Skip to main content

‘Zet alvast stappen voor spoorverbinding Weert – Hamont’

Ga nu alvast aan de slag met het regelen van aantrekkelijk treinkaartjes tussen Weert en Hamont. Dat stelde Rover-directeur Freek Bos tijdens een werkbezoek van station Weert, waar over deze mogelijk toekomstige treinverbinding werd gesproken.

Het Belgische Hamont ligt slechts 700 meter van de Nederlandse grens en 8 kilometer van het Nederlandse Weert, beide stations zijn verbonden door het ongebruikte spoor van de IJzeren Rijn. Wanneer de trein de 8 kilometer zou overbruggen, zouden reizigers vanuit Eindhoven en Weert niet meer afhankelijk zijn van een omweg via Breda om in Antwerpen of Brussel te komen. Dit is goed voor het verkeer tussen Vlaanderen en Nederlandse economische kernen zoals Brainport Eindhoven, waar forenzen nu veelal in de file staan.

Al jaren wordt er gesproken over het doortrekken van het spoor vanuit Hamont naar Weert. Al in 2012 lanceerde Rover-Limburg samen met andere reizigersorganisaties een petitie om deze 8 kilometer spoor te realiseren. In april 2023 wordt de uitslag van een studie verwacht waarna een besluit wordt genomen. Maandag bracht de Nederlandse Staatssecretaris samen met de Belgische ministers voor Transport een werkbezoek aan Weert, ook Rover was hierbij van de partij om te pleiten voor het zetten van verdere stappen.

Er kunnen nu al stappen worden gezet die niet afhankelijk zijn van de uitkomsten van de studie, bepleitte Rover-directeur Freek Bos tijdens een presentatie. Het moet straks ook eenvoudig zijn om grensoverschrijdende tickets te kunnen kopen zonder grenstoeslagen en moeilijk te passeren poortjes. Door hier nu alvast werk van te maken wordt er straks niet alleen een aantrekkelijk product voor de reiziger neergezet tussen Weert en Hamont, ook reizigers van de IC Brussel en de stoptrein naar Antwerpen kunnen hiervan profiteren.

Politiek en lobby, Lokaal