Gespot
Editie 2, 2025 | Martin Oudenaarden
NS financieel nog niet gezond
NS presenteerde in maart de financiële resultaten over 2024. Die zijn niet goed; het bedrijf leed een verlies van 141 miljoen euro. Het verlies is minder dan in de jaren 2023 en 2022. NS zal de komende jaren proberen om het verlies om te buigen in winst. De kosten die NS maakt moeten met 200 miljoen omlaag. Als het aan NS ligt merken reizigers daar zo min mogelijk van. Verder wil NS meer treinreizigers in de daluren om zo meer inkomsten te krijgen.
Flex van start op Schouwen-Duiveland
De provincie Zeeland werkt aan een heel nieuw vervoerssysteem. Flex is de deeltaxi die een belangrijke rol krijgt in het nieuwe vervoerssysteem, samen met de bus, de trein en andere vormen van deelvervoer. Flex ging onlangs van start op Schouwen-Duiveland. Reizigers kunnen met Flex reizen tussen, van en naar hubs in de dorpen. Buiten de bebouwde kom stopt Flex aan huis. Voorlopig blijven alle bussen nog rijden, maar het is de verwachting dat dit vanaf het najaar van 2025 verandert. Zie reizendoorzeeland.nl.

Metamorfose voor Heino en Raalte
De stations Heino en Raalte aan de spoorlijn Zwolle–Almelo–Enschede krijgen een ander uiterlijk. De smalle middenperrons van beide stations worden vervangen door bredere zijperrons. Ook de stationsomgeving verandert. Raalte krijgt een nieuw busstation en een onderdoorgang onder het spoor voor fietsers en voetgangers. In beide plaatsen komen meer P+R plekken. De werkzaamheden zijn kortgeleden begonnen; van 10 t/m 26 mei rijden er helemaal geen treinen.

Waar zouden we zijn zonder de trein?
Wie geïnteresseerd is in de gedachten van de Broeders Van Rossem over het spoor kan de tv-uitzending van 20 februari terugkijken, met als titel: Waar zouden we zijn zonder trein? We zien hoe Maarten en Vincent in de regio Utrecht de trein pakken en een kijkje nemen in het Spoorwegmuseum. De broers horen hoe nuttig het is dat er veel wissels zijn weggehaald en leren over het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS. Ze zijn niet enthousiast over het vernieuwde Utrechtse stationsgebied, en vinden dat het voor ouderen niet meevalt om daar op de trein te stappen. Kortom: ze mopperen traditiegetrouw wat af, maar het is toch aardig om er kennis van te nemen, op npo.nl/start.

Toch geen tram op nieuwe stadsbrug?
Een nieuwe metrolijn van Kralingse Zoom naar Zuidplein is te duur. De tram is een goed alternatief, maar misschien vindt de gemeente Rotterdam dat óók te duur. Zo ja, dan moet de nieuwe stadsbrug tussen noord en zuid het doen met een snelle bus. De Rotterdamse vervoerder RET vindt dat de gemeente te veel naar de centen kijkt. De capaciteit van de bussen zal niet voldoende zijn om op den duur alle reizigers comfortabel te kunnen vervoeren. Een tramlijn zal hier geen last van hebben!

Nieuwe buslijn nu al een succes
Hij rijdt nog maar net, de nieuwe buslijn 102 van Schiedam naar Brielle en Rockanje. De bus is snel, dankzij de nieuwe Blankenburgtunnel onder de Nieuwe Waterweg. In Schiedam stopt de bus bij station Schiedam Centrum. Daardoor kunnen Brielse reizigers weer zonder overstappen naar een treinstation reizen – voor het eerst sinds de komst van de Rotterdamse metro eind jaren 60 van de vorige eeuw. Volgens EBS weten de reizigers de nieuwe bus nu al goed te vinden. Het bedrijf stelt daarom voor om in 2026 in de spits niet twee maar vier keer per uur te gaan rijden.

Concurrentie met vliegtuig
Door reizigers te ontzorgen bij het boeken van internationale treintickets, bagage en omboeken kan de trein een alternatief worden voor korte vluchten naar bestemmingen zoals Brussel, Parijs, Londen, Düsseldorf en Berlijn. Vooral bij gecombineerde trein-vliegreizen. Dat blijkt uit een studie van de TU Delft. (Bron: SpoorPro.nl)