Skip to main content

"Onderzoek betere avond-aansluitingen Rotterdam"

In de avonduren moet er een betere aansluiting komen op Rotterdam Centraal voor reizigers tussen Gouda en de Drechtsteden. Hiervoor pleiten de consumentenorganisaties in het Landelijk Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer (LOCOV) in hun advies over enkele kleine wijzigingen in de NS-dienstregeling per 9 december 2018.

Op 9 december start de nieuwe dienstregeling. In aanloop hiernaartoe heeft NS advies gevraagd over enkele kleine aanpassingen. Goed nieuws is dat de Intercity van Arnhem Centraal naar Nijmegen van 01:35 uur vanaf 9 december 2018 in de nacht van woensdag op donderdag gaat rijden in plaats van de huidige vervangende bus.

Een andere positieve wijziging is dat ’s avonds om 23:30 uur een aansluiting zal ontstaan tussen de Intercity uit Utrecht en Gouda op de Sprinter richting Dordrecht. De Sprinter wacht hiervoor een paar minuten langer op Rotterdam Centraal. Reizigers die overstappen hoeven hierdoor niet meer 20 minuten te wachten op de volgende trein. Om 0:00 uur, 0:30 uur en 1:00 uur bestond deze aansluiting al. De consumentenorganisaties hebben geadviseerd om verder te onderzoeken of ook eerder op de avond deze aansluiting kan worden gemaakt. Volgens NS is de aansluiting alleen mogelijk omdat na 23:30 uur minder treinen rijden rond Rotterdam Centraal. Het klopt dat tot die tijd de Intercity Schiphol Airport - Dordrecht nog rijdt. Als de Sprinter langer wacht op Rotterdam Centraal dan hindert hij deze trein. De consumentenorganisaties vragen NS te onderzoeken of er toch een oplossing is.

“De Intercity uit Schiphol zou bijvoorbeeld 1 minuut later kunnen aankomen op Rotterdam Centraal of de Sprinter zou op station Rotterdam van spoor kunnen wisselen met de Intercity naar Vlissingen. Een mogelijk conflict ten zuiden van Rotterdam Centraal kan mogelijk worden opgelost door treinen over een ander spoor te laten rijden. Wij hopen dat door dit soort kleine verschuivingen het mogelijk wordt om de aansluiting straks de hele avond te bieden”, aldus Frank Visser, beleidsmedewerker van Rover. NS zal binnenkort reageren op het advies.

Dienstregeling, Rotterdam, Advies