04
december
2018

Aanstaande zondag start dienstregeling 2019

Op thumb 17070410zondag 9 december start de nieuwe dienstregeling. Niet alleen in onze provincie maar ook in de rest van Nederland en in de meeste landen van de EU. Bij NS zijn er voor de provincie Limburg geen wijzigingen doorgevoerd. Hoogstens een enkele aanpassing van de aankomst- en/of vertrektijd van haar treinen op bepaalde dagen en uren van de week.

Arriva voert komende zondag wel de nodige wijzigingen in de bus- en treindienstregeling door. Met betrekking tot de optimalisatie van de busbediening in de regio Venlo valt op dat de bedrijventerreinen Greenport en Freshpark een betere bediening met Venlo krijgen en dat geldt ook voor Grubbenvorst. Een andere in het oog springende wijziging is een uitbreiding van het stadsnet van Maastricht met Zero-Emissie bussen. Worden de buslijnen 3 en 4 al gereden met milieuvriendelijke bussen, daar zullen binnenkort de lijnen 1, 2, 5 en 6 aan worden toegevoegd.

De bussen van het Nachtnet Maastricht rijden voortaan alleen maar in de nacht van zaterdag op zondag maar daar tegenover staat dat er meer wijken en kernen bediend gaan worden. Met de uitbreiding van het aantal scholierenlijnen zal een betere spreiding van het leerlingenvervoer naar de diverse onderwijsinstellingen worden gerealiseerd.

Tot slot dient met betrekking tot nieuwe dienstregeling opgemerkt te worden dat de aankomst- en vertrektijden van een groot aantal buslijnen enigszins wijzigen, de routes van een aantal buslijnen worden aangepast en dat er op bepaalde dagen en uren gelet op het aantal reizigers een 8-persoonsbusje zal worden ingezet.

De wijzigingen in de treindienstregeling bij Arriva zijn daarentegen omvangrijker. Die aanpassingen zijn het gevolg van de introductie van de Drielandentrein. Deze trein zou met ingang van aanstaande zondag gaan rijden van Maastricht via Heerlen naar Aachen Hbf. Maar op het moment van het schrijven van dit artikel vernam Rover-Limburg dat de toelatingsprocedure van de Arriva treinen op het Duitse traject niet voor 9 december zal zijn afgerond en dit betekent dat er vanaf zojuist vermelde datum nog geen treinen van Arriva van Heerlen naar Aken zullen rijden.

Het is op dit moment niet duidelijk wanneer de goedkeuring met betrekking tot het mogen doorrijden van Heerlen naar Aachen Hbf er komt. Zolang de trein niet naar Aachen Hbf mag rijden zullen reizigers op een deel van het traject met de bus worden vervoerd.

De eis dat de internationale sneltrein Maastricht-Aachen in Heerlen zou gaan aansluiten op de IC heeft ertoe geleid dat de aankomst- en vertrektijden van de Regio Sprinter Sittard-Heerlen-Kerkrade dienden op te schuiven. Overigens noemt Arriva de stoptrein voortaan Regio Sprinter. Maar daarover straks meer. Door de aanpassing van de dienstregeling vertrekt vanaf aankomende zondag de Regio Sprinter naar Kerkrade om -.13u en -.40u uit Heerlen en gaat de overstapmogelijkheid van de IC uit de richting Eindhoven op de trein naar Kerkrade verloren. Omdat de Regio Sprinter Kerkrade-Sittard 8 minuten later in Heerlen aankomt zal ook de aansluiting op de IC naar de Randstad vervallen. Reizigers uit de regio Kerkrade dienen vanaf 9 december 2018 met de Regio Sprinter door te reizen naar Sittard om aldaar over te stappen op de IC Maastricht-Alkmaar.

Ook rijden de sneltreinen tussen Heerlen en Maastricht, die heten vanaf 9 december Regio Expres, niet meer door naar Maastricht Randwyck. Als gevolg hiervan rijden met ingang van de nieuwe dienstregeling slechts vijf treinen per uur en per richting op het traject Maastricht-Maastricht Randwyck. Ook de vertrekmomenten kennen geen mooie spreiding over het uur.

De Regio Sprinter van Heerlen naar Maastricht Randwyck zal vanaf zondag ook drie minuten later uit Heerlen vertrekken; dit om de reizigers uit Kerkrade te kunnen laten overstappen op de trein naar de Limburgse hoofdstad. Want zoals eerder is aangegeven komt deze trein straks 8 minuten later in Heerlen aan en zonder aanpassing van de vertrektijd zou de overstapverbinding verloren zijn gegaan.  

Omdat Arriva op haar treinen het lijnnummer van de verbinding vermeldt, wijzen wij u erop dat de lijnnummers met ingang van de dienstregeling 2019 wijzigen. Daarnaast heet, zoals u al eerder heeft kunnen lezen, de stoptrein van Arriva Regio Sprinter (RS) en de sneltrein Regio Expres (RE) en krijgen een drietal verbindingen een ander lijnnummer.

Overzichttreindiensten Arriva in Limburg (RS en RE) per 9 december 2018

RS 11             Roermond-Venlo-Nijmegen

RS 12             Maastricht Randwyck-Sittard-Roermond

RS 15             Sittard-Heerlen-Kerkrade Centrum

RS 18             Maastricht Randwyck-Heerlen

RE 18             Maastricht-Heerlen-Aachen Hbf

Voor meer informatie over de nieuwe bus- en treindienstregeling, de laatste stand van zaken rond de Drielandentrein en overige tussentijdse wijzigingen van de treindienstregeling verwijzen wij u naar de site van Arriva.

No video selected.

Categories: Rover-Limburg

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons