Rover-Limburg

10
november
2019

Afschaffen korting middagspits extra nadelig voor reizigers buiten de Randstad

Rover Kaartlezers Roermondafdeling Limburg vindt het afschaffen van de korting in de middagspits vooral voor reizigers buiten de Randstad ongewenst. Rover en de andere consumentenorganisaties in het Locov hebben negatief op het afschaffen geadviseerd.

Zevenhonderdduizend trouwe NS-reizigers met een voordeelurenkaart (VDU-kaart) krijgen vanaf 1 januari 2021 geen korting meer tijdens de avondspits. Toen NS in 2011 voornemens was de VDU-kaart af te schaffen, is het Rover gelukt om dit abonnement toch te behouden voor de reizigers die er al gebruik van maakten.

 

03
november
2019

Revival van de nachttrein

Zo’n ICE Utrechtdrie jaar geleden vertrok uit Amsterdam de laatste internationale nachttrein naar München en Zürich. Maar de nachttrein is bezig met een comeback welke voortvloeit uit de te nemen maatregelen rond de terugdringing van de CO2-uitstoot; een doelstelling waaraan de trein zeker een bijdrage zal leveren.

Nadat de Deutsche Bahn (DB) vanwege teruglopende inkomsten uit de nachttreinverbindingen (City Night Line) en het feit dat DB genoodzaakt was nieuwe slaap- en ligrijtuigen aan te schaffen, heeft deze vervoerder besloten de CNL-treinen vanaf 11 december 2016 niet meer te exploiteren. Een aantal nachttreinverbindingen daarvan worden vanaf zojuist vermelde datum onder de productnaam NightJet verzorgd door de Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB). Een daarvan is de nachttrein van Wenen en Innsbruck naar Düsseldorf. Het is bedoeling dat deze nachttrein vanaf een nader te bepalen datum in de maand januari 2020 twee keer per week rijtuigen meevoert naar Brussel. Het treingedeelte zal dan vanaf Köln Hbf via Aachen Hbf en Liège Guillemins naar de Belgische hoofdstad rijden. Omdat er nog geen dienstregelinginformatie bekend is over de nachttrein uit/naar Oostenrijk, kan nog niet worden aangeven of de trein Maastricht-Aachen v.v. (RE18) op station Aachen Hbf goed aansluit op de meeraangehaalde trein.

27
oktober
2019

Werkzaamheden aan het spoor rond Venlo

InVenlo station NS IC de eerste helft van de maand november vinden er op de trajecten naar Venlo diverse werkzaamheden aan het spoor plaats.

In verband met de aanleg van zes kilometer nieuw spoor naar de railterminal is er vanaf 4 tot 10 november geen treinverkeer mogelijk tussen Helmond en Venlo. Reizigers worden tussen genoemde plaatsen met snelbussen vervoerd. Deze bussen stoppen in Blerick en Horst-Sevenum echter niet in Deurne. Passagiers met bestemming Deurne reizen tussen Horst-Sevenum en Deurne met een pendelbus. Dit geldt uiteraard ook voor de retourreis. De IC en de sprinter rijden respectievelijk tussen Eindhoven en Helmond en tussen Eindhoven en Deurne.

23
oktober
2019

Op de 11e van de 11e geen treinen naar station Maastricht Randwyck

Afgelopen Maastricht CSzomer werd bekend gemaakt dat de festiviteiten rondom de opening van carnavalsseizoen in Maastricht niet meer op het Vrijthof maar in het MECC zouden plaatsvinden. Helaas heeft het comité dat verantwoordelijk is voor de verplaatsing van het evenement op dat moment niet stil gestaan bij het feit of het OV alle feestgangers naar de nieuwe feestlocatie kan vervoeren c.q. hierover met de vervoerders hebben gesproken.

Vanwege de ter verwachte drukte op 11 november en om logistieke problemen op het spoor tussen het hoofdstation van Maastricht en Maastricht Randwyck te voorkomen kondigde Arriva deze week aan om de twee stoptreinen uit Heerlen en de twee stoptreinen uit Roermond die dag niet te laten doorrijden naar station Maastricht Randwyck.

22
oktober
2019

Lopen alle railprojecten in Limburg nu vertraging op?

Het RE18 en Thalys in Aachenlijkt erop of alle railprojecten in onze provincie vertraging oplopen. Neem bijvoorbeeld de elektrificatie van de Maaslijn en de spoorverdubbeling van het baanvak Heerlen-Landgraaf. Onlangs werd bekend dat een halfuursdienst van de Drielandentrein naar Luik op zijn vroegst in december 2022 mogelijk is.

Naast het hierboven vermelde bood de brief van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat evenmin geen concreet antwoord op de vraag wanneer de Drielandentrein naar Luik gaat rijden.

In de oorspronkelijke planning zou de Drielandentrein vanaf december 2018 tussen Luik-Maastricht-Heerlen-Aken gaan rijden. Echter Arriva mag met de voor deze treindienst bestelde treinstellen niet de Nederlands/Belgische grens oversteken omdat de treinen niet voorzien zijn van het European Train Control System (ETCS).

13
oktober
2019

Waar koop ik mijn treinkaartjes op het nieuwe station Heerlen?

OpArriva loket Heerlen 31 augustus is het nieuwe station in Heerlen officieel geopend en zoals wij een paar weken geleden al op onze website berichtten is er in de stationshal helaas geen NS-loket (Tickets en Service) meer aanwezig; de locatie waar men terecht kan voor o.a. de koop van diverse vervoerbewijzen, OV-chipkaarten en het opladen daarvan en natuurlijk voor het inwinnen van reisinformatie. Het kopen van tickets in de stationshal kan voortaan alleen maar via de kaartautomaten van NS en Arriva waarvan u er vier stuks in de hal aantreft. Mocht u bij het aankopen van het treinkaartje toch problemen ondervinden of vragen hebben dan kunt u zich bij de infobalie wenden tot de servicemedewerker van NS. Desgewenst loopt hij/zij even met u mee naar één van de automaten om assistentie te verlenen. Overigens heeft Arriva haar loketservice in Heerlen wel aangehouden. Dit loket bevindt zich bij het busstation.

22
september
2019

Werkzaamheden op het Limburgse spoor

Heerlen station HeuvellandlijnIn verband met onderhoud aan het spoor vinden er op korte termijn in het zuidelijk gedeelte van de provincie twee buitendienststellingen plaats. De eerste daarvan is in het laatste weekend van september. In verband hiermede rijden er op 28 en 29 september geen treinen tussen Maastricht en Sittard. Reizigers tussen genoemde plaatsen en naar de stations Bunde, Beek-Elsloo en Geleen-Lutterade worden per bus vervoerd. Houdt u rekening met een extra reistijd van 15 tot 30 minuten. 

De tweede buitendienststelling is tijdens de herfstvakantie en wel van 12 t/m 20 oktober. In die periode worden tussen Meerssen en Schin op Geul spoorrails en twee wissels vervangen en worden twee overwegen onder handen genomen. Om ervoor te zorgen dat de klus binnen 9 dagen geklaard is wordt er dag en nacht doorgewerkt.

10
september
2019

Wanneer rijdt de trein van Weert via Hamont naar Antwerpen?

thumb Hamont afslagDe Vereniging Treinreizigers Vervoer (VTV) organiseerde onlangs een bijeenkomst in Weert over de realisering van een treinverbinding tussen Weert en Hamont. Infrabel, de Belgische spoorbeheerder is momenteel bezig met de elektrificatie van het spoortraject van Hamont tot aan de Belgisch/Nederlandse grens.

17
augustus
2019

Wist u dat…….

thumb 07041910Zoals u wellicht weet wijkt de spoorbreedte in Spanje af van die in de overige West-Europese landen. Dat betekent in Portbou of Cerbère overstappen op resp. de Spaanse of Franse trein met uitzondering voor reizigers die in het verleden o.a. met de nachttrein van Parijs naar Barcelona of met de dagtrein van Montpellier naar Cartagena reisden. Die konden lekker in de trein blijven zitten en hoefden dus niet over te stappen; de draaistellen werden op het emplacement van Portbou aangepast aan de juiste spoorbreedte.

26
juli
2019

Afrondende werkzaamheden op station Heerlen

thumb Nieuwbouw station HeerlenMomenteel wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe treinstation van Heerlen. Mensen die in de afgelopen weken met de trein zijn weggeweest of een bezoek hebben gebracht aan het station zagen dat ook de trappen vanuit de stationshal naar beide perrons (oostzijde) zijn aangebracht. De installatie van de trappen en de roltrappen, leidend naar het westelijk gedeelte van de perrons, en de plaatsing van de koepels en overkappingen zijn enige maanden geleden al tot stand gebracht. In verband met de afbouw van het station en de verwijdering van de tijdelijke loopbrug over de sporen, de brug die passagiers naar de perrons voert en die verbinding vormt tussen het station (centrumzijde) en het busstation, is er in de periode van 31 juli t/m 4 augustus geen treinverkeer mogelijk naar en vanuit Heerlen.

21
juli
2019

Motie gemeenteraad voor buslijn over de Woonboulevard in Heerlen

thumb Heerlen woonboulevardBijna alle politieke partijen in de gemeenteraad van Heerlen ondersteunen de motie om weer een bus over de Woonboulevard te laten rijden.

De Woonboulevard in Heerlen is een publiekstrekker met tussen 3,5 en 4 miljoen bezoekers per jaar. Vanuit alle windstreken is deze locatie goed per auto bereikbaar. Anders ligt dit voor hen die zijn aangewezen op het openbaar vervoer.

12
juli
2019

Waar rijdt de trein?

thumb Euregiobahn station AachenNu de vakantietijd is aangebroken wilt u misschien wel weten waar uw familie, vrienden of geliefde die per trein door Europa reizen zich bevinden.

In diverse landen bestaat er een site waarop u deze informatie kunt vinden. Wij geven u een overzicht van links naar een aantal sites.

04
juli
2019

Geen treinverkeer tussen Sittard en Maastricht

thumb Werkzaamheden Maastricht SittardIn verband met onderhoud aan het spoor rijden van 6 tot en met 14 juli geen treinen tussen Sittard en Maastricht. Op genoemd traject zullen spoorstaven, dwarsliggers en het ballastbed worden vernieuwd. In dezelfde periode zal ook het wissel bij het station Beek-Elsloo worden verwijderd.

Rover-Limburg betreurt het dat er geregeld wissels worden gesaneerd. Door het weghalen van wissels kan de flexibiliteit met betrekking tot de afhandeling van het treinverkeer bij een verstoring ernstig beperkt worden.

30
juni
2019

ALV Rover-Limburg onder tropische omstandigheden

thumb ALV Limburg 2019Op 29 juni hield de Limburgse afdeling van de reizigersbelangenvereniging in De Spuiklep haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Zoals gebruikelijk was het ochtendgedeelte alleen toegankelijk voor de leden. Tijdens dit gedeelte werd teruggeblikt op onze activiteiten in 2018 maar werd er ook naar de toekomst gekeken zoals de plannen met betrekking tot het grensoverschrijdend treinverkeer via Haanrade, Venlo en Budel-Schoot; de plaats alwaar straks de trein Hamont-Weert de grens oversteekt. En passant werd ook aandacht besteed aan de spoorverdubbeling van het baanvak Heerlen-Landgraaf. De aanpassing van de busdienstregeling per 30 juni, dit o.a. door de instroom van meer zero-emissie bussen, kwam eveneens aan de orde.

23
juni
2019

Presentatie over Maankwartier door Michiel Huisman bij Rover-Limburg

thumb Nieuw station Heerlen2Op 29 juni a.s. houdt Rover-Limburg haar jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV). Deze ALV vindt plaats in de Spuiklep welke gelegen is aan de Parallelweg 4 te Heerlen. Het gebouw ligt op 10 minuten lopen van het station; in de nabijheid van Kinderstad. Het ochtendgedeelte van de ALV dat om 11.30u begint, is alleen toegankelijk voor leden van Rover-Limburg. Tijdens het middaggedeelte zal bedenker en ontwerper van het Maankwartier Michel Huisman een presentatie geven over zijn kunstwerk. Na zijn uiteenzetting bestaat de mogelijkheid om met Michel Huisman een bezoek te brengen aan de nieuwe stationsomgeving.

[12 3 4 5  >>  

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • 033-4220450
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons