Skip to main content

Dag van de Duurzaamheid: Rover Jong wil autovrije steden

Vandaag is de Dag van de Duurzaamheid. Een mooi moment om na te denken over onze duurzame toekomst, stelt Rover Jong. Want de jongeren binnen Rover hebben hier natuurlijk veel ideeën over.

Er wordt veel gesproken over wat jongeren willen, maar is dat ook wat jongeren zelf voor ogen hebben? Op het gebied van vervoer in ieder geval vaak niet, concludeert Marloes Hofstede, woordvoerder van Rover Jong. “Er wordt vanuit de politiek ingezet op allerlei maatregelen waarvan wij merken dat het helemaal niet aansluit bij jongeren. Zo willen veel jongeren van nu helemaal geen eigen (elektrische) auto maar zien veel liever deelsystemen en goed openbaar vervoer”. In de Jonge Klimaatbeweging worden jongerenorganisaties aangemoedigd om hun toekomstbeeld voor 2050 te schetsen. Hoe ziet dat beeld van Rover Jong eruit?

Mobiliteit in Nederland

Het moet de norm worden om met het ov te reizen, zeker naar dichtbevolkte gebieden, stelt Rover Jong. De jongerenafdeling ziet het liefst dat Nederlandse binnensteden zoveel mogelijk autovrij worden. Door te zorgen voor goede hubs aan de rand van de stad kunnen reizigers gebruik maken van goed ov en allerlei deelsystemen. Parkeer je auto direct naast de snelweg, koop een parkeerticket wat je onbeperkt toegang geeft tot het ov en vervolg je reis op een duurzame manier. Ook ziet Rover Jong graag meer deelsystemen zodat reizigers kunnen kiezen voor fiets, elektrische scooter of step.

Mobiliteit in Europa

Eén kaart voor al het OV, maar dan ook echt: daarvoor pleit Rover Jong. Dus je koopt een ticket naar je bestemming maar kiest zelf of je met sneltrein, nachttrein, verschillende kortere treintrajecten, bus enz. reist. Ook moet dit ticketsysteem en de tarieven gelijk zijn voor heel Europa, waarmee het voor reizigers vele malen makkelijker wordt om voor de trein te kiezen. De prijzen van deze tickets moeten uiteraard lager liggen dan een vliegticket, zodat de concurrentiepositie van het ov verbeterd. Een echte droom zou een snel hyperloopnetwerk van Europese steden zijn.

Veel vliegreizen binnen Europa zijn zakenreizen. Rover Jong vraagt zich af of het altijd nodig is om voor vergaderingen zulke reizen te maken. Door de pandemie hebben we tenslotte geleerd dat digitaal vergaderen werkt en veel bijeenkomsten online kunnen worden gehouden. Dat kunnen we dan ook nog een stukje hipper en leuker maken door bijvoorbeeld met virtual reality te werken, stelt Rover Jong. Je hoeft dan niet naar een beeldscherm te kijken maar krijgt het gevoel echt in een ruimte aanwezig te zijn.

Nooit meer vliegen?

Natuurlijk verwachten de jongeren niet dat vliegreizen helemaal gaan verdwijnen. Treinreizen zijn binnen een continent misschien een mooi alternatief, maar voor intercontinentale reizen zullen vliegtuigen beschikbaar moeten blijven. Rover Jong zou daarom graag zien dat er maximaal wordt ingezet op duurzame alternatieven voor kerosine. Daarbij zouden vliegreizen over land een stuk duurder moeten worden, en trein of bus goedkoper zodat het OV een aantrekkelijk alternatief wordt.

Duurzaamheid, Rover Jong