Skip to main content
Een geweldincident op station Driebergen-Zeist

Inzet van de politie: een ooggetuigeverslag

‘Wegens inzet van de politie geen treinverkeer’. Het is een wat abstracte boodschap die we als reiziger wel eens voorbij zien komen. Veel meer dan dat we later thuis zullen zijn, weten we niet. Heel anders is dat op de plaats waar op dat moment iets aan de hand is. Willem Stegeman bevond zich op één van deze momenten in het heetst van de strijd. Een ooggetuigenverslag.

De Reiziger Digitaal | Editie 1, 2023  |  Willem Stegeman 

Een reiziger op Utrecht CS wacht tot op zijn trein
Foto: Tim Boric

Ik lees in de krant dat er steeds meer jongeren rondlopen met vuurwapens. Tot die decemberavond 2022 had ik zelf nog nooit iets gezien van wat zelfs maar lijkt op iemand die een vuurwapen laat zien en er serieus mee dreigt iemand te raken.
Dan moet je 67 jaar worden om dat mee te maken. Het wapen, een revolver weet ik inmiddels, werd niet op mij gericht, maar op twee jongemannen die de man met het vuurwapen achterna kwamen rennen. Ik stond er 5 meter vandaan..

Revolverheld

Op een vol perron, het was in de middagspits, trekt de man een revolver om de twee achtervolgers van zich af te schudden. Bizar. En nog meer bizar is dat de revolverheld het wapen in zijn zak steekt en een klaarstaande trein instapt..
Braaf als ik ben had ik 112 aan de telefoon en probeerde, met behulp van twee jongedames die het ook hadden gezien, zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven wat we zagen.. En wat we zagen was dat de twee achtervolgers dezelfde trein instapten en op zoek gingen naar de revolverheld. Ze doorzochten zichtbaar voor iedereen de trein. Inmiddels waren er van alle kanten politieauto´s met luide sirene onderweg. Ik zou eigenlijk behoorlijk geschrokken moeten zijn, maar dat kwam pas later.

Politie in actie

Ik meldde mij in de hal bij de aanstormende politie, wapens in de hand. En wees hen de weg, toen juist de twee achtervolgers de trap afkwamen. Nou wat ik toen zag was een staaltje doelmatigheid om van te smullen. Deze twee heren werden binnen 20 seconden op de grond gedwongen, gefouilleerd en geboeid. Ik kon bevestigen dat deze twee heren bij het incident betrokken waren, maar dat ik hen niets onoorbaars had zien doen. Wel iets doms, want wie achtervolgt er nou, ongewapend, een man die jou met een wapen dreigt?
Ik mocht aanwijzen waar de jongeman met het wapen was ingestapt en ben vervolgens zelf in een trein aan de andere kant gestapt. Uit de krant bleek later dat ze de meneer met wapen op het toilet van de trein aan hebben gehouden en ook het wapen hebben aangetroffen. Ik mag hopen dat deze meneer een paar nachtjes heeft mogen logeren in een politiecel.
Ik ben natuurlijk wel benieuwd naar het verhaal er achter, maar daar zal ik nooit achter komen, tenzij ik word opgeroepen bij een eventuele rechtszaak. Van de politie weet ik inmiddels dat het gehele incident door bewakingscamera´s is opgenomen, dus ik vermoed dat ze me niet meer nodig hebben.

Gestrande treinreizigers
Foto: Tim Boric

 

Treinverkeer platgelegd

Ik was al een paar dagen op de NS aan het mopperen vanwege aanhoudende storingen en treinvervangend busvervoer. Ik was dan ook een paar dagen zeker twee uur later thuis gekomen dan normaal. Maar dit keer was ik het die met één telefoontje het treinverkeer tussen Utrecht en Ede-Wageningen plat heeft gelegd. Ik heb gezien hoe snel, adequaat, en weloverwogen, in drie minuten een situatie die ook voor hen dreigend en onheilspellend moet zijn, tegemoet wordt getreden door vrouwen en mannen van de politie. Echt hulde.

Mocht u weer eens mopperen op de politie vanwege een volkomen terechte bekeuring. Of vanwege het feit dat ze worden beschuldigd van het gebruik van geweld bij een arrestatie? Ik heb van heel nabij gezien hoe geweldig efficiënt en keurig zij dit kunnen doen.
Ik heb gezien hoe volkomen rustig ik, druktemaker, kan handelen als het nodig is. Dat ik eenmaal onderweg naar huis het hart in mijn keel hoorde kloppen, zal u niet verbazen. Dat een uur later het verhaal op internet staat, waarbij de feiten nogal geweld worden aangedaan, vond ik ook bijzonder.

Ik sliep er slecht van. Wat zou de wereld er mooi uitzien zonder boze mensen en zonder vuurwapens…