05
september
2018

De intercity tussen Venlo en Düsseldorf rijdt vanaf 2025

De11100701 verwachting is dat er vanaf 2025 een intercity zal rijden tussen Eindhoven en Düsseldorf via Venlo, naar aanleiding van een brief van het Ministerie aan de Tweede Kamer. Deze rechtstreekse intercity van/naar Düsseldorf zal bestaan uit een koppeling van de huidige intercity Eindhoven-Venlo en een nieuwe intercity of RE-sneltrein (RegionalExpress) Eindhoven-Venlo-Düsseldorf-Hamm.

De nieuwe intercity zal 1x per uur rijden en in Nederland alleen Helmond en in Venlo stoppen, dit betekent wel dat minimaal één sprinter per uur van Eindhoven naar Deurne doorgetrokken wordt naar Venlo. De wens van Rover is dat er twee keer per uur een sprinter gaat rijden tussen Eindhoven en Venlo. De huidige intercity tussen Schiphol en Venlo wordt ten behoeve van de nieuwe intercityverbinding één keer per uur ‘geknipt’ op station Eindhoven. Oftewel: deze intercity rijdt dan niet verder dan Eindhoven. Dit betekent voor de binnenlandse reizigers een extra overstap, dan wel 1x/uur doorrijden tussen Schiphol en Venlo in plaats van 2x/uur.

Een treinrit tussen Eindhoven en Düsseldorf duurt nu twee uur en vanaf 2025 zal dat ongeveer een uur en veertig minuten worden. Als de spoorverdubbeling tussen Dülken en Kaldenkirchen is gerealiseerd dan wordt de reistijd anderhalf uur. Men verwacht dat als de Intercity van Eindhoven naar Düsseldorf gaat rijden er 250.000 reizigers per jaar er van gebruik zullen maken en als de spoorverdubbeling klaar is wordt het aantal reizigers per jaar op 300.000 geschat.

Er komt een Duitse aanbestedingsprocedure voor deze rechtstreekse intercity. NS kan dan wel meedoen aan de aanbestedingsprocedure en heeft bij de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) de mogelijkheid opengehouden om treinstellen te bestellen die zowel in Nederland als Duitsland kunnen rijden.

Het keren van de intercity uit Düsseldorf in Eindhoven is vanwege de spoorcapaciteit echter een probleem, één van de mogelijke oplossingen is om de trein te laten keren bij station Best, en ook op het rangeerterrein ten oosten van Eindhoven zijn dan wat kleine aanpassingen nodig. Voor deze werkzaamheden is een kleine 10 miljoen euro begroot.

Ook is er een variant onderzocht om de trein niet bij Best te laten keren, maar in zijn geheel door te laten rijden naar Den Haag. Dat zou weliswaar tot veel extra reizigers leiden en mogelijk is de beschikbaarheid van materieel voor deze verbinding een probleem, omdat de trein dan over de HSL-Zuid zal rijden. Als andere nadelen worden genoemd de hogere exploitatiekosten en meer kans op vertragingen door de lengte van het traject.

Rover Limburg vindt de hiervoor genoemde argumenten niet steekhoudend omdat als deze intercity via Breda en de HSL naar Den Haag CS door rijdt er juist een aantal grote voordelen zijn.

Deze voordelen zijn:

 • Rechtstreekse verbinding tussen Den Haag / Rotterdam en Duitsland
 • Er kan weer overstapvrij worden gereisd tussen Venlo en Breda/Rotterdam/Den Haag
 • Groter aantal reizigers
 • Zeer waarschijnlijk een betere MKBA;
 • Geen capaciteitsproblemen op station Eindhoven omdat de trein dan niet hoeft te keren;
 • Waarschijnlijk is er ook minder treinmaterieel nodig.

Ook kan er overwogen worden om ook weer treinen tussen Eindhoven en den Haag CS via Dordrecht te laten rijden.Er kan wel een probleem voor de NS ontstaan als de IC van/naar Düsseldorf door een andere vervoerder zou worden gereden en de NS concurrentie krijgt op het HoofdRailnet.

Categories: Rover-Limburg

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

 • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Tijdelijk spoednummer:
  06-57497662

Volg ons