Skip to main content
In de regio

Veel verbeteringen in gang gezet in Amstelveen

Het ziet er niet allemaal even fraai uit in Amstelveen. Het busstation verdient geen schoonheidsprijs en de toegankelijkheid laat soms te wensen over. Rover-Amsterdam kwam in actie. Met succes!

De Reiziger Digitaal, december 2023  |  Menno Waalewijn

Op het busstation Amstelveen. Rover-leden Martin van Engelshoven-Huls (uiterst links) en Marinus de Jong (daarnaast op de rug gezien) in gesprek met wethouder Herbert Raat.
Foto: Menno Waalewijn

De afdeling Regio-Amsterdam van Rover heeft het afgelopen jaar in Amstelveen diverse werkbezoeken georganiseerd met gemeenteraadsleden, OV-wethouder Herbert Raat, de vervoerbedrijven Connexxion en GVB en de VervoerRegioAmsterdam (concessieverlener).

Er waren allerlei redenen om in actie te komen, omdat de OV-reiziger al jaren lang op verschillende plekken in de gemeente veel ongemak te verduren heeft.

De vieze bende door de vele weesfietsen.
Foto's: Menno Waalewijn

De eerste weesfietsen worden verwijderd (links wethouder Herbert Raat, rechts Roverlid Menno Waalewijn en  Handhavers).

 

Wildplassers en duivenpoep

Zo is het busstation het grootste OV-knooppunt in de gemeente met circa 100 bussen per uur, maar het verdient letterlijk geen schoonheidsprijs. Rover heeft meer dan 125 weesfietsen geteld, die 24/7 plek bezet houden in de toch al overvolle fietsenrekken. De duiven poepen massaal op de stoep en op de haltes en ook zijn er ‘s avonds wildplassers, met stank tot gevolg.

De gemeente wil dat het busstation weer een visitekaartje wordt en er zit nu gelukkig een wethouder die van doorpakken houdt. De wensenlijst die Rover Amsterdam heeft ingediend is omarmd, en stuk voor stuk worden de knelpunten aangepakt. De kapotte verlichting is gerepareerd, er wordt vaker schoongemaakt, de duiven worden bestreden en de weesfietsen zijn gestickerd en worden dan na een paar weken verwijderd. Ook wordt gewerkt aan betere bewegwijzering, o.a. naar het moeilijk herkenbare toilet op het middenperron.

Demonstratie van de handmatige rolstoelplank op tramlijn 25.
Foto: Menno Waalewijn       

 

Toegankelijkheid is aandachtspunt

Ook is Rover met politici en vervoerders op ‘OV-safari’ geweest langs verschillende knelpunten op de Amstelveense tramlijn 25. Kernpunt daarbij was toegankelijkheid: we hebben o.a. aandacht gevraagd voor de weggesleten blindegeleidelijnen (opgespoten lijnen), de vaak kapotte liften, de te grote spleet en hoogteverschil tussen tram en perron, waardoor rolstoelers niet zelfstandig in de tram kunnen komen. Daarnaast hebben we gewezen op de slechte verlichting in voetgangerstunnels, de grote overstapafstanden en de gebrekkige bewegwijzering. Ook hier hebben gemeente en vervoerders inmiddels al dingen verbeterd. Omdat de ingebouwde rolstoelplank klem loopt tegen de perronrand is op elke tram nu een losse plank aanwezig die door de conducteur wordt neergelegd. Dit is natuurlijk niet ideaal maar wel een pragmatische oplossing.

Rover-Amsterdam is blij dat er nu snel verbeteringen worden gerealiseerd en raadt iedereen aan om met plaatselijke politici en vervoerders/opdrachtgevers een excursie te organiseren. Je kunt dan in de praktijk laten zien waar de schoen wringt, en het zorgt ook voor aandacht in de media en gemeenteraad.