09
november
2021

Nieuwe Dienstregelingen Arriva en Breng

Het wordt allemaal minder in 2022. Het openbaar vervoer in de Achterhoek en in de steden Arnhem en Nijmegen. In het kader van de transitieplannen, opgesteld na de pandemie, gaan de vervoerbedrijven Arriva en Breng minder bussen rijden. Rover Gelderland is teleurgesteld, ziet bij Arriva nog kleine lichtpuntjes, maar kraakt de plannen van Breng.

ARRIVA

Bij Arriva in Rivierenland verandert er zo goed als niets. In de Achterhoek gaan er vooral ‘s avonds minder bussen rijden die deels worden vervangen door de Arriva Vlinder, een belbus die van halte naar halte rijdt. De Arriva Vlinder rijdt in Zutphen, Doetinchem, Laren, Lochem en de Bommelerwaard. De herschikking van het buslijnennet rondom Lochem is een grote aderlating. Vooral het schrappen van buslijn 56 tussen Deventer en Borculo, via Lochem zet kwaad bloed. Hans Schmal, namens Rover lid van het Gelderse consumentenoverleg: “De weg tussen Deventer en Lochem wordt door de gemeentes veiliger gemaakt door verkeersdrempels en snelheidsbeperkingen (60 km/uur buiten en 30 km/uur binnen de kernen). Daardoor neemt de reistijd van buslijn 56 zodanig toe dat de aansluitingen in het gedrang komen. Daarom komt Arriva met een nieuw netwerk-plan. Veiligheid in het verkeer staat natuurlijk voorop, maar voor de reizigers zijn er grote nadelen zoals langere reistijden en hogere prijzen.” Inmiddels is er massaal protest ontstaan. Rover Gelderland stuurde Arriva en de provincie Gelderland een brief om met betere oplossingen te komen. Net als het Gelderse consumentenoverleg. En ook de gemeenteraad van Berkelland heeft in een motie het college van B&W opgedragen alles in het werk te stellen opheffing van de buslijn te voorkomen.

Maar er zijn ook lichtpuntjes in het nieuwe vervoerplan van Arriva. Zo gaan er iets meer treinen rijden. Arriva wil een pilot starten met goedkopere kaartjes in het weekend in Zutphen en Warnsveld om meer reizigers te trekken. En Rover Gelderland is zeer verheugd dat de buslijn tussen Aalten en Bocholt weer terug is na een succesvolle pilot jaren geleden. Hans Schmal: “De buslijn is al op 18 augustus gestart. In het begin waren er problemen met de reisinformatie. Zo was de bus niet te vinden in de digitale reisplanners zoals 9292. En ontbrak het aan goede reisinformatie bij de bushalte en op de website van Arriva. Dat is inmiddels verbeterd.”

De belangrijkste maatregelen van Arriva:

Arriva zet meer treinen in. De eerste trein uit zowel Tiel als Arnhem rijdt op werkdagen een half uur eerder. Op het deel Tiel-Elst is er een halfuursdienst tussen 19.00 uur en 21.00 uur. Tussen Arnhem en Winterswijk wordt op zaterdag de halfuursdienst verlengd tot 21.00 uur. Op het traject Zutphen-Winterswijk rijden er op werkdagen tussen 21.00 en 23.00 uur twee keer per uur treinen die op alle stations stoppen. En tussen Zutphen en Apeldoorn start de eerste trein in het weekend eerder.

Het buslijnennet rondom Lochem gaat flink veranderen. De buslijn 56 tussen Borculo en Deventer, negentig jaar geleden ingesteld als vervanging van de tram, verdwijnt (zie boven). Ook buslijn 54 Laren-Almen-Zutphen sneuvelt. Daarvoor in de plaatst komen nieuwe buslijnen: lijn 57 van Laren naar Deventer (een uurdienst) en lijn 58 van Borculo, via Lochem en Almen naar Zutphen. Tussen Laren en Lochem gaat een Vlinder rijden. In het weekend worden buslijnen geschrapt en geldt er voor de rijdende bussen een uurdienst. Wel komen er twee nieuwe weekendlijnen: tussen Lochem, Ruurlo en Borculo en tussen Gorssel, Laren en een rondje Zutphen.

In de Achterhoek, vooral het gebied ten oosten van Lochem, gaan er in het weekend ’s avonds minder bussen rijden. Deels worden die vervangen door Arriva Vlinders.

Start van de nieuwe buslijn C11 tussen Aalten en Bocholt voor drie jaar.

De routes van een aantal buurtbussen worden iets ingekort en lijndelen vervallen tijdens de vakanties.

BRENG

Vervoerder Breng gaat in en rondom de steden Nijmegen en Arnhem wel fors snijden in de dienstregeling. Rover Gelderland kraakt de plannen van Breng. Het schrappen van de bussen na middernacht en twee Nijmeegse buslijnen, maar ook de herschikking in Wijchen is Rover een doorn in het oog. Net als de forse vermindering van het aantal bussen naar de Nijmeegse campus Heyendaal. Ook is Rover bang dat de terugkeer van de Nijmeegse 12-meter gasbussen naar de campus in plaats van de langere, gelede bussen, zal leiden tot grote opstoppingen.

Breng01

Voorzitter René Coveen: “Het had nog veel erger gekund. Doordat de Beschikbaarheidsvergoeding van het Rijk is verlengd tot september volgend jaar zijn een deel van de afschalingsplannen gelukkig niet doorgegaan. En ook de provincie Gelderland heeft enkele plannen geschrapt”. Zo blijft de streekbuslijn 80 tussen Millingen, Ooy en Nijmegen voorlopig door het dorpje Ooy rijden. Het strekken van de buslijnen in Beek en Ubbergen werd al eerder door de vervoerder uitgesteld. Er volgt nu overleg met de gemeenten. Volgens Breng is door de herinrichting van het wegennet, het rijden met grote bussen niet meer goed mogelijk. Daarnaast heeft de provincie als harde eis gesteld dat de frequenties van een aantal belangrijke buslijnen, zoals de Nijmeegse lijnen 5 en 6, omhoog moeten als 85 procent (vergeleken met 2019) van de reizigers weer terug zijn. De bussen na middernacht moeten weer gaan rijden als de bezetting tachtig procent is. Niettemin heeft de provincie grotendeels ingestemd met de plannen en handelt weinig toekomstgericht. De conclusie van Coveen is dan ook zeer bitter: “Breng maakt op geen enkele manier duidelijk waarom er nog steeds zoveel bezuinigd moet worden. Er wordt vooral belang gehecht aan een solide financiële positie van het bedrijf. Maar juist nu zou je moeten investeren in het openbaar vervoer om de reizigers weer snel terug te krijgen.

Arnhem busstation Breng trolley2

De belangrijkste maatregelen van Breng:

De Niteliners rijden niet en de bussen na middernacht rijden pas weer als tachtig procent van de reizigers terug zijn.

De buslijn 352 tussen Arnhem en Wageningen rijdt niet meer door Renkum. De 12-meter gasbussen worden vervangen door gelede 18-meter bussen. In de toekomst wordt deze HOV-lijn verder verbeterd met onder meer de inzet van Trolley 2.0.

De stadslijn 1 naar Velp rijdt niet meer tussen Arnhem Centraal en Oosterbeek.

De buslijnen 1 tussen Nijmegen en Malden en 7 tussen het Nijmeegse station en het Afrikamuseum worden definitief geschrapt.

Er gaan, door het schrappen in de frequenties van sommige buslijnen, minder bussen rijden naar de campus Heyendaal in Nijmegen. De frequentie van de buslijn 10 naar de campus wordt weliswaar verhoogd van 6 (de vakantiedienstregeling) naar 12 keer per uur. Maar voor corona reden er vijftien bussen per uur. En de vijf gelede 18-meter bussen verhuizen naar Arnhem en worden vervangen door 12-meter gasbussen.

De huidige twee buslijnen tussen Wijchen, Nijmegen en Lent worden samengevoegd tot één nieuwe lijn 15. Hierdoor verslechtert vooral de bereikbaarheid van het noordoostelijk deel van Wijchen. Ter compensatie gaat de bestaande buurtbuslijn op werkdagen overdag twee keer per uur rijden.

De nieuwe dienstregelingen gaan in op 12 december van dit jaar. Zie voor alle details de adviezen van het ROCOV Gelderland, het Gelderse consumentenoverleg in het openbaar vervoer.

 

Categories: Rover Gelderland

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons