Skip to main content

Hoe zit dat met nationale en internationale tarieven?

Algemeen:

Vrijwel alle Europese spoorwegmaatschappijen hanteren twee tariefsystemen: een systeem voor binnenlandse reizen en een systeem voor internationale reizen. Koopt u in een bepaald land een kaartje voor een binnenlandse reis, dan betaalt u het binnenlandtarief; koopt u een kaartje voor een internationale reis of voor een reis in een ander land, dan betaalt u in de regel het vaak hogere internationale tarief. Informatie over het internationale tarief krijgt u bij NS International; informatie over het nationale tarief in het buitenland bij de betreffende buitenlandse spoorwegmaatschappij. Bij een groot verschil tussen de twee tarieven is het de moeite waard om tegen internationaal tarief te reizen tot het eerste station in een land en daar een binnenlands kaartje te kopen voor het vervolg van uw reis. Voor een aantal landen kunt u kaartjes bestellen via internet: kijk op de website van de betreffende spoorwegmaatschappij en let op de voorwaarden.

Ook in Nederland kan het voordelig zijn om de reis op te splitsen met een binnenlands vervoerbewijs en internationaal vervoerbewijs, bv. voor reizen via Breda, Emmerich en Bad Bentheim. Voor internationale reizen via die grensovergangen gebruikt NS International een hoger tarief dan voor binnenlandse treinkaartjes.

Bijzonderheden:

  • In Roosendaal en Maastricht staan automaten waar speciale, vaak goedkopere Belgische vervoersbewijzen te koop zijn. (Niet te koop bij de NS-automaten en alleen van en naar Maastricht en Roosendaal. Ook online via de NMBS.)
  • Bij sommige lokale grensoverschrijdende spoorlijnen Nederland-Duitse zijn er regelingen waarbij het lokaal grensoverschrijdend vervoer wordt opgenomen in de regionale Duitse OV-tariefsysteem. Bijvoorbeeld: Aken – Heerlen, Venlo – Düsseldorf, Arnhem – Düsseldorf, Hengelo – Bielefeld, Enschede – Gronau.
  • Op de spoorlijn Groningen – Leer uitgebaat door Arriva, is de OV-chipkaart te gebruiken tot Leer, waar in- en uitgecheckt kan worden. Reizigers die verder reizen dan Leer moeten bij NS of DB een internationaal vervoerbewijs voor de hele reis kopen of in combinatie met de OV-chipkaart vanaf Leer verder reizen met een Duits binnenlands vervoersbewijs. Op de spoorlijn Heerlen – Aken (ook Arriva) is de OV-chipkaart te gebruiken tot Aachen Hbf.

(Laatst bijgewerkt: februari 2019)