01
september
2020

Opwaardering internationale treinverbindingen

HetICNG Breda is de bedoeling dat de huidige Benelux-trein, de trein die rijdt tussen Amsterdam en Brussel, niet meer op de stations Breda, Noorderkempen en Brussels Airport gaat halteren. Teneinde de zojuist vermelde stations toch een treinverbinding met de Belgische hoofdstad te laten behouden zal er een nieuwe treindienst worden ingelegd; een trein die mogelijk Rotterdam Centraal als begin- en eindpunt zal hebben. Naast aanpassingen van de route van de Benelux-treindienst zal ook het nieuwste materieel van NS, de ICNG (IC-Nieuwe Generatie) op deze verbinding gaan rijden. De nieuwe trein Brussel – Breda die wellicht wordt doorgetrokken naar Rotterdam en zal stoppen op station Noorderkempen en mogelijk ook op Brussels Airport zal met Belgisch materieel worden gereden. De NMBS, de nationale spoorwegmaatschappij van België, zal voor de nieuwe grensoverschrijdende treinverbinding I11-rijtuigen inzetten, het type rijtuig die u aantreft in de IC tussen Oostende en  Eupen. Nog onduidelijk is wat het noordelijke begin- en eindstation wordt van de “opgewaardeerde” Benelux-trein; Amsterdam Centraal of Amsterdam Zuid.  Met de komst van de snelle ICNG’s in de Benelux-trein is men, naast het niet meer laten stoppen van deze trein op eerder vermelde stations, vanaf 2024 een half uur korter onderweg tussen Amsterdam en Brussel.

Een verkorting van de reistijd met dertig minuten is in 2023 ook een feit tussen Amsterdam en Berlijn. Deze versnelling wordt gerealiseerd doordat in Bad Bentheim (bij Oldenzaal net over de grens) niet meer van locomotief hoeft te worden gewisseld, door het niet meer stoppen op de  stations Minden en Stendal en door het inzetten Talgo-treinen welke in Spanje gebouwd worden door de gelijknamige firma.

Er zijn ook plannen voor een nachttrein tussen Amsterdam en Zürich. Voor het vliegtuigreizigers naar Kopenhagen, Zürich en andere grote steden in Duitsland moet de trein binnen afzienbare tijd een interessant alternatief worden. De huidige opvatting is dat bij het boeken van een reis tot 700 kilometer het uit milieuoverwegingen beter is om de voorkeur te geven aan het reizen per trein in plaats van het vliegtuig. Maar als er “en masse” gekozen gaat worden voor de trein doemt zich mogelijk wel een nieuw probleem op; capaciteitsproblemen op het spoor. Om dit te voorkomen moet er snel in de spoorinfra geïnvesteerd worden. Echter de trein kan alleen op een eerlijke wijze met het vliegtuig concurreren als er op het terrein van prijsbepaling sprake is van een “ equal level playing field”. Zo hoeven luchtvaartmaatschappijen geen accijns te betalen over de kerosine en hoeft de koper van een vliegticket geen BTW te betalen over dit vervoerbewijs. Nog opgemerkt dient te worden dat het boeken van ticket voor een internationale treinreis, waarbij gebruik moet worden gemaakt meerdere treinen, bij NS International erg complex is en derhalve is daar nog een wereld te winnen. Immers het online boeken van een vliegticket is in tegenstelling tot het kopen van een online internationaal treinticket eenvoudiger. Tot slot attenderen wij u erop dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanaf 2025 behalve NS ook andere treinvervoerders de mogelijkheid wil bieden internationale treinverbindingen te gaan exploiteren.

0.0/5 rating (0 votes)
Categories: Rover-Limburg

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons