Skip to main content

Agressie tegen OV-personeel: de politiek aan zet

thumb Arrien treinAgressie tegen personeel is ook voor de reiziger bedreigend. Rover steunt voluit de eis van het NS-personeel dat er nu echt iets moet gebeuren.

Van 1996 tot 1998 was ik directeur van het Politie Studiecentrum. In die tijd werden de politiediensten van Rijk en gemeenten bij elkaar gevoegd in regionale politiediensten. Veel specialismen gingen verloren. Daarop kwam heftige kritiek en de gespecialiseerde diensten kwamen na verloop van tijd weer terug.

De Spoorwegpolitie, die voortreffelijk functioneerde onder de directie van de NS, werd ondergebracht bij het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). Het KLPD was een vergaarbak waar onder andere de bewaking van het Koninklijk Huis, de luchtvaart- en waterpolitie in zat. De reputatie van de leiding van de KLPD in die tijd was ronduit slecht. De kwaliteit van de spoorwegpolitie ging voorspelbaar achteruit. NS had er geen enkele greep meer op.

Minister Opstelten is bezig om de regionale politiediensten op te heffen en er een Nationale Politie van te maken. Een terechte eis uit de samenleving om de spoorwegpolitie op te richten en op stations aanwezig te zijn komt hem slecht uit.

Wat is belangrijker: de veiligheid van personeel en reizigers of een op papier geslaagde nationale politie?


Arriën Kruyt
Voorzitter Rover


Acties

Maandagochtend organiseren machinisten om 09.00 uur een reizigersvriendelijke toeteractie uit protest tegen de mishandeling van een conductrice op het treinstation van Hoofddorp.

Reizigers zijn intussen een petitie gestart 'handen af van NS personeel', de handtekeningen worden aan Den Haag aangeboden.