Skip to main content

Rover-Limburg

30
mei
2023

De eerste nachttrein van European Sleeper

Metic direct rotterdam Tim Boric meer dan een jaar vertraging heeft de eerste nachttrein van European Sleeper van Berlijn via Amsterdam naar Brussel gereden. De vertraging werd veroorzaakt door het zoeken naar geschikte rijtuigen en het vinden van treinpaden in de dienstregeling. Deze nachttrein is de eerste tussen de Belgische en Duitse hoofdsteden in meer dan tien jaar.

De Europese Commissie heeft European Sleeper aangemerkt als een van de tien pilots voor internationaal treinverkeer als alternatief voor korte vluchten. Er wordt ook serieus gekeken naar nieuwe bestemmingen zoals Barcelona en Kopenhagen.

30
mei
2023

Korte berichten 11

De strippenkaart werd 43 jaar geleden ingevoerd

Hetovchippaal4 was op 8 mei 2023 exact 43 jaar geleden dat de Nationale Strippenkaart werd ingevoerd en er een einde kwam aan de verschillende vervoerbewijzen van alle stads- en streekvervoerders.

Er was nogal wat rumoer bij het invoeren van de strippenkaart, het was veel te ingewikkeld met al die zones. Je kon pech hebben met de zoneindeling, als je op de zonegrens instapte was je soms een extra strip kwijt.

Het rumoer in 1980 was rond 2010 opnieuw te vernemen bij de invoering van de ov-chipkaart. En wat was volgens sommige critici het grootste probleem? Dat de o zo geliefde strippenkaart moest verdwijnen, want die was toch zo handig…

15
mei
2023

Heropenen spoorlijn 20 van Maastricht naar Hasselt

NuMaastricht Spoorbrug het politieke draagvlak voor een tram na jarenlange discussies is vervallen, ligt er een plan klaar voor een “trambus”. Deze trambus is echter niet aantrekkelijk voor reizigers omdat de reistijd lang blijft, aansluitingsknopen niet mogelijk zijn en het comfort bescheiden is. Het spoor op dit traject is deels nog aanwezig. Via het spoor kan veruit de snelste verbinding worden geboden tussen beide stations en Antwerpen is in 1,5 uur te bereiken.

Een bus kan meer gebieden ontsluiten, maar vraagt hoge frequenties om voldoende aantrekkelijk te zijn. Rover afdeling Limburg vraagt de overheden realisatie van een spoorverbinding te onderzoeken die beide stations verbindt. Hiervoor is het als eerste stap noodzakelijk dat Belgische en Nederlandse overheden voorkomen dat de voorgenomen sloop van de oude spoorbrug over de Maas in Maastricht doorgaat.

08
mei
2023

Bij de NS reserveren voor reizen naar België en Duitsland

De                NS kampt op binnenlandse routes met wegblijvende reizigers, maar de internationale treinen naar België en Duitsland zitten sinds corona juist stampvol. NS International neemt maatregelen om de drukte in de ICE-treinen naar Duitsland te beperken, reizigers worden verplicht te reserveren voor een specifieke trein. De maatregelen vallen niet bij iedereen in goede aarde, zo wordt het reizen minder aantrekkelijk omdat je een tijd ervoor de reservering moet maken. Hierdoor wordt reizen minder flexibel.

29
april
2023

ZLSM wil naar Heerlen rijden, maar ProRail wil een wissel slopen

Debty Zuid-Limburgse Spoorweg Maatschappij (ZLSM) wil een toeristische stoomtrein gaan rijden van de stations Valkenburg via Simpelveld, Kerkrade en Landgraaf naar Heerlen. ProRail wil de cruciale verbinding tussen het museale spoor en het reguliere spoorwegnet bij Kerkrade-Centrum verwijderen, het gevolg hiervan is dat deze plannen niet meer door kunnen gaan.

Even voor station Kerkrade-Centrum loopt een ongebruikt treinspoor dwars over de Hambosweg. Daarachter, 150 meter van de laatste reguliere treinhalte, ligt sinds 2015 het tijdelijke eindstation van de Miljoenenlijn. Het gaat om slechts zo’n honderdvijftig meter, maar als het stukje spoor net voor Kerkrade-Centrum verdwijnt is er minder kans dat de Miljoenenlijn kan doorrijden tot aan het Maankwartier in Heerlen.

27
april
2023

Wil het ministerie wel meer reizigers in de trein?

RoverTrein propvol afdeling Limburg vindt het zorgelijk dat de treinreiziger dreigt op te draaien voor de financiële problemen van de NS. Dit blijkt uit een kamerbrief van staatssecretaris Heijnen waarin vermeld is dat de NS met de nieuwe HoofdRailnet concessie ingaande 2025 een spitstoeslag mag heffen en met minder treinen mag gaan rijden. Een spitstoeslag kan ertoe leiden dat het minder druk wordt in de ochtend- en avondspits en het reizigersverkeer beter over de dag wordt verdeeld.

Nog steeds reizen er minder mensen met de trein dan voor de coronapandemie. Ook de gestegen kosten van energie, personeel, materieel en onderhoud spelen de NS parten.

24
april
2023

Rover vraagt provincie Limburg om beter openbaar vervoer

Komplatteland bushalte Tim Boric met nieuwe busverbindingen en ontwikkel één abonnement voor bus en trein in de regio. Onder meer hiervoor pleit Rover afdeling Limburg in de brief aan de provincie Limburg.

Het openbaar vervoer in de regio wordt voor een groot deel bepaald door de Provinciale Staten. Nu de provinciale verkiezingen achter de rug zijn, wil Rover afdeling Limburg daarom dringend aandacht vragen voor hoognodige verbeteringen in het openbaar vervoer(OV). Want met de bouw van woningen neemt het verkeer alleen maar toe. Tegelijk is er op het openbaar vervoer fors bezuinigd. De bereikbaarheid van scholen, ziekenhuizen en werk staat onder druk.

10
april
2023

Bijna treinbotsing op station Heerlen

TweeMINOLTA DIGITAL CAMERA      treinen van Arriva zijn zaterdag 8 april op het nippertje aan een botsing ontsnapt. Op hetzelfde spoor kwamen ze op ongeveer twintig meter van elkaar tot stilstand. Waarschijnlijk is een van de treinen door een rood sein gereden. Na de bijna botsing, lag het treinverkeer van Heerlen naar Valkenburg en naar Sittard voor ruim vier uur stil, voor het onderzoek van ProRail en Arriva.

27
maart
2023

Korte berichten 10

Door de das geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel

SindsBus en bos dinsdag 21 maart kunnen er geen treinen meer rijden tussen Den Bosch en Boxtel, omdat de dassen een burcht hebben gegraven, daardoor is het spoor verzakt. Er zijn ongeveer 25 gangen aangetroffen, omdat het een beschermde diersoort is, werd het treinverkeer direct stilgelegd.

Inmiddels is ProRail druk bezig de schade te herstellen die de dassen bij Esch hebben aangericht, de afgelopen dagen zijn ze niet meer door de wildcamera's bij het spoor gespot. Inmiddels zijn de herstelwerkzaamheden een stuk opgeschoten en de verwachting is dat er medio deze week weer treinen kunnen rijden.

15
maart
2023

Drielandentrein start op 10 december 2023

Door                de betrokken partijen is er een intentieovereenkomst voor de Drielandentrein getekend zodat deze trein vanaf 10 december 2023 kan doorrijden naar Luik. De Belgische Break-treinstellen zullen vervangen worden door de Flirt-3C's van Arriva.

De Drielandentrein gaat elk uur rijden tussen België, Nederland en Duitsland. Het is nog niet duidelijk wanneer over de hele route twee keer per uur gereden gaat worden.

12
maart
2023

Volgens staatssecretaris Heijnen moet mobiliteit een recht zijn

Vervoersarmoedebushalte zonsondergang lisse is een veelzijdig probleem, is er openbaar vervoer in de directe omgeving en is dit vervoer betaalbaar voor de reiziger. De staatssecretaris vindt dat mobiliteit als een recht wordt gezien. Soms zijn de oplossingen er wel, maar weten mensen er niet mee om te gaan.

Mobiliteitsgehandicapten hebben vaak problemen met het OV en voor reizigers is de bereikbaarheid van werk, onderwijs en zorg essentieel om volwaardig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Daarnaast is het van belang om familie en vrienden te kunnen bezoeken. Er zijn ook jongeren die nooit hebben geleerd om te fietsen en zijn er middelen om een fiets te kopen?

08
maart
2023

Stakingen bij Arriva trein en bus in Limburg

Staatssecretarisfietsen3 Heijnen roept de vakbonden op om te stoppen met het staken, ze heeft zorgen dat de acties in het OV voortduren.  Duizenden mensen zijn afhankelijk van de bus of trein om naar school, werk, dokter, winkel of familie te gaan. Rover afdeling Limburg vindt dat staken een groot recht in onze democratie is. Maar bij de stakingen in het OV hebben we het wel over een grootschalige impact die veel reizigers treft. Na corona heeft de reiziger het moeilijk vanwege uitgedunde dienstregelingen en hogere prijzen.

26
februari
2023

Nieuwe staking van 15 dagen in het streekvervoer

Opnieuwsdr zijn er stakingen in het streekvervoer aangekondigd, omdat de vervoerders niet met een beter loonbod komen. De staking heeft betrekking op de cao in het streekvervoer die geldt voor zo'n 13.000 medewerkers. De eisen voor meer loon en betere werkomstandigheden resulteren in 15 stakingsdagen in de komende zes weken.

Volgende week dinsdag 28 februari en donderdag 2 maart staan de eerste twee weer op het programma.  

21
februari
2023

Werkzaamheden op het spoor tussen Weert-Eindhoven en rond Aachen

Van0001 spoorwerkzaamheden 22 februari 1:00 uur tot vrijdag 3 maart 5:00 rijden er geen treinen tussen Weert en Eindhoven. Er worden wel stop- en snelbussen ingezet, maar reizigers moeten wel rekening houden met 30 minuten extra reistijd.

Op bijna het hele traject vinden werkzaamheden plaats, de werkzaamheden bestaan uit het vervangen van ballast, spoorstaven, dwarsliggers en overwegen.

14
februari
2023

Een maandabonnement van 49 euro voor heel Duitsland met regionaal OV

Vanafbtr april 2023 wordt het Deutschlandticket voor regionale bus- en treindiensten aangeboden voor 49 euro per maand en is maandelijks opzegbaar. Met het maandkaartje kunnen reizigers in Duitsland in het hele land gebruikmaken van het regionale vervoer, maar fietsen mogen niet gratis mee.

Het nieuwe aanbod is ook bedoeld om mensen over te halen vaker over te stappen op bus en trein en zo klimaatvriendelijker te reizen. Het idee voor het Deutschlandticket werd ingegeven door het succes van het 9-Euro-ticket, dat bedoeld was als verlichting voor de burgers in de zomer van 2022 met het oog op de hoge kosten voor elektriciteit, levensmiddelen, verwarming en mobiliteit.

[12 3 4 5  >>