Skip to main content

Blog: een landelijke kinderdagkaart graag!

Bij veel gezinnen staat een auto voor de deur. Die auto kost geld, ook als hij stilstaat. De vaste kosten daarvan worden elke maand geruisloos via een automatische incasso afgeschreven. Vaak hoor ik daarom zeggen dat een dagje uit veel goedkoper is met de auto dan met het OV, omdat alleen de brandstofkosten worden meegenomen met de vergelijking. De vaste kosten en het parkeren maken de auto ongemerkt flink duurder. Tegelijk bestaan er in het OV tientallen voordelige dagkaartjes en reisproducten voor een dagje uit, maar dan moet de reiziger wel het juiste kaartje weten te vinden. Wij zetten de dagkaart(product)en iedere jaar op een rij om in deze zoektocht te helpen.

Voor ouders is het vaak mogelijk om kinderen heel voordelig in het OV mee te nemen. Kinderen tot 4 jaar reizen gratis en voor de groep tussen 4 en 11 jaar zijn er kortingsregelingen. Zo kunnen kinderen tot 11 jaar met de OV-chipkaart gratis reizen met de trein. Althans, nadat eerst het gratis Kids Vrij is aangeschaft. In de bus krijgen kinderen 33% korting op de ritprijs. Althans, als er gereisd wordt met een persoonlijke OV-Chipkaart. Alle provincies en vervoerders willen meer gezinnen in het OV. Daarom zijn de marketingafdelingen aan het werk gezet en heeft vrijwel iedere provincie nog een aantal extra kinderkaartjes in het leven geroepen.

Het gevolg: de kidskaart, kidsticket, dagkaart kind, kinderdagkaart, kinderritkaart, dag dalkinderkaart. Soms betekent dit korting, soms gratis reizen, soms inclusief overstap, soms zonder, soms geldig op de buurtbus, soms weer niet. Soms snapt de reiziger het en reist hij met het goede kaartje, soms laat hij een voordelige reismogelijkheid onbedoeld liggen. Daarom de volgende oproep aan vervoerders en overheden: maak het simpel. Jullie willen allemaal meer gezinnen in het OV. Voer daarom snel een landelijke kinderkaart in. Zodat gezinnen in het OV net zo eenvoudig en voordelig kunnen reizen als wanneer zij de auto voor de deur vandaan hadden gehaald.

Freek Bos,
Directeur Rover