Rover-Limburg

31
maart
2020

ALV Rover-Limburg uitgesteld

Normaliter                treft u rond deze datum op deze site informatie aan over wanneer de Algemene ledenvergadering (ALV) van Rover-Limburg plaatsvindt. In de eerste instantie stond de ALV voor 2020 gepland voor 25 april. Vanwege het rondwarende coronavirus en de onzekerheid hoelang dit voortduurt heeft de reizigersbelangenvereniging besloten de jaarlijkse bijeenkomst te verplaatsen naar zaterdag 12 september 2020. In de maand augustus zullen wij u nader informeren over het aanvangstijdstip en het programma voor die dag. Wat niet wijzigt is de locatie van de ALV en dat is De Spuiklep in Heerlen.

26
maart
2020

Aanpassing trein- en busdienstregeling bij Arriva

Vanwege                 de eerder genomen maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de impact die deze hebben op het aantal reizigers heeft Arriva besloten tot een nieuwe aanpassing van dienstregeling bij zowel trein als bus.

De aanpassingen in de busdienst zijn deze keer marginaal en gaan op zaterdag 28 maart in. Vanaf zojuist vermelde datum wordt tot nader aankondiging op zaterdag een zondagsdienst gereden. Nu de festiviteiten rondom Koningsdag en Bevrijdingsdag geen doorgang vinden zal ook op 27 april en 5 mei een zondagsdienstregeling worden gereden.

21
maart
2020

Regionale treinvervoerders willen beter spoornet

De                vijf private vervoerders in Nederland Arriva, EBS, Keolis, Transdev en Qbuzz, die verenigd zijn in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), hebben problemen met de de dominante positie van NS. Recentelijk heeft de FMN het plan ‘OV20-30 ’ aangeboden aan staatssecretaris  Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens de vervoerders is hun plan het antwoord op maatschappelijke problemen waar Nederland de komende twintig jaar mee te maken krijgt: bevolkingsgroei, woningtekort, verkeersdrukte en leegloop van het platteland.

Tot nu toe was het standpunt van FMN om het hoofdrailnet op te knippen. De visie van FMN is nu dat alle sprinterdiensten moeten worden aanbesteed en dat de NS niet mag deelnemen aan deze aanbestedingen.  

17
maart
2020

Gevolgen coronavirus voor het openbaar vervoer in Limburg

Vanaf                16 maart rijdt Arriva volgens een aangepaste dienstregeling.

Bij de aanpassing van de treindienst gaat het om alle trajecten waarop de treinen van Arriva rijden. De treindienst tussen Nijmegen en Roermond (RS 11) wordt vanaf 17 maart volgens de vakantiedienstregeling uitgevoerd. Dit betekent dat de treinen tussen Nijmegen en Venray alsmede de versterkingsritten tussen Nijmegen en Cuijk per zojuist genoemde datum  en tot nadere aankondiging komen te vervallen. De RE 12 (Maastricht Randwyck-Roermond), RS 15 (Kerkrade-Sittard), RS 18 (Maastricht Randwyck-Heerlen) en de RE 18 (Maastricht-Heerlen-Aken) rijden vanaf 18 maart volgens de zaterdagsdienstregeling.

16
maart
2020

Update rondom railprojecten in Limburg

NaastMINOLTA DIGITAL CAMERA     de vertraging in de electrificatie en de gedeeltelijke spoorverdubbeling van de Maaslijn zal ook met de  spoorverdubbeling tussen Heerlen en Landgraaf pas op een later tijdstip dan gepland een aanvang worden gemaakt.  Is dit een structureel probleem bij dit soort projecten in Limburg?

Reden voor het opschorten van de aanleg van een tweede spoor tussen Heerlen en Landgraaf was het ontbrekende advies van de MER-commissie; Maar ook de stikstofproblematiek en een benodigd onderzoek naar geluiden en trillingen rondom spoortrajecten droegen niet bij aan een tijdige start van de werkzaamheden.   

12
maart
2020

Gratis OV in het Groothertogdom Luxemburg

Als                er een land in Europa is die een substantiële bijdrage wil leveren aan een schoner milieu dan is  dat Luxemburg wel. Maar het is niet alleen het milieu waarom besloten is gratis met het OV te mogen reizen. Luxemburg is één van de landen met de meeste files ter wereld. Het land telt zo’n 600.000 inwoners waarvan 100.000 voor hun werk dagelijks naar de hoofdstad reizen. Maar ook uit de omringende landen zetten zo’n 300.000 forensen koers naar meer aangehaalde stad. Om een eind aan al die verkeersopstoppingen te maken, heeft de Luxemburgse minister van Mobiliteit enige tijd geleden besloten om de mensen gratis met trein en bus te laten reizen. Hiermee is Luxemburg het eerste land ter wereld dat gratis openbaar vervoer aanbiedt.

29
februari
2020

Waar rijdt de trein (deel 2)

In                de zomer van 2019 informeerden wij u over een aantal websites waarop men kan zien waar de diverse treinen zich bevinden in een bepaald land. Graag wilden wij dit overzicht uitbreiden met onderstaande landen en de metro van Londen. Het bijzondere bij Duitsland is dat ook de treinen en bussen in Nederland hierin opgenomen zijn; dus ook de treinen en bussen in de provincie Limburg. Om de treinen en bussen te zien rijden moet men inzoomen op de kaart.

Door op het roze (trein) of rode stip te klikken ziet men het verloop van respectievelijk de trein en de bus en onder de kaart staat het verloop van de rit vermeld met daarbij de diverse aankomst- en vertrektijden. 

22
februari
2020

Station Klimmen-Ransdaal krijgt van de reizigers een hoge waardering

Station                 Klimmen-Ransdaal is een spoorwegstation in de gemeente Voerendaal. Het stationsgebouw is een rijksmonument dat ontworpen is door George van Heukelom en stamt uit 1913. In het gebouw is sinds 2012 een cafetaria van Happy Frites gevestigd. Maar station Klimmen-Ransdaal is niet het eerste Limburgse station dat qua waardering hoge ogen scoort. Afgelopen jaren kenden reizigers ook onderscheidingen toe aan de stations van Valkenburg en Schin op Geul.

Uit het door Bureau I&O Research uitgevoerde onderzoek, dit in opdracht van NS en ProRail, blijkt   dat treinreizigers de Nederlandse stations steeds meer waarderen. De zojuist vermelde onderzoeksinstelling ondervroeg het afgelopen jaar 150.000 reizigers over hun tevredenheid van het bezochte station en deed in de Stationsbelevingsmonitor 2019 hiervan verslag. Het best gewaardeerde station is Klimmen-Ransdaal en Lage Zwaluwe sluit de ranglijst af. In de omgeving van dit station is weinig levendigheid. Het station ligt zo'n vijf kilometer van de kern van Lage Zwaluwe en zo'n 2 kilometer van het dorp Zevenbergschen Hoek.

12
februari
2020

Mogelijk volle bussen bij Arriva de komende tijd

AfgelopenTCR busje Renesse maandag is in Middelburg het faillissement uitgesproken over de TCR Group. TCR staat voor Taxi Centrale Renessse. De TCR Group is in 1997 ontstaan door een fusie van vier vervoersbedrijven uit Zeeland en rijdt nu regiotaxi, leerlingenvervoer, OV-lijnen en touringcars in diverse regio’s in Nederland. De regiotaxi en leerlingenvervoer wordt in opdracht van de gemeenten gereden en TCR rijdt OV-buslijnen als onderaannemer van de openbaarvervoerbedrijven Connexxion, EBS  en Arriva.

07
februari
2020

Nieuwsfeitjes

DezeThalys en RE18 in Aachen keer staan de nieuwsfeitjes geheel in het teken van de trein.

NAAR OOSTENRIJK

Wij starten qua berichtgeving dicht bij huis; in het bijzonder op het station Aachen Hbf. Want vanaf dit station vertrekt sinds 13 januari 2020 op maandag en donderdag de nachttrein van de öBB naar Oostenrijk. Deze trein begint in Brussel en voert slaap-,lig- en zitrijtuigen naar Wenen  en Innsbruck. Op zondag- en woensdagavond rijdt de öBB Nightjet vanuit zojuist genoemde steden naar de Belgische hoofdstad. Op de andere dagen van de week is Düsseldorf Hbf de eindbestemming. Vanaf 13 december 2020 rijdt de nachttrein vanuit Düsseldorf door naar Amsterdam Centraal.

25
januari
2020

De Maaslijn; een gebed zonder einde

Is Maaslijn Roermondhet dat de treinen op de Maaslijn niet volgens het spoorboekje rijden, worden opgeheven ten gevolge van materieeltekort of door defecten aan treinen, sinds deze week kan er weer een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd aan al hetgeen er aan de hand is op het spoor tussen Roermond en Nijmegen. Maar deze keer gaat het over de financiën; in het bijzonder over een geldelijke compensatie voor de vervoerder waarbij in het slechtste geval de rekening daarvan op het bordje van de reiziger komt te liggen.

Zoals het er nu naar uitziet is de Maaslijn pas eind 2024 geheel geëlektrificeerd; vier jaar later dan gepland. Dit betekent dat eerst met ingang van de dienstregeling 2025 er elektrische treinen kunnen worden ingezet op de Maaslijn.   

23
januari
2020

Werk aan het spoor Heerlen-Aachen

VanafRE18 Heerlen aanstaande zaterdag 25 januari zullen gedurende een aantal periodes werkzaamheden aan het spoor tussen Heerlen en Aachen worden uitgevoerd. Als gevolg daarvan zullen in principe de twee laatste treinen van die dag niet rijden tussen de zojuist genoemde steden. Reizigers zullen dan met de bus vervoerd worden en onderweg stoppen bij de stations van Landgraaf, Eygelshoven Markt, Herzogenrath en Aachen West. Het gaat hierbij om de treinen die om 22.43u. en 23.43u. uit Heerlen en om 22.46u . en 23.46 uit Aachen Hbf vertrekken.

23
december
2019

Zonder stress naar de wintersport

VanafAachen RE18 de kerstperiode tot en met maart trekken vele wintersporters weer naar het Alpengebied. Velen reizen per auto naar het zuiden en krijgen rond de feestdagen in maand december en met de krokusvakantie als gevolg van de drukte op de Duitse autowegen en slechte weersomstandigheden te maken met langere reistijden en stress.

Andere sporters kiezen al jarenlang voor de trein en stappen vrijdagavond in de Alpen Express die hen dan brengt naar de mooiste skigebieden in Oostenrijk. Maar het is ook mogelijk om vanuit onze regio al ’s middags op de latten in  Garmisch-Partenkirchen of Mittenwald te staan. Interessant voor hen die een lang weekend of een midweek in Zuid-Duitsland willen verblijven.

08
december
2019

Nieuwe trein- en busdienstregeling per 15 december 2019

VolgendeNieuwe busdienstregeling week zondag gaat de nieuwe trein- en busdienstregeling voor 2020 in. De nieuwe dienstregeling geldt niet alleen voor onze provincie maar voor geheel Nederland en voor veel landen in Europa. Uiteraard concentreren wij ons in dit artikel op de wijzigingen in Limburg.

Bij de IC-treinen van NS zijn er geen grote wijzigingen te melden. Hier en daar één minuut eerdere of latere aankomst of vertrek. Ook bij de treinen van Arriva treden er qua aankomst- en vertrektijden maar marginale verschillen ten opzichte van de huidige dienstregeling op. Echter op een wijziging willen wij u in het bijzonder attenderen en dat is dat de regiosprinter van Kerkrade naar Sittard op het eindstation één minuut eerder aankomt. Door de eerdere aankomst in Sittard wordt de overstaptijd van de trein uit de richting van Heerlen op de IC naar Roermond en verder wordt met één minuut verlengd en wel van 4  naar 5 minuten. Volledigheidshalve delen wij u mede dat de kleine afwijkingen in de aankomst- en vertrektijden ook gelden voor de grensoverschrijdende treinverbindingen naar Aachen Hbf en Liège Guiilemins en Hasselt.

[12 3 4 5  >>  

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

 • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
 • 033-4220450
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons