Skip to main content
Aldo in de nieuwe Intercity

Rover-'Pleeboy' Aldo Markus ontvangt postuum de Gouden Rolstoel

Vorige week werd de vereniging opgeschrikt door het plots overlijden van Aldo Markus. Maandag namen familie, collega’s en vakgenoten afscheid van hem. Daarbij werd hij postuum door NS bekroond met een gouden rolstoel vanwege zijn inzet voor toegankelijk openbaar vervoer.

Aldo is vanaf het prille begin betrokken geweest bij Rover en heeft menig afdeling helpen opbouwen. Hij heeft in bijna alle gremia van de vereniging zijn stempel mogen drukken. In het landelijk bestuur, in talloze regio’s, in werkgroepen, expertisegroepen en als beleidsassistent. Buiten Rover stond Aldo op de eerste plaats bekend als fanatiek voorvechter van beter toegankelijkheid in het openbaar vervoer voor reizigers met een beperking.

Pleeboy

Aldo en ArrienAldo Markus met oud-voorzitter Arriën Kruyt onderweg naar een Rover-actieHet grootste wapenfeit van Aldo is de terugkeer van toiletten in de trein, waar hij samen met actiegroep Pleeback van 2011 tot 2023 voor heeft gevochten. “WC’ s kostten geld en het was toch veel handiger om op die plek in de trein stoelen te plaatsen. De vervoerbedrijven zagen over het hoofd dat op vrijwel alle kleine stations ook de wc’s verdwenen waren en dat bijvoorbeeld een stoptrein van Winterwijk naar Arnhem meer dan een uur onderweg is”, zegt oud-Rover voorzitter Arriën Kruyt hierover. “Dankzij een weergaloze lobby van Aldo met Pleeback bij talloze provincies zijn de vervoerbedrijven teruggekomen van dit onzalige plan”. Het leverde Aldo de bijnaam Pleeboy op, die hij met trots droeg.

Gouden rolstoel

Gouden rolstoel NSGouden Rolstoel NSTijdens het afscheid werd Aldo door NS geëerd met een gouden rolstoeltje: een ereprijs die de afdeling toegankelijkheid van NS op een aantal gelegenheden uitrekt aan medewerkers die iets uitzonderlijks hebben gedaan voor het toegankelijker maken van de trein. “Het is een persoonlijk initiatief van het team toegankelijkheid maar voor ons met een grote lading: wij reiken de gouden rolstoel echt alleen uit aan mensen waarvan wij echt vinden dat er iets bijzonders mee is. En dat geldt voor Aldo zeker!” zegt Marthe Vlaskamp, manager toegankelijkheid van NS daarover. Zij prees de combinatie van passie en realisme waarmee Aldo te werk ging.

Pensioen

Eind 2022 is Aldo met pensioen gegaan. Eigenlijk veranderde dat niets, want hij bleef als vrijwilliger zijn werkzaamheden voortzetten. Hij zal door velen gemist worden.

Vereniging