Skip to main content

Vereniging

Themagroep Internationaal Reizen

Vrijwilligers zijn niet alleen actief binnen regionale afdelingen. In 2024 begon Rover themagroepen op te zetten; groepen die op landelijke thema’s aan visievorming doen en reizigers informeren en inspireren. De themagroep Internationaal Reizen ging begin 2025 van start.

Editie 3, 2025  |  Marloes Hofstede

Trein in Noorwegen
Foto: David Dietzenbacher

 

Eén van de eerste activiteiten was het verzorgen van een symposium voor de Vereniging van Utrechtse Geografie Studenten (V.U.G.S.) over internationale treinreizen. David Dietzenbacher (24), die na zijn afstuderen drie maanden ging interrailen, gaf hier een lezing over. Waar loopt zo’n internationale treinreiziger nu allemaal tegenaan?

Van kastje naar loket

“Het begint al bij het reserveren”, zegt David. “Je Interrailpas kun je als app op je telefoon gebruiken, maar voor sommige treinen moet je bijbetalen voor een reservering.” Het is alleen niet altijd duidelijk waar je die dan haalt: bij het loket of online? Bij de vervoerder of een commerciële partij? Door tegenstrijdige informatie, ook van het personeel, word je soms van het kastje naar het loket gestuurd – en weer terug. David: “Maar als je dan eenmaal in die trein zit, kom je wel door adembenemende landschappen. En met je Interrailpas ben je heerlijk flexibel en kun je de reis tussendoor zelf bepalen. Dat is wel anders met losse tickets.”

De losse tickets zijn voor veel mensen puzzelen. David: “Ik moest eens lastminute naar Praag vanuit Sittard. Voor minder dan 100 euro lukte dat nergens. Maar vanaf Geilenkirchen, net over de grens, en met de Tsjechische spoorwegen kostte het maar 38 euro. Moet je ook maar op komen!”

EHBT (Eerste Hulp Bij Treinstranding)
Foto: David Dietzenbacher

David onderweg

Opknippen = oppassen

Het opknippen van je tickets kan dus flink wat geld besparen. Maar het maakt het ook ingewikkelder om te boeken, en risicovoller bij vertraging. Voor veel goedkope tickets geldt treinbinding: je bent verplicht om één specifieke trein te nemen. Mis je die trein, dan moet je bij opgeknipte tickets op eigen kosten een nieuwe aansluiting regelen en is je ticket dus niet meer zo goedkoop. Maar ook bij doorlopende tickets is het belangrijk dat je weet wat je rechten zijn bij vertraging. ”Je moet vaak zelf initiatief nemen, een alternatief uitzoeken, op een conducteur afstappen, je rechten zien op te eisen. Een volledig zekere, zorgeloze reis is het nog niet helemaal. En dat is jammer”, aldus David.

Het verhaal van David was herkenbaar voor veel van de studenten. Vooral de reizigersrechten waren voor velen onbekend. “Dat soort informatie is precies wat we met de themagroep willen verstrekken”, zegt David. “Als reizigers beter weten wat kan en mag zullen ze ook eerder geneigd zijn die mooie reis te maken.”

Nieuwe ideeën

Tijdens het symposium hebben de studenten daarom actief meegedacht over verbetervoorstellen. Zo werd bijvoorbeeld geopperd om een QR-code op de achterkant van treinstoelen te zetten, die direct de webpagina opent over compensatie bij vertraging. Ook een beslisboom om te ontdekken wat je rechten zijn werd genoemd als een handig middel.

Doe mee

Heb je nu ook zin gekregen om je in te zetten voor beter internationaal OV? Meld je dan aan via www.rover.nl/doe-mee of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om te zien wat de mogelijkheden zijn.