Skip to main content

Blog: werkgever, neem uw verantwoordelijkheid

Deze blog verscheen eerder als opiniestuk in dagblad Telegraaf

Vanaf deze week rijdt het openbaar vervoer weer voor het eerst sinds maanden volgens een complete dienstregeling. Natuurlijk gun ik het u van harte om uw collega’s weer eens driedimensionaal te zien. Om even als vanouds bij te kletsen bij de koffieautomaat. Maar de tijden zijn helaas nog niet als vanouds.

Het openbaar vervoer mag voor slechts 40% gevuld worden en is daarom alleen voor “noodzakelijke reizen”. Wat een noodzakelijke reis is, is voer voor discussie. Eigenlijk moet iedereen die op het openbaar vervoer is aangewezen, wel eens een noodzakelijke reis maken. Reizigers met vitale beroepen, maar ook reizigers die geen vitaal beroep hebben maar wel een vitale reis maken. Mantelzorgers, mensen met een afspraak in het ziekenhuis of mensen die niet vanuit huis kunnen werken. Maar ook de reizigers die al maanden niet meer op familiebezoek zijn geweest en de reizigers die wat broodnodige ontspanning nodig hebben, moeten weer welkom worden in het OV. Het openbaar verover is er voor iedereen in de samenleving, dat zorgt er voor dat de economie blijft draaien.

Rover ziet graag dat zo veel mogelijk mensen weer kunnen reizen met trein, tram, bus en metro. En wij geloven dat dit goed mogelijk is, als de reiziger zelf zijn steentje bijdraagt door kortere afstanden op de fiets af te leggen en de spits in het OV te mijden. Maar ook de vervoersbedrijven en overheden moeten dan hun steentje bijdragen. Door de capaciteit in het OV maximaal te verhogen en op die manier extra ruimte te scheppen. Er staan genoeg touringcars aan de kant die hier aan willen bijdragen. Ook kunnen gemeentes meer ruimte geven aan de fiets door nieuwe fietspaden aan te leggen.

Als we het OV beperkt gebruiken, kunnen des te meer mensen er gebruik van maken. Voor nu geldt dus dat we het OV nog niet gebruiken om naar kantoor te gaan. Want we hebben de afgelopen maanden gezien, dat dit werk niet noodzakelijk binnen de muren van een kantoorpand gedaan hoeft te worden. Toch krijg ik steeds meer berichten van reizigers dat zij deze week weer op hun kantoor verwacht worden. En iedere reiziger die naar kantoor moet van de baas, neemt een spaarzame plek in beslag in het OV. Een plek die niet meer gebruikt kan worden door de reiziger die graag haar zieke moeder wilde opzoeken. Of door de reiziger die een belangrijke afspraak heeft. Of door de kantoormedewerker die even voor zijn ontspanning de rust buiten de stad wil opzoeken, omdat dit vanuithuis moeilijk gaat. De CEO van Vodafone/Ziggo vertelde dat zijn kantoor tot september leeg blijft, maar ook daarna veel leger zal blijven. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid. We hebben samen de verantwoordelijkheid als reizigers om de ruimte in het OV te bewaren, zolang corona rondwaardt. Laat vooral werkgevers deze verantwoordelijkheid nu niet schaden. U bepaalt zelf waar u het OV voor gebruikt, maar de werkgever hoort te bepalen dat dit niet moet zijn voor werk dat u ook vanuit huis kunt doen. Nog niet. 

Freek Bos,
Directeur Rover