Zorgen over vertragingen rond Woerden

Rover heeft bij NS aan de bel getrokken over de toename in vertragingen rondom Woerden. Boosdoener is een aanpassing in de dienstregeling waardoor NS het materieel efficiënter kan inzetten. Samen met de andere consumentenorganisaties heeft Rover hier positief over geadviseerd, maar wel onder de voorwaarde dat vertragingen niet zouden toenemen.

Tot september stond de Sprinter uit Tiel enkele minuten stil op eindstation Woerden om daarna door te rijden naar het keerspoor bij Woerden Molenvliet. Voor deze kering was 25 minuten uitgetrokken. Sinds september rijdt de Sprinter na een korte stop op Woerden direct door naar Woerden Molenvliet, om daar in 5 minuten te keren en weer terug te rijden naar Tiel. Hiermee heeft NS de ruimte gecreëerd om één trein anders in te zetten, bijvoorbeeld als extra capaciteit in de spits. Wel is hierdoor het risico groter dat een vertraging van de trein in Woerden zorgt voor een vertraging van de volgende trein naar Tiel.

Rover constateert nu dat de wijzigingen een slechte invloed hebben gehad op de punctualiteit. Niet alleen van de Sprinter Woerden-Tiel, maar ook van de Intercity Leiden Centraal-Utrecht Centraal. De punctualiteit op 3 minuten van de Sprinter Woerden-Tiel op station Utrecht Centraal is gezakt van circa 97,4% in augustus naar 82,6% in november. De Intercity Leiden Centraal-Utrecht Centraal haalde 95,4% in augustus en 86,4% in november. December lijkt nog slechter te gaan scoren.

NS erkent dat de punctualiteit is verslechterd, maar stelt ook dat machinisten en treindienstleiders nog moeten wennen aan de nieuwe situatie. Ook zou een deel van de vertragingen worden veroorzaakt door de traditionele herfstdip. Rover twijfelt echter aan deze uitleg en ziet dat de prestatiedip van de Intercity Leiden-Utrecht en de Sprinter Woerden-Tiel groter is dan andere trajecten in de herfst. Rover blijft de situatie de komende weken volgen om te zien of de nieuwe dienstregeling verbetering brengt. Zo niet, dan zal Rover NS adviseren de wijzigingen rondom Woerden terug te draaien.

Dienstregeling, Dienstuitvoering

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons