Skip to main content
10
september
2019

Wanneer rijdt de trein van Weert via Hamont naar Antwerpen?

thumb Hamont afslagDe Vereniging Treinreizigers Vervoer (VTV) organiseerde onlangs een bijeenkomst in Weert over de realisering van een treinverbinding tussen Weert en Hamont. Infrabel, de Belgische spoorbeheerder is momenteel bezig met de elektrificatie van het spoortraject van Hamont tot aan de Belgisch/Nederlandse grens.

Het personenvervoer tussen Hamont en Weert werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw gestaakt. Treinverbindingen over de landsgrenzen heen leken uit de mode te zijn geraakt en vooral de opkomst van de auto als hét vervoermiddel van de toekomst deed de rest.

Omdat er momenteel maar drie mogelijkheden zijn om met de trein naar onze zuiderburen te reizen, via Maastricht, Breda en Roosendaal, vindt Reizigersvereniging Rover dat er eigenlijk geen discussie hoort te zijn over de kosten van de spoorverbinding Hamont-Weert. Gelet op het summiere aantal treinverbindingen tussen Nederland en België is uw OV-belangenbehartiger er voorstander van dat er weer reizigerstreinen gaan rijden vanuit Weert naar Hamont en verder.

Ondanks het feit dat de hierboven vermelde treinverbinding is opgenomen in het regeerakkoord Rutte III , betreurt Rover het dat er een second opinion wordt uitgevoerd naar de kosten van het project. U zult begrijpen dat een dergelijk onderzoek weer een vertraging oplevert met betrekking tot de start van deze treinverbinding. Volgens de laatste berichten worden de kosten van de aanpassing van het spoor op het Nederlandse deel van het traject geschat tussen de 50 en 150 miljoen euro. Echter naar de mening van de VTV zijn deze beramingen fors overdreven. Als de trein Weert langzaam binnenrijdt, bij het binnenrijden gaat het om de laatste vierhonderd meter van de treinrit, dan zijn dure aanpassingen aan een brug en wissel overbodig.

Volgens de VTV moet het mogelijk zijn om van de 2200 tot 2500 mensen die dagelijks voor o.a. het werk met de auto de grens passeren 800 tot 1000 mensen te verleiden de trein te nemen om na een overstap in Weert op een relaxte manier Eindhoven te bereiken of om door te reizen naar de Randstad. Als meer mensen voor de trein gaan kiezen in plaats van de auto te nemen naar Eindhoven, dan zal de verkeersdrukte en het aantal files rond deze stad afnemen en wordt er dus een bijdrage geleverd aan een schoner milieu. Maar ook mensen uit Zuid- en Midden Limburg zijn straks via Weert en Hamont met de trein sneller in Antwerpen dan via de drie eerder vermelde grensovergangen.

Milieufederatie Limburg is echter bevreesd dat de heropening van de spoorlijn voor het personenverkeer ook leidt tot een reactivering van de omstreden goederenspoorlijn; de IJzeren Rijn(3RX). Maar volgens de VTV is die angst onterecht omdat goederentreinen veelal over baanvakken met dubbelspoor worden geleid. Enkelsporige baanvakken zijn vanwege de lengte van de hedendaagse goederentreinen in relatie tot kruisingen met andere (goederen)treinen hiervoor niet meer geschikt en de spoorlijn vanuit Hamont richting Antwerpen is grotendeels zo’n baanvak.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid( KiM) concludeerde dat er geen dringende behoefte zou zijn voor meeraangehaalde treinverbinding. Volgens de VTV is een busverbinding tussen Hamont en Weert geen alternatief. Die verbinding is volgens de vereniging te traag en niemand stapt uit de auto als de bus het alternatief is.

No video selected.

0.0/5 rating (0 votes)
Categories: Rover-Limburg