Skip to main content

Bijzondere haltenamen

A je Striekiezer

Elke bus- en tramhalte heeft een naam. De een is genoemd naar een zijstraat, de ander naar een belangrijk gebouw. Achter veel van die namen zit een verhaal. Soms grappig, soms interessant, soms onverwacht. De Reiziger gaat op zoek naar die verhalen. Tips zijn welkom, liefst voorzien van het bijpassende verhaal en foto’s.

Editie 2, 2024   |  Gerda Spaander 

Aan deze woning dankt de bushalte haar naam
Foto: René Kremer, Heemkundekring De Auw Kring   

 

Vlakbij Vaals, waar 4 keer per uur lijn 350 van Maastricht naar Vaals rijdt, valt de naam van de halte “a je Striekiezer” nogal op. Heemkundekring De Auw Kapel in Lemiers hielp ons de oorsprong van deze naam op te sporen.

Ter hoogte van deze halte liep vroeger wat nu de Oude Trichterweg heet. Toen de huidige Rijksweg werd aangelegd ontstond daar een smal driehoekig perceel. Daarop werd een huis gebouwd, maar dat bleek de perceelsgrenzen te overschrijden. Er werd een stuk van het huis afgebroken en er werd een schuur achter gebouwd. Maar het klopte nog steeds niet, en het huis werd nogmaals aangepast. Dat leverde een hoger dak op met een dakhelling en ‘kromgetrokken’ muren, en met wat dichterlijke vrijheid is daar de vorm van een strijkbout in te herkennen.

A je Striekiezer
Foto: Martin Oudenaarden

In de volksmond werd het huis na 1880 “aan het strijkbout” genoemd, ofwel in het plaatselijke dialect “A je Sjtriechiezer”. Bij de aanleg van de nieuwe bushalte werd die naar het honderd meter verderop gelegen ‘strijkijzerhuis’ vernoemd: “A je Striekiezer”. De naam werd een beetje verbasterd naar het Nederlands omdat de “sj” moeilijk uit te spreken is en er een fonetische klankverandering is geweest van “ch” naar “k”.  

Een volgende keer toch maar eens beter naar het betreffende huis kijken. Zonder deze uitleg valt het niet snel op.

In ieder geval heeft het dus niets te maken met de vorm of de stoom van de stoomtram Maastricht–Vaals die daar ooit reed.