Skip to main content

Geen pont Velsen bij storm

Het GVB zet geen alternatief vervoer in wanneer de veerpont die Velsen-Zuid met Velsen-Noord verbindt, door storm niet kan varen. Fietsers en voetgangers hebben in die situatie geen andere keuze dan wachten totdat de pont weer vaart. Dit stelt GVB in reactie op een klacht van Rover-afdeling Haarlem en Fietsersbond Velsen.

Aanleiding van de klacht was de storm van zaterdag 9 maart, waarbij de pont over het Noordzeekanaal bijna drie uur moest worden stil gelegd. Het is de langste keer dat de pont uit de vaart is geweest. Voor voetgangers en fietsers was het onmogelijk om aan de overkant van het Noordzeekanaal te komen; onder meer werknemers van TATA Steel konden hun reis niet voortzetten.

Rover en de Fietsersbond vragen om betere informatievoorziening en een compensatieregeling voor vertraagde pontreizigers. “Fietsersbond Velsen en reizigersvereniging Rover-afdeling Haarlem en Omstreken verlangen met name dat het GVB vervangend vervoer aanbiedt, indien het openbaar vervoer op dit traject moet worden gestaakt”, schrijven de organisaties aan GVB.

Het GVB stelt echter dat er geen verplichting bestaat voor het regelen van vervangend vervoer en dat het praktisch ook moeilijk haalbaar is om fietsers te vervoeren. Rover-Haarlem reageert teleurgesteld: “Maak afspraken met busbedrijven. Busmaatschappijen hebben aanhangers waar fietsen in kunnen. Maar als je het niet regelt, dan lukt het inderdaad niet,’’ stelt Han van Spanje tegenover het Noordhollands Dagblad.

Dienstregeling, Haarlem e.o., Afdelingsnieuws