Skip to main content

Blog: het OV blijft van iedereen

Dit voorjaar was het kabinet het strengst voor de OV-reiziger in de pogingen het coronavirus te beteugelen. Het gebruik van het OV werd veel meer ontmoedigd dan het gebruik van de auto. Dat uitte zich onder meer in abriposters waarmee de reiziger heel effectief het OV werd uitgejaagd. Wie geen alternatief vervoer kon regelen, merkte vaak dat het OV zijn gastvrijheid tijdelijk was verloren. Gelukkig heeft het kabinet geluisterd naar onze slogan ‘het OV is voor iedereen’.

In de verspreiding van het coronavirus is immers niet het OV een probleem, maar de contactmomenten tussen mensen. Onjuist geïnformeerde media meldden vorige week nog dat er na de jongste persconferentie weer zou gelden dat het OV alleen voor noodzakelijk reizen zou zijn. Dat zou vreemd zijn geweest. Want zolang ‘doorstroomlocaties’ zoals musea worden opengehouden, is het niet meer dan normaal dat ook de OV-reiziger daar mag komen.

Wel geldt er nu een algemene oproep aan iedereen om het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Voor kantoormedewerkers was die beperking er al de hele tijd. Toch laten OV-reizigers zien zich daar beter aan te houden. Uit het nationale verplaatsingspanel blijkt namelijk dat de automobilist al weer volop aan het reizen was, terwijl wij OV-reizigers juist veel meer thuisblijven. Verregaande beperkingen in het OV in het kader van coronamaatregelen zouden dus inconsequent zijn en ook nog eens het goede gedrag van de OV-reiziger bestraffen. Mocht blijken dat de teugels nog strakker aangehaald moeten worden, dan moet het kabinet weer nieuwe maatregelen treffen in de bestrijding van corona maar tegelijk ook de toekomst in het oog houden. Want OV is en blijft voor iedereen.

Freek Bos,
Directeur Rover