Skip to main content

Slowakije

Reizen naar

Met de trein
De snelste route loopt via Duitsland (ICE tot Frankfurt) en dan met overstap in Wien. AMS-Bratislava is zo in 12-13 uur te doen in 1 lange dag met 3 treinen, mits lang tevoren geboekt via bahn.de vanaf 50 €.

De ÖBB NJ (=NightJet) biedt een comfortabele nachttrein vanaf Düsseldorf naar Wien, waarmee U dan de hele dag heeft om elke plek in SK te bereiken. Deze trein heeft zit, lig en slaapplaatsen en er is ook autovervoer mogelijk. Vanaf Wien gaan er 2 uurdiensten naar Bratislava: naar het CS (Hlavni Stanice) aldaar via Marchegg en naar de eindhalte Petrzalka (in de troosteloze flatbouw in zuid-BL). Er zijn voordelige 3/4 dagenretours, incl. Stadsvervoer Bratislava. Omgekeerd zijn deze in Bratislava ook te koop naar Wien.
Als U onderweg wat meer wilt zien, dan kunt U ook via Tsjechie reizen, maar helaas is de verbinding met Praha niet zo eenvoudig meer (zie Tsjechie). Vanaf Praha kunt U met maar liefst 3 treinmaatschappijen verder reizen: de gewone CD/ZSR combo, RegioJet (heeft ook een mooie nachttrein-naar Poprad/Tatra en Kosice) en LEO-express (FLIRT treinstellen met enkel zitjes), deze laatste 2 bieden vaak zeer lage vooruitboektarieven. RJ rijdt ook naar Bratislava. LEO en RJ biedt bovendien diverse aansluitende busdiensten vanaf hun stopplaatsen-ook door naar Ukrayna.

Met de bus
De bekende langeafstandbussen bieden meestal nachtritten aan, met overstap in Wenen: FLIXbus heeft via deze route ook de veel diensten van EuroLines overgenomen, het aanbod is sterk seizoensafhankelijk en de geboden prijzen vergelijkbaar met de Sparpreise van bahn.de met de trein, maar wat langer en ruimer beschikbaar. De routes via FLIX varieren ook nogal, soms gaat het zelfs via Berlin/Praha/Wien en zijn er meerdere overstaps. Met EuroLines kunt U ook via de langzamere route via Praha (meestal de Tsjechische Bohemia Express). zowel RJ als LEO en nog andere lokale busmijen bieden vele ritten vanaf Praha aan. U kunt met RJ ook al vanaf NL naar Praha reizen (zie: lange afstandsbussen), maar deze combo is wat duurder geprijsd. Vanaf Wien zijn er ook 2 direkte snelle uurdiensten¨per bus naar Bratislava, met daarnaast enkele verdergaande diensten:
- de combo SLOVAKbus en POSTbus elk uur vanaf naast het nieuwe Wiener HBF
- RJ en FLIX vanaf het busstation in  stadion Erdberg (U-bahn halte).

Bij beide kunt U online boeken, restplaatsen gewoon bij het opstappen betalen (vanaf 5 eur/enkel), buiten de spits is er meestal nog wel direkt plaats.

Per boot
Hydrofoils bieden bootdiensten vanaf Wien naar Bratislava over de Donau: twincityliner.com en lod.sk, maar het uitzicht is niet erg spectaculair daar.

Reizen in

Met de trein
De staatsspoorwegmij. ZSR (of slovakrail) biedt een nog steeds vrij uitgebreid netwerk, op de hoofdlijnen met snel (=Rychlik, toeslag!) en stoptreinen (osobny), soms aangevuld met Zr-ychleny (=versnelde stoptrein). SC en IC-treinen zijn sneller en rijden enkel de hoofdlijn Bratislava-Zilina-Poprad/Tatra-Kosice, ze zijn vrij vaak opgeheven/weergekomen en geheel commercieel-de diverse kortingen gelden er niet, maar ze bieden soms lagere voorafprijzen. Het is ondoenlijk hier de actuele stand bij te houden vanwege vele wisselingen.

Het materieel varieert ook nogal-deels erg modern over geheel gerenoveerde lijnen, maar op veel zijlijntjes zijn het de kleine Tsjechische railbusjes die vaak stoppen op stations zonder enig perron, dus de klassieke oostbloksfeer.

In de Tatra bergen rijdt een smalspoortreintje en een tandradbaan, hier gelden aparte tarieven (met zones, voorverkoop, zelfbediening, ook goedkope dagkaartjes).

De normale tarieven zijn niet erg hoog, er zijn ook kortingskaarten (Railplus genaamd, nogal verwarrend), maar die lonen enkel als U heel vaak aldaar komt-en dan leest U dit niet. Ze staan allemaal duidelijk op de site benoemd. Vooraf online boeken levert een paar % korting op, verder zijn het net als hier vaststaande prijzen. Er is sinds enkele jaren als geste van de regering een uitgebreid aanbod voor gratis reizen- elke EU-inwoner vanaf 62 jaar kan hiervan profiteren, maar men moet dan eerst een klantenkaart laten aanmaken, dat kan bij elk loket of servicecenter, pasfoto meebrengen! waarna men per reis steeds een gratis biljet kan afhalen, die voor de R sneltrein zijn beperkt in aantal en kunnen online worden aangevraagd, voor de EC is 1€ toeslag vereist. Anders als in Hongarije kan met deze deel laten uitmaken van een INTernationale reis, men betaalt dan normaal vanaf de laatste stop in SK. Een dergelijk aanbod is er ook voor studenten tot 26, maar enkel als men echt in SK studeert!

Enkele zijlijnen worden inmiddels door andere contractanten bediend, zoals alweer die RJ. Vanaf Kosice via de hoofdlijn westwaarts, langs Poprad/Tatra en Zilina naar Tsjechie/Praha, kan men ook LEO of RJ benutten, met hun eigen verkoopkanalen en tarieven. De diensten naar Polen en Hongarije zijn de laatste tijd sterk ingekrompen, wel zijn er voor deze trajecten voordelige lokale tarieven, die allemaal op de slovalkrail. site te vinden zijn, met wat zoekwerk (ook in duits of engels). Het InterRailticket wordt enkel door ZSR geaccepteerd en niet door de andere vervoerders.

Slowakije is nogal bergachtig en dat biedt vrij veel lijnen met mooie vergezichten. Zicht op de klomp Tatra-bergen vanaf de hoofdlijn erlangs, ook de lijn vanaf Banska Bystrica oostwaarts is fraai.

Met de bus
Alle steden hebben het gebruikelijke zeer uitgebreide, frequente en vrij goedkope stadsbusnetwerk (of tram/trolley). Kaartjes dienen meestal nog vooraf gekocht te worden (kiosk of automaat), chipkaarten zijn enkel voor inwoners. Voor precieze info: google Dopravni Podnik+ naam stad.

Er bestaat een zeer uitgebreid busnet, dat de laatste tijd steeds meer wordt aangevuld met expressbussen over wat langere afstand. Deze bieden vaak heel goedkope vooraf geboekte tarieven. Ook hier is de RJ (=Regiojet) een grote speler, ook ARRIVA- biedt vele diensten. Ook hierbij geldt dat lijnen naar Hongarije en Polen zeer beperkt zijn, wel zijn er meer ri. Ukrayna. Er is niet echt één officiele reisplanner, die op cp.sk (deel van een uitgebreide commerciele site) werkt analoog aan de Tsjechische en biedt ook combi-reizen bus+trein, in /en/ of /de/ geheel onderaan rechts.

(Datum update: januari 2018)


Internet

De Slowaakse spoorwegmaatschappijen: www.slovakrail.sk/en.html, http://www.regiojet.sk/

Busvervoer: http://www.slovaklines.sk/en/