Skip to main content
Overhandiging Schiphol manifest aan MRS

Rover vraagt Europa in manifest om meer treinen en minder vliegen

Een groot deel van de vliegpassagiers op Schiphol zou ook per trein kunnen reizen als het aanbod goed is. Het is daarom hoog tijd dat de Europese Unie in actie komt en het internationale spoorvervoer verbetert. Met die boodschap heeft Rover een manifest overhandigd aan de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS).

“Ruim 10% van de vliegreizigers op Schiphol, overstappers niet meegerekend, vliegt binnen Europa. We zijn veel mogelijkheden om met de trein een aantrekkelijk alternatief te bieden, mits er een paar flinke stappen worden gezet”, stelt Rover-directeur Freek Bos. Hij overhandigde dinsdag het manifest ‘Meer trein en minder vliegen’ aan mevr. Khadija Arib, voorzitter van de MRS. Het is niet toevallig dat het manifest vlak voor de Europese verkiezingen gepresenteerd wordt; het manifest bevat een oproep aan de Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement.

Want de spoorsector heeft binnen Europa een enorme achterstand op de luchtvaart in het gemak van boeken van reizen, in reiszekerheid, in reizigersrechten en in infrastructuur. Een wirwar van nationale regels en de machtige positie van enkele grote spoorvervoerders zorgen dat de internationale trein nog altijd geen serieus alternatief is voor het vliegtuig. Dit vraagt de komende jaren ook veel inzet van Europa, stelt Rover.

Minstens twee keer per uur een internationale trein, een nieuw Europees treinstation op Schiphol, meer spoor, een aantrekkelijk boekingssysteem: deze maatregelen bepleit Rover om een groot deel van die 40.000 Europese vluchten per jaar omlaag te brengen. De MRS steunt deze maatregelen en gaat werk maken van de inzet voor meer treinen en minder vliegtuigen. Rover en de MRS zullen elkaar op de inhoud versterken en samen optrekken in het streven naar een beter leefklimaat rond de luchthaven.

vlnr Freek Bos, Walter Etty, Inge Kok, Khadija Arib en Maarten de Lange

Internationaal, Politiek en lobby