Skip to main content
Eropuit in de lente

Tips voor binnenlandse trips

Lachend lonkt de lente: het is weer tijd om eropuit te trekken. De Reiziger reikt enkele ideeën aan voor gevarieerde uitstapjes door heel Nederland.

Editie 2, 2024  |  Arjen Polderman

Naar buiten!

Uitkijktoren op de Marker Wadden
Foto: ©Peter Leenen

Marker Wadden

Een veerdienst vanuit Lelystad vaart in ongeveer drie kwartier naar Marker Wadden. In dit nieuwste stukje Nederland ontluikt nieuwe natuur met waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen. Zo ontstaat hier een waar natuurparadijs. Twee wandelroutes leiden allebei langs de twee vogelkijkpunten.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Bataviahaven, Lelystad (lijnen 13, 207)


Klompenpad

Het Dorenweertsepad voert nu eens door de drassige uiterwaarden van de Rijn, dan weer hoog over de rand van de Veluwse heuvels, met weidse uitzichten. Er zijn varianten van 8 en van 13 km, en aansluitingen op andere klompenpaden. Een bonus is kasteel Doorwerth.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Drielse Veer, Oosterbeek (lijn 51); bushalte Rolandseck, Doorwerth (buurtbus 590)

De variatie aan bomen is onvoorstelbaar
Foto: Nationaal Bomenmuseum Gimborn

Bomenmuseum

Inktfabrikant Max von Gimborn legde bij Doorn een park aan met 3000 soorten bomen en struiken; dat is nu het Nationaal Bomenmuseum Gimborn. Een lust voor het oog. Boek vooral een rondleiding, want dan zie je zoveel meer. Het 29 hectare grote park is ook geschikt voor rolstoelen.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Stamerweg, Doorn (lijn 50)

Oude tijden

De stuurhut van de Bornrif, een Noordzeebotter
Foto: Visserijmuseum Zoutkamp

Visserijmuseum

Aan de oude binnenhaven van de historische vissersplaats Zoutkamp toont het Visserijmuseum de geschiedenis en de ontwikkeling van de lokale visserij. In de expositie Vissersvrouwen staat dit jaar de rol van de vrouw in het vissersgezin centraal.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Marnestraat, Zoutkamp (lijn 65)


Meppel

Meppel dankt zijn rijke handelsverleden aan vervoer over water; enkele van de vele grachten zijn bewaard gebleven. De ANWB biedt een wandelroute van 2 km door de gezellige historische binnenstad, langs onder meer de Meppeler toren, het Drukkerijmuseum, oude pakhuizen, de Stadswaag en molen De Vlijt.

Klik voor meer informatie
OV: treinstation Meppel


Concentratiekamp

Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog een SS-concentratiekamp. Na de oorlog zijn er evacués, collaborateurs en Molukkers ondergebracht. De vaste expositie toont met verhalen en voorwerpen de geschiedenis van het kamp. Een wandeling van 2,5 km leidt naar de fusilladeplaats.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Lunettenlaan, Vught (buurtbus lijn 207)

Museale bouwwerken

Eeuwige schoonheid in de eeuwenoude basiliek
Foto: Sint Servaas basiliek

Het oudste gebouw

Het oudste gebouw in Nederland is de Sint Servaas basiliek in Maastricht, waarvoor de grondslag werd gelegd in de vierde eeuw. Niet alleen de kerk zelf is indrukwekkend; er zijn ook schatkamers vol kunst, met als topstukken het reliekschrijn en het borstbeeld van Servatius.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Vrijthof, Maastricht (lijn 4); bushalte Helmstraat, Maastricht (lijn 7)


Reis door het lijf

‘Corpus’ betekent ‘lichaam’. Dit museum heeft de vorm van een menselijk lichaam en legt uit hoe die mens in elkaar zit. Beleef een spectaculaire ‘reis door de mens’ en zie, voel en hoor hoe ons ingenieuze lichaam werkt. Een zintuigprikkelende ervaring om samen te beleven!

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Willem Einthovenstraat, Oegstgeest (lijnen 9, 38); bushalte Wassenaarseweg/Corpus (lijnen 9, 57); bushalte Corpus, Oegstgeest (lijn 90)

Het Schip: deels wooncomplex, deels museum
Foto: Marcel Westhoff

Gebouw, schip of museum?

Museum Het Schip is het boegbeeld van de architectuur van de Amsterdamse School. Het expressionistische volkswoningbouwcomplex is in 1919 gebouwd. In het schoolgebouw dat er deel van uitmaakte, huist nu een museum over de Amsterdamse School. Een rondleiding is de moeite waard.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Spaarndammerstraat, Amsterdam (lijnen 22, 48)

Eeuwig jong

Een en al attractie
Foto: Duinen Zathe

Verkeerspark

Duinen Zathe in Appelscha is een kleinschalig attractiepark. Het begon allemaal met een verkeerscircuit, maar er zijn ook achtbanen, een mega-springkussen, een waterglijbaan, een piratenschip, een duikboot, botsbootjes en nog veel meer.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Steegdenkwartier, Appelscha (lijn 114, 115)


Speeltuin met pannenkoeken

Tussen Serooskerke en Vrouwenpolder, bij molen De Jonge Johannes, ligt een speeltuin zonder opsmuk, maar mét pannenkoeken. Er zijn een springkussen, een waterglijbaan, een trampoline, een zandbak, minigolf en vanaf medio juli een maïsdoolhof.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Noordweg, Serooskerke (buurtbus 583) en bushalte Serooskerke Gapingseweg (lijn 133)

Barbie in de jaren 60
Foto: Stedelijk Museum Almelo

Barbie 65

Stedelijk Museum Almelo viert tot 8 september Barbies 65e verjaardag met de grootste Barbie-expositie ooit in Nederland. Meer dan 1200 Barbiepoppen laten zien hoe Barbie is geëvolueerd van typisch blondje tot geëmancipeerde, werkende vrouw; een spiegel van onze samenleving in de afgelopen 65 jaar.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Centrumplein, Almelo (lijnen 21, 22, 26, 51, 95, 525)

Reis voordelig met een dagkaart

Gaat u er op uit met het OV? Kijk dan ook eens op het Rover-dagkaartenoverzicht: daarin staan alle handige dagkaarten in Nederland!