06
november
2017

Veiligheid NS-poortjes Den Haag Centraal in het geding

Medio dit jaar heeft NS aangekondigd dat de sporen op station Den Haag Centraal in december a.s. afgesloten worden met toegangspoortjes. Deze toegangpoortjes (waar reizigers in en uit moeten checken) heeft NS/ProRail de afgelopen maanden geplaatst op de perrons voor de ingang van de sporen 1 tot en met 10.

Veiligheid treinreizigers in het geding
Alle treinen hebben op station Den Haag Centraal hun eindbestemming. Wanneer treinen op dit station aankomen lopen deze letterlijk leeg. Een stroom reizigers begeeft zich na aankomst massaal naar de centrale hal en vervolgen hun reis naar hun bestemming in de stad of elders.

De perrons van de sporen 1 tot en met 7 zijn probleemloos bereikbaar met 34 toegangspoortjes. Problemen doen zich voor op het perron waar de sporen 8 en 9 op uit komen. Op dit perron zijn slechts 8 (2x4) poortjes zijn geplaatst. Alle uitgaande en inkomende reizigers op dit perron moeten zich door deze 8 poortjes persen, een doorgang naar andere perrons, zoals in de situatie van de sporen 1 tot en met 7 en bij het perron van spoor 10 waar
meer dan 15 toegangspoortjes staan, ontbreekt. Nu staan de poortjes op het perron bij de sporen 8 en 9 nog open en komen al opstoppingen voor. Maar als deze medio december afgesloten worden, dan ontstaat er het risico van filevorming van uitgaande reizigers wanneer een trein het station op de sporen 8 en 9 is binnengelopen. Dat doet zich in ieder geval voor in de drukke uren in de ochtend en middag en indien twee treinen op de sporen 8 en 9 tegelijkertijd aankomen. Omdat de ruimte op het perron van deze sporen beperkt is om grote aantallen reizigers te verwerken komt de veiligheid van reizigers in het geding. Mocht zich onverhoopt een calamiteit op het station voordoen en paniek uitbreken dan is het risico op slachtoffers aanzienlijk.

Meerdere reizigers die regelmatig op het perron bij de sporen 8 en 9 uit- en instappen hebben recentelijk hun zorgen daarover kenbaar gemaakt aan Rover. Daarbij hebben zij verzocht om hun zorgen onder de aandacht te brengen bij de verantwoordelijke autoriteiten.

Rover heeft in het reguliere overleg met NS en ProRail de zorgen over de beperkte ruimte van het perron bij de sporen 8 en 9 en het risico van filevorming bij de toegangspoortjes op dit perron onder de aandacht gebracht. Daarbij heeft Rover bij NS en ProRail er op aangedrongen met oog op de veiligheid van de treinreizigers de situatie op dit perron te monitoren, zodra de poortjes zijn afgesloten.

De veiligheid van reizigers op het station Den Haag Centraal regardeert in onze visie ook de verantwoordelijkheid van de gemeente. Deze wordt manifest indien risico's m.b.t. de veiligheid van reizigers op dit station onvoldoende zijn afgedekt met adequate voorzieningen c.q. maatregelen.
Daarom brengen wij u deze situatie graag en noodgewongen onder uw aandacht.

Oplossing doorgang sporen
Op korte termijn zou een oplossing kunnen zijn om een doorgang te maken tussen de sporen 7 en 8 zodat reizigers ook in- en uit kunnen checken bij de poortjes die toegang geven tot perrons van de sporen 1 tot en met 7. Deze doorgang die circa 3m breed zou moeten zijn kan op de stille uren worden afgesloten, bijvoorbeeld in de avonduren na 20:00 uur en op de zondag. Wellicht zijn er ook andere oplossingen.

Op langere termijn zou een structurele oplossing nodig zijn om de toegang naar het perron van
de sporen 8 en 9 te verruimen.

Gaarne verzoeken wij u om over de veiligheid van de toegang tot het perron van de sporen 8
en 9 met NS en ProRail in overleg te treden.

Voor de volledige brief zie hier

Categories: Rover-Den Haag

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • 033-4220450
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons