Skip to main content

Kan ik korting krijgen op mijn internationale treinreis?

  • Railplus is een aanvulling op de Voordeelurenkaart en andere NS-jaarabonnementen, die recht geeft op 15% korting op grensoverschrijdende treinreizen in Europa, enkele reis en retour. Reist u tijdens de voordeeluren, dan krijgt u met uw Voordeelurenkaart op het Nederlandse traject van uw internationale reis 40% korting (niet op de Thalys-treinen naar Frankrijk). De Railplus-korting geldt ook buiten de voordeeluren. Railplus kost € 15 per jaar; voor senioren (vanaf 60 jaar) met Voordeelurenabonnement is Railplus gratis. Let op: voor sommige landen zijn er beperkingen. Railplus geldt ook voor grensoverschrijdende reizen waarbij het niet de Nederlandse grens is die u passeert. En: Railplus geeft over het algemeen alleen korting op grensoverschrijdende kaartjes van het normale tarief, dus niet op allerlei aanbiedingen.
  • Daarnaast zijn er kortingen voor internationale reizen die ook voor reizigers zonder Voordeelurenkaart of Railplus gelden: zie onder de landenkopjes op deze pagina's. Met name de informatie over het tariefsysteem in Duitsland is interessant, ook voor reizen waarbij Duitsland alleen doorgangsland is.
  • In Nederland varieert de beschikbaarheid van kortingen per soort verkooppunt: loket, automaat, Internet, Treinreiswinkel
  • Let op leeftijdsgrenzen. In het buitenland liggen die vaak anders dan in Nederland. In sommige landen krijgt u bijvoorbeeld aanzienlijke korting op reizen (en musea e.d.) als u 60 jaar of ouder bent, in andere pas bij 65. Ook voor kinder- en jongerenkortingen variëren de leeftijdsgrenzen.

Aantrekkelijke tarieven
Als u een tijdje in een bepaalde regio of plaats in het buitenland verblijft en van plan bent om daar met het openbaar vervoer te reizen, let dan op speciale tarieven. Vaak zijn er aantrekkelijke kaartjes te koop, bijvoorbeeld goedkope dagkaarten of meerdagenkaarten voor een stad of gebied (voor alleenreizenden, gezinnen of groepen), waarmee u allerlei rondreizen kunt maken. Bijkomend voordeel kan zijn dat u zich niet hoeft te verdiepen in het plaatselijke tarievenaanbod. Vraag informatie op bij uw hotel, pension of camping, bij het vervoerbedrijf of het toeristenbureau. Vooral Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië bieden wat dit betreft talloze mogelijkheden.

(Laatst bijgewerkt: februari 2019)