Skip to main content

Annelot Stufkens

Beroep: Student bos- en natuurbeheer Wageningen

Ov-gebruik: “Ik woon in Amersfoort maar ik studeer in Wageningen, dus ik reis daar meerdere keren per week naartoe met de trein. En vanaf Ede-Wageningen ga je vervolgens per bus naar de campus. Dat is altijd heel druk, omdat studenten vanuit het hele land daar aankomen en dan de bus moeten nemen. Ik heb wel een rijbewijs, maar geen auto. Dus als ik naar vrienden ga of naar mijn ouders die beiden niet in Amersfoort wonen, ga ik wel altijd met het OV. Ik woon maar vijf minuten fietsen van het station af dus dat is ontzettend fijn.”

Beste OV-ervaring: “Met het OV reizen is voor mij zoiets dagelijks dat ik het lastig vind om te zeggen wat mijn beste ervaring is. Ik ga wel altijd met het zogenoemde ‘kippenlijntje’ ofwel de Valleilijn naar Ede-Wageningen. Ik kan er ook voor kiezen om via Utrecht te reizen, maar dat vind ik veel te druk. De Valleilijn gaat dan wel iets langzamer, maar hij voelt voor mij onderhand erg vertrouwd. Hij rijdt ook bijna altijd op de minuut op tijd en ik weet bijvoorbeeld dat hij als ik terugreis altijd 7 minuten voor vertrek klaarstaat. En als ik dan ’s ochtends in de trein zit en de zon komt op, dan zijn de weilanden, boerderijen en bomen waar we langs rijden een prachtig uitzicht. Dat zijn wel van die kleine geluksmomentjes.”

Slechtste OV-ervaring: “Ik heb zeker de nodige reizen gehad met niet alleen veel vertraging maar soms wel vier keer achter elkaar geannuleerde ritten, zodat ik van station naar station moest en met een soort doolhof aan omwegen naar huis. Daarnaast heb ik ook veel treinreizen ’s avonds en ’s nachts moeten maken. Daarbij heb ik me vaak onveilig gevoeld, waarbij ik dan ook niet wist aan wie ik hulp zou moeten vragen als iets zou voorvallen.”

Wat moet nú beter: “Er moeten genoeg treinen blijven rijden en het OV moet veel goedkoper worden. Ik blijf het zo bijzonder vinden dat we dat in Nederland niet rond krijgen, waar dat in andere Europese landen meestal wel lukt. Ik vind het bizar dat er steeds wordt besloten om minder treinen te laten rijden. En ik snap ook niet dat een land dat voor het behoud van een goed klimaat en een gezond milieu zegt te zijn, niet wil investeren in toegankelijker openbaar vervoer. Daar wil ik nog aan toevoegen dat ik respect heb voor alle OV-medewerkers die hier ook onder lijden, terwijl nu blijkt dat de directrice van NS een absurd salaris verdient.”

Rover kan: “Mensen blijven uitvragen en bewustzijn verhogen. Het OV is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven voor veel mensen in Nederland, dus het is belangrijk om er mee bezig te blijven en naar iedereen te blijven luisteren.”