Skip to main content
Column

Inchecken tijdens daluren

Door Willem Stegeman

Alleen online

Hoe leuk is het om, bijvoorbeeld op vrijdagavond zo tegen 18:15, reizigers te observeren op station Amersfoort rond de incheckpoortjes. Vanaf die tijd verzamelen mensen zich massaal in de buurt van de poortjes. Iemand die nooit met het OV reist, maar toevallig een keer op dat moment het station binnenwandelt, zal zich afvragen wat er aan de hand is. Een flashmob, of een flitsmeute, een groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt? 

Ervaren reizigers weten heel goed wat er aan de hand is. Sommigen reizigers staan daar fanatiek op hun horloge te kijken, terwijl anderen er nonchalant bij staan met een blik van 'Ik sta heus niet te wachten tot ik goedkoop kan reizen, hoor'. Naarmate de klok 18:25 nadert, beweegt de groep zich langzaam maar heel zeker tot vlak bij de poortjes. Er zijn reizigers die gewoon door een poortje willen, en zich tussen de meute doorwurmen.  Er zijn reizigers die geen seconde van de daluren willen missen, hun trein vertrekt van een ver spoor om 18:27. Na een tijdlang rustig stilstaan in de stationshal, beginnen zij nu keihard te rennen.

Sinds ik een dalurenkaart heb, begrijp ik het. Om 18:30 uur vangen de daluren aan. Maar de NS hanteert een marge van 5 minuten. Dat geldt ook voor de ochtend. Vanaf 8:55 uur kun je inchecken. Het is meteen een sport om zoveel mogelijk tijdens de daluren te reizen. Niet alleen kun je hiermee flink besparen, het biedt ook de kans om rustig te genieten van een gebakje en koffie in de Stationshuiskamer of een van de andere horecavoorzieningen. Voor mij is er bovendien een groot verschil tussen inchecken om 18:24 en 18:25. Om 18:24 heb ik een 2e Klas staanplaats voor € 13,50, om 18:25 kost de reis mij niets naast de al betaalde abonnementskosten en mag ik 1e Klas zitten.

Het is fascinerend hoe een kleine verandering in vertrektijd een hele andere reisbeleving oplevert. Het illustreert tevens wat Rover altijd zegt: reizigers willen echt niet per se in de spits reizen. Maar sommige kunnen nu eenmaal niet anders. Ik als flexibele reiziger neem nog wel een extra kopje koffie. Goedkoper dan die €13,50 en ik kan er nog bij zitten ook.