgen starters een NS-businesscard, maar vaak liggen bedrijventerreinen niet gunstig ten opzichte van een OV-halte. Hoe zorgen we er dan toch voor dat de young professionals niet overstappen naar de auto als ze hun studentenreisproduct hebben ingeleverd?

Meehelpen?

Voor al deze onderwerpen kunnen we enthousiaste meedenkers gebruiken. Heb je ideeën over een van onze onderwerpen of projecten? Of heb je zelf een fantastisch idee waar we echt mee aan de slag moeten? Dan ben je van harte welkom om eens kennis te maken en je ideeën te spuien (dat geldt uiteraard ook voor vrienden, kennissen en familie die graag meekomen). Meld je via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !