Skip to main content
Eropuit internationaal

Litouwse ‘workation’ per trein

Binnen 24 uur treinen naar Litouwen? Sinds vorig jaar kan dat! Kies je voor de nachttrein, dan kost de reis van Amsterdam naar de Pools-Litouwse grens je 22 uur. Zelf maakte ik de reis overdag, verdeeld over twee dagen: ik wilde ook een bezoek brengen aan Warschau in Polen.

Editie 3, 2025 | Tekst en foto’s: Olga Leever

Overstappen bij de grens. Want Litouwen is aangesloten op het breedspoornetwerk

Elk jaar maak ik minstens één verre treinreis door Europa. Dan ga ik met een collega-zzp’er op ‘workation’: we klappen de laptop open in de trein, werken parttime in onze airbnb’s en genieten in de middagen en avonden van het land waar we op dat moment zijn. Onze laatste bestemming was één van de Baltische staten: Litouwen. Een reis van meer dan 3.400 kilometer heen en terug. 

 

Reisdag 1: van Utrecht naar Warschau

Vertrektijd vanaf Utrecht CS: 7.06 uur. Helaas: het vertrekbord in de stationshal meldt dat onze trein niet rijdt wegens ‘een dienstregelingswijziging’. Op het NS Servicepunt zetten we onze stoelreserveringen om naar de trein van 8.30 uur. We reizen naar Duisburg voor onze eerste overstap: Berlijn. Daar zien we drommen mensen staan op het perron. We horen we dat de trein vertraging heeft wegens een staatsbezoek van Zelensky aan Berlijn. Delen van de stad zijn hierdoor afgesloten. We beginnen ons wat zorgen te maken over onze overstap: halen we de laatste trein naar Warschau, die vanuit Berlijn vertrekt om 18.00 uur …? 

Vertrektijd vanuit Duisburg: 12.15 uur. De trein naar Berlijn is overvol. En de reistijd loopt op. We kennen de Deutsche Bahn – vertragingen zijn hier bijna standaard. Maar het wordt wel heel spannend als onze trein steeds trager gaat rijden bij het naderen van Berlin Ostbahnhof. Als we hier aankomen, wordt omgeroepen dat onze trein naar Polen niet (zoals beloofd) vertrekt vanaf dit station. We moeten met de metro naar Berlijn Lichtenberg. Dat wordt rennen naar de metro! Die halen we gelukkig. Met een slakkengang kruipt de metro van Ostbahnhof naar Lichtenberg. Op dit station aangekomen trekken we een sprintje naar het spoor waar vijf minuten later de trein naar Warschau binnenrijdt. En we zijn nét op tijd! Om 18.00 uur vertrekt onze trein. Rennen op stations met een rolkoffer hotsebotsend achter me aan hoort erbij, weet ik inmiddels. Ik heb nog nooit een internationale treinreis gemaakt waarbij alles goed ging. Leve het avontuur ;-)

Schommelen op het perron van station Vilnius

 

Wereldstad Warschau

In Warschau zijn we drie dagen. In de ochtend als digitale nomaden achter de laptop in ons appartement. ‘s Middags gaan we op ontdekkingstocht door deze miljoenenstad vol contrasten: Oostblokflats naast glimmende kantoortorens, hippe koffietentjes en wijnbars naast sober ingerichte Poolse restaurants. De historische binnenstad is door bombardementen weggevaagd tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna weer opgebouwd met kopieën van de oorspronkelijke gebouwen. Het is een indrukwekkende stad, zeker de moeite waard!

Reisdag 2: van Warschau naar Vilnius

De tweede strip op mijn Interrailpas is voor de reis naar Vilnius. Deze trein vertrekt één keer per dag, dus je moet ‘m niet missen!

Vertrektijd vanuit Warschau: 7.55 uur.  De trein stopt op Poolse stationnetjes met namen als Wolomin, Malkinia en Suwalki. Dan komt de overstap in Mockava. Dit is een klein grensstation in een verlaten landschap. De trein uit Polen kan hier niet verder rijden omdat de Baltische Staten aangesloten zijn op het breedspoornetwerk. In Mockava sta je een klein halfuurtje te wachten. Zonder koffie, want een kiosk is er niet. Dan arriveert aan de andere kant van het platform de trein uit Vilnius. Reizigers uit Litouwen steken het perron over en stappen in de trein naar Warschau. Wij nemen hun plaatsen in en verlaten Polen. 

Vertrektijd vanuit Mockava: 15.10 uur. Om 17.34 uur zijn we in Vilnius (in Litouwen is het een uur later dan in Nederland). De trein rijdt stipt op tijd. 

Lieflijk Vilnius

Vilnius is een kleine, prachtige stad. Ons workation-ritme gaat door: in de ochtend zitten we achter de laptop, ’s middags verkennen we de stad. We zien prachtige kerken en kathedralen, meestal in zachtroze kleuren. De Gediminas-kasteeltoren op een heuvel aan de rand van het centrum, waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. De markt, waar allerlei handwerk te koop is. De kunstenaarswijk Užupis, met muurschilderingen en ateliers. Ook de moeite waard is een uitstapje naar Kaunas, een treinreis van iets meer dan een uur. Dit was de hoofdstad van Litouwen tussen de twee wereldoorlogen in, omdat Vilnius toen bij Polen hoorde. 

Leever Brug over de Wisła bij Warschau

Station Mockava

 

Reisdag 3: Vilnius - Warschau

Na een week in Vilnius pakken we de trein terug. Wachten op Vilnius Centraal is geen straf: de koffie is uitstekend en er staat een schommel op het perron. Nooit eerder gedaan, schommelen met uitzicht op het spoor! De terugreis gaat weer via grensstation Mockava. In de avond komen we aan in Warschau en overnachten vlak bij het station.

Reisdag 4: Warschau - Utrecht

Om 7 uur ’s ochtends vertrekt onze trein naar Berlijn. De terugreis verloopt zonder vertragingen. De reis dwars door Berlijn is fantastisch, je passeert veel bekende gebouwen. Om 20.00 uur zijn we op Utrecht CS. Behoorlijk gaar van twee dagen achter elkaar in de trein, maar trots dat de reis naar zo’n verre bestemming over land is gelukt!

Handig om te weten

  • Wij reisden met de Interrail Global Pass voor 4 dagen. Binnen Litouwen hebben we ook een treinreis gemaakt, maar daar kochten we een lokaal treinkaartje voor.
  • Voor deze reis is reserveren van stoelen verplicht. Dat doe je voor Duitsland via https://int.bahn.de, voor Polen via https://www-polrail-com en voor de reis naar Litouwen via https://ltglink.lt.
  • Wil je met de nachttrein? Dan stap je ‘s middags in Amsterdam in de IC naar Berlijn en neemt vervolgens een regionale trein naar het Poolse Kostrzyn. Rond middernacht vertrekt daar de slaaptrein naar Warschau. ’s Ochtends stap je in Warschau over op de trein naar Litouwen.