Skip to main content
28
juni
2022

In september valt de beslissing over de spoorlijn Hamont-Weert

DeHamont afslag-Weert maakt deel uit van het traject Antwerpen-Weert; de zogenaamde spoorlijn 19 waarbij op het Nederlandse gedeelte nog 8 kilometer spoor aangepast moet worden voor het personenvervoer. Bij onze zuiderburen is er tot Hamont alle infrastructuur aangepast om de elektrische trein van Antwerpen naar Hamont te laten rijden.

Voor Belgische treinreizigers betekent het dat men via Weert een aansluiting krijgt op de intercity’s richting Eindhoven en Zuid-Limburg. Omdat er momenteel maar drie mogelijkheden zijn om met de trein naar onze zuiderburen te reizen, via Maastricht, Breda en Roosendaal, vindt Rover dat er eigenlijk geen discussie hoort te zijn over de kosten van de spoorverbinding Hamont-Weert omdat de komst hiervan zeer wenselijk is.

ProRail is met een berekening gekomen dat de aanpassingen van het traject Weert-Hamont tussen de € 50 en € 150 miljoen komen. Volgens reizigersvereniging Rover kunnen de kosten van de modernisering van de lijn omlaag en zo kan de haalbaarheid vergroot worden. De kosten zullen  rond de € 50 miljoen zijn als de volgende maatregelen al of niet genomen worden:

  • Geen aanleg van een extra spoorbrug over de Zuid-Willemsvaart;
  • Geen extra perron met voetgangersbrug naar het eilandperron op station Weert;
  • Geen zakspoor op het perron in Weert;
  • Het spoor 3a gebruiken voor de trein Weert-Hamont;
  • Op spoor 2a een wissel aanbrengen zoals bij spoor 3a;
  • De sprinter Weert-Eindhoven-Tilburg Universiteit verplaatsen naar spoor 2a;

De provincie Limburg, de gemeente Weert en de Vereniging Treinreizigers Vervoer hebben op dinsdag 7 juni een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden. Recent heeft de Vereniging Treinreizigers Vervoer een milieurapport gepubliceerd.

Staatsecretaris Vivianne Heijen gaat de haalbaarheid onderzoeken van het voltooien van de lijn door het heropenen aan de Nederlandse kant van de lijn Hamont-Weert voor personenvervoer, zo beloofde zij in september 2022 met reactie over het heropenen van deze verbinding te komen.

5.0/5 rating 1 vote
Categories: Rover-Limburg