Rover-Limburg

22
september
2019

Werkzaamheden op het Limburgse spoor

InHeerlen station Heuvellandlijn verband met onderhoud aan het spoor vinden er op korte termijn in het zuidelijk gedeelte van de provincie twee buitendienststellingen plaats. De eerste daarvan is in het laatste weekend van september. In verband hiermede rijden er op 28 en 29 september geen treinen tussen Maastricht en Sittard. Reizigers tussen genoemde plaatsen en naar de stations Bunde, Beek-Elsloo en Geleen-Lutterade worden per bus vervoerd. Houdt u rekening met een extra reistijd van 15 tot 30 minuten. 

De tweede buitendienststelling is tijdens de herfstvakantie en wel van 12 t/m 20 oktober. In die periode worden tussen Meerssen en Schin op Geul spoorrails en twee wissels vervangen en worden twee overwegen onder handen genomen. Om ervoor te zorgen dat de klus binnen 9 dagen geklaard is wordt er dag en nacht doorgewerkt.

10
september
2019

Wanneer rijdt de trein van Weert via Hamont naar Antwerpen?

thumb Hamont afslagDe Vereniging Treinreizigers Vervoer (VTV) organiseerde onlangs een bijeenkomst in Weert over de realisering van een treinverbinding tussen Weert en Hamont. Infrabel, de Belgische spoorbeheerder is momenteel bezig met de elektrificatie van het spoortraject van Hamont tot aan de Belgisch/Nederlandse grens.

Het personenvervoer tussen Hamont en Weert werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw gestaakt. Treinverbindingen over de landsgrenzen heen leken uit de mode te zijn geraakt en vooral de opkomst van de auto als hét vervoermiddel van de toekomst deed de rest.

Omdat er momenteel maar drie mogelijkheden zijn om met de trein naar onze zuiderburen te reizen, via Maastricht, Breda en Roosendaal, vindt Reizigersvereniging Rover dat er eigenlijk geen discussie hoort te zijn over de kosten van de spoorverbinding Hamont-Weert. Gelet op het summiere aantal treinverbindingen tussen Nederland en België is uw OV-belangenbehartiger er voorstander van dat er weer reizigerstreinen gaan rijden vanuit Weert naar Hamont en verder.

 

17
augustus
2019

Wist u dat…….

thumb 07041910Zoals u wellicht weet wijkt de spoorbreedte in Spanje af van die in de overige West-Europese landen. Dat betekent in Portbou of Cerbère overstappen op resp. de Spaanse of Franse trein met uitzondering voor reizigers die in het verleden o.a. met de nachttrein van Parijs naar Barcelona of met de dagtrein van Montpellier naar Cartagena reisden. Die konden lekker in de trein blijven zitten en hoefden dus niet over te stappen; de draaistellen werden op het emplacement van Portbou aangepast aan de juiste spoorbreedte.

26
juli
2019

Afrondende werkzaamheden op station Heerlen

thumb Nieuwbouw station HeerlenMomenteel wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe treinstation van Heerlen. Mensen die in de afgelopen weken met de trein zijn weggeweest of een bezoek hebben gebracht aan het station zagen dat ook de trappen vanuit de stationshal naar beide perrons (oostzijde) zijn aangebracht. De installatie van de trappen en de roltrappen, leidend naar het westelijk gedeelte van de perrons, en de plaatsing van de koepels en overkappingen zijn enige maanden geleden al tot stand gebracht. In verband met de afbouw van het station en de verwijdering van de tijdelijke loopbrug over de sporen, de brug die passagiers naar de perrons voert en die verbinding vormt tussen het station (centrumzijde) en het busstation, is er in de periode van 31 juli t/m 4 augustus geen treinverkeer mogelijk naar en vanuit Heerlen.

21
juli
2019

Motie gemeenteraad voor buslijn over de Woonboulevard in Heerlen

thumb Heerlen woonboulevardBijna alle politieke partijen in de gemeenteraad van Heerlen ondersteunen de motie om weer een bus over de Woonboulevard te laten rijden.

De Woonboulevard in Heerlen is een publiekstrekker met 3,5 en 4 miljoen bezoekers per jaar.    Vanuit alle windstreken is deze locatie goed per auto bereikbaar. Anders ligt dit voor hen die zijn aangewezen op het openbaar vervoer. Hoewel er een station bij de Woonboulevard ligt, is het voor mensen die een bezoek willen brengen aan IKEA of een van de andere winkels in de nabijheid van dit Zweedse woonwarenhuis minstens 15 minuten lopen vanaf deze halte. Door weer een bus te laten rijden vanaf het centrum van Heerlen via Eikenderveld naar de Woonboulevard krijgen ook Kinderstad, het bedrijventerrein In de Cramer waaronder de RD4-Kringloopwinkel en Hotel van der Valk weer een goede ov-voorziening. Voor een goede bediening van alle winkels zouden er drie bushaltes op de Woonboulevard moeten komen.

12
juli
2019

Waar rijdt de trein?

thumb Euregiobahn station AachenNu de vakantietijd is aangebroken wilt u misschien wel weten waar uw familie, vrienden of geliefde die per trein door Europa reizen zich bevinden.

In diverse landen bestaat er een site waarop u deze informatie kunt vinden.

Bijgaand de links naar een aantal sites.

Nederland:  https://spoorkaart.mwnn.nl/

België:  https://trainmap.belgiantrain.be/?lang=nl&_ga=2.104822976.1592852739.1561543741-1036425365.1558820567

04
juli
2019

Geen treinverkeer tussen Sittard en Maastricht

thumb Werkzaamheden Maastricht SittardIn verband met onderhoud aan het spoor rijden van 6 tot en met 14 juli geen treinen tussen Sittard en Maastricht. Op genoemd traject zullen spoorstaven, dwarsliggers en het ballastbed worden vernieuwd. In dezelfde periode zal ook het wissel bij het station Beek-Elsloo worden verwijderd.

Rover-Limburg betreurt het dat er geregeld wissels worden gesaneerd. Door het weghalen van wissels kan de flexibiliteit met betrekking tot de afhandeling van het treinverkeer bij een verstoring ernstig beperkt worden.

30
juni
2019

ALV Rover-Limburg onder tropische omstandigheden

thumb ALV Limburg 2019Op 29 juni hield de Limburgse afdeling van de reizigersbelangenvereniging in De Spuiklep haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Zoals gebruikelijk was het ochtendgedeelte alleen toegankelijk voor de leden. Tijdens dit gedeelte werd teruggeblikt op onze activiteiten in 2018 maar werd er ook naar de toekomst gekeken zoals de plannen met betrekking tot het grensoverschrijdend treinverkeer via Haanrade, Venlo en Budel-Schoot; de plaats alwaar straks de trein Hamont-Weert de grens oversteekt. En passant werd ook aandacht besteed aan de spoorverdubbeling van het baanvak Heerlen-Landgraaf. De aanpassing van de busdienstregeling per 30 juni, dit o.a. door de instroom van meer zero-emissie bussen, kwam eveneens aan de orde.

23
juni
2019

Presentatie over Maankwartier door Michiel Huisman bij Rover-Limburg

thumb Nieuw station Heerlen2Op 29 juni a.s. houdt Rover-Limburg haar jet gebouw ligt op 10 minuten lopen van het station; in de nabijheid van Kinderstad. Het ochtendgedeelte van de ALV welke om 11.30u. begint is alleen toegankelijk voor leden van Rover-Limburg. Tijdens het middaggedeelte zal bedenker en ontwerper van het Maankwartier Michel Huisman een presentatie geven over zijn kunstwerk. Na zijn uiteenzetting bestaat de mogelijkheid om met Michel Huisman een bezoek te brengen aan de nieuwe stationsomgeving.

Festiviteiten rond de opening van het nieuwe station

Hoewel het nieuwe station al op 5 augustus a.s. voor reizigers en bezoekers in gebruik wordt genomen, de officiële opening vindt pas een kleine vier weken later plaats en wel op 31 augustus. Het Maankwartier, de nieuwe stationsomgeving met een mediterrane uitstraling, is ontworpen door de Heerlense kunstenaar Michel Huisman. Hij creëert een nieuw stuk binnenstad met een station, winkels, restaurantjes, pleintjes, een hotel, kantoren en woningen. Maar het is ook één groot kunstwerk met daarin nog eens 89 kunstwerken die verwijzen naar sterrenbeelden.

20
juni
2019

Wijziging busdienstregeling per 30 juni 2019

thumb Nieuwe busdienstregelingDaar Arriva in de afgelopen periode vele kilometers heeft moeten omrijden, dit als gevolg van werkzaamheden aan de weg en vanwege de spoorbrug bij de Locht in Kerkrade welke afgesloten is voor zware voertuigen, zijn er meer dienstregelingkilometers gereden dan was voorzien. Helaas ontvangt de vervoerder voor de extra gereden kilometers geen compensatie. Rover Limburg is van mening dat de rekening nu bij de reiziger wordt gelegd door het schrappen van een aantal ritten.

Maar de dienstregelingwijziging is ook noodzakelijk vanwege de instroom van nieuwe zero-emissie bussen. Door de introductie van deze bussen zullen de aankomst- en vertrektijden mogelijk wijzigen.

Was Maastricht de eerste locatie waar deze milieuvriendelijke bussen gingen rijden, eind juni worden ze ook ingezet op sommige buslijnen in de regio Sittard, buslijn 20 in Parkstad en op buslijn 56 van Maastricht naar Brunssum. Het rijden met zero-emissie bussen heeft wel tot gevolg dat reizigers soms moeten overstappen; dit omdat de bus moet worden opgeladen. Werknemers van VDL-Nedcar krijgen een snellere en directe busverbinding met het industrieterrein van deze autofabrikant.

08
juni
2019

Wijziging dienstregeling Maastricht-Heerlen-Aachen Hbf (RE18)

Limburg Euregiobahn station AachenWegens werkzaamheden aan het spoor in Duitsland rijden de treinen van RE18 vanaf 3 juni tot en met 12 juli op het traject Herzogenrath-Aachen Hbf in een aangepaste dienstregeling. Deze aanpassing geldt overigens alleen op werkdagen tussen 8.30u en 15.30u. Reizigers naar/vanuit Aachen Hbf zijn ongeveer 6 à 7 minuten langer onderweg. De aangepaste dienstregeling geldt overigens ook voor de overige treinen die gebruik maken van het baanvak Aachen Hbf-Herzogenrath zoals RE4, RB 20 en de RB33. Passagiers gebruikmakend van RB20 tussen Aachen Hbf en Alsdorf Annapark worden tussen het hoofdstation van Aachen en Herzogenrath per bus vervoerd. De trein naar/uit Alsdorf Annapark en verder vertrekt in Herzogenrath van het kopspoor (Gleis 55).

06
juni
2019

Pinkpop 2019

Limburg Werkzaamheden Maastricht SittardKomend Pinksterweekend vindt op het terrein van Megaland te Landgraaf de 50e editie van Pinkpop plaats. Om de vele tienduizenden muziekliefhebbers tussen Heerlen en het festivalterrein ordentelijk te kunnen vervoeren, geldt er een aangepaste dienstregeling. Zo rijden op zaterdag, zondag en maandag van 8.24u. tot 16.02u. en van 22.24u. tot 2.02u. vier pendeltreinen per uur tussen Heerlen en Landgraaf. Twee treinen hebben Sittard als begin- en eindpunt. De pendeldienst tussen Heerlen en Landgraaf wordt ook op dinsdag 11 juni gereden en wel tussen 7.24u. en 13.02u.

Op de uren dat er tussen Heerlen en Landgraaf een pendeldienst wordt gereden, stappen treinreizigers naar en vanuit Eygelshoven, Chèvremont en Kerkrade Centrum in Landgraaf over. Reizigers tussen Heerlen en Aachen Hbf worden vanaf zaterdag t/m dinsdagmiddag (12.48u.) met de bus vervoerd.

30
mei
2019

Sneltram Maastricht-Hasselt stap dichterbij

thumb Mosea Forum hoofdtekstDoor de uitspraak van de Raad van State over de rechtmatigheid van de door de Gemeente Maastricht geplande eindhalte van de sneltram Maastricht-Hasselt aan de Van Hasseltkade is de aanleg van de tramlijn tussen de twee Limburgse hoofdsteden een stap dichterbij gekomen. Omwonenden bij het eindpunt hadden bezwaar gemaakt tegen deze locatie. Slechts op één punt ging de Raad van State mee in het bezwaarschrift daar waar het gaat om de geluidsoverlast. Beslist is door het hoogste rechtsorgaan dat bij het passeren van de tram de geluidsoverlast maximaal 48 decibel mag bedragen. Hoewel in Nederland de vlag uit kan met betrekking tot aanleg van de tramlijn, aan de andere kant van de grens zijn er toch nog enige zorgen rondom de effectuering van meer aangehaalde tramverbinding.

14
mei
2019

Noteer alvast in uw agenda

thumb Nieuw station Heerlen2noteer alvast in uw agendaOp 29 juni vindt de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) van Rover-Limburg plaats. Net als voorgaande jaren is de locatie van de ALV de Spuiklep te Heerlen. De ALV bestaat zoals gebruikelijk uit een besloten ochtendgedeelte (alleen voor leden van Rover) en een openbaar toegankelijk middaggedeelte. In het middaggedeelte van de komende ALV zal bedenker van het Maankwartier en het nieuwe treinstation Michel Huisman een presentatie geven over de stationsomgeving. Na zijn voordracht bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een bezoek aan het nieuwe station en het Maankwartier.

Voor meer informatie over de ALV verwijzen wij u naar nieuwsbrief welke volgende maand aan de leden van Rover-Limburg zal worden gezonden.

02
mei
2019

Particuliere spoorwegmaatschappijen rukken op in het langeafstandsverkeer

thumb Eurobahn VenloWas het Verenigd Koninkrijk in de jaren tachtig een van de eerste landen in Europa waar particuliere vervoerders hun intrede deden op het spoorwegnet, tegenwoordig zijn er tal van landen waar naast staatsbedrijven ook particuliere maatschappijen daarop actief zijn. Meestal verzorgen deze bedrijven het regionale treinverkeer en vaak zijn deze vervoerders een dochteronderneming van een nationale spoorwegmaatschappij zoals Abellio en Arriva van respectievelijk NS en DB.

Maar ook het langeafstandstreinverkeer is heden ten dage niet langer alleen maar voorbehouden aan Deutsche Bahn of Renfe, de nationale spoorwegmaatschappij van Spanje. Met betrekking tot Spanje kan gemeld worden dat de Spaanse ministerraad in de maand december 2018 heeft besloten de markt voor het reizigersvervoer voor lange afstanden inclusief de hogesnelheidstreinen te openen. Dit betekent dat staatsspoorwegbedrijf Renfe concurrentie krijgt bij dit segment van het reizigersverkeer.

[12 3 4 5  >>  

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • 033-4220450
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons