Skip to main content

Aangepaste dienstregeling voor snellere Berlijntrein

Maandagochtend 17 september rijdt NS eenmalig extra snel met de Intercity naar Berlijn. Hiermee wil NS laten zien dat een snellere treinverbinding naar Berlijn mogelijk is. Wat deze actie echter ook duidelijk maakt, is dat een snellere verbinding alleen realiseerbaar is in ruil voor een langere reistijd voor andere reizigers. Althans zolang de infrastructuur op cruciale plaatsen niet wordt uitgebreid.

De extra snelle Intercity vertrekt op maandagochtend vanaf Amsterdam Centraal, met onder meer bezoekers van de Berlijnse railbeurs Innotrans aan boord. Door in Nederland alle stations over te slaan kan de reis naar Berlijn bijna een half uur sneller worden afgelegd. De speciale dienstregeling gaat echter wel ten koste van andere treinen. Zeker 9 treinen hebben aangepaste vertrektijden of rijden zelfs helemaal niet. Een overzicht staat hieronder.

Rover onderstreept graag de wenselijkheid van een snellere verbinding naar Berlijn. Om met het vliegtuig te concurreren, hebben veel internationale treinverbindingen nog een flinke inhaalslag te maken. Van de actie met de éénmalig snellere Berlijntrein is Rover echter niet onder de indruk. “Het is niet verrassend dat je een treinreis sneller kunt maken door alle stations over te slaan en hem de hoogste prioriteit in de dienstregeling te geven, dat wil zeggen: andere treinen uit de weg te duwen. Dat hadden we zonder de daadwerkelijke overlast ook graag van NS aangenomen.” Wat dit voor Rover vooral bewijst, is dat er een plan moet komen waaruit blijkt wat er nodig is voor een goede inpassing van een snelle Berlijntrein op het spoorwegnet.


Wat zijn de wijzigingen in de dienstregeling (alleen op 17 september)?

  • De snelle Intercity Amsterdam Centraal-Berlijn vertrekt om 9:27 uur in plaats van 9:00 uur.
  • Om 9:00 uur rijdt een binnenlandse Intercity op de reguliere tijden van Amsterdam Centraal t/m Bad Bentheim. Hier kunnen reizigers overstappen op de Intercity naar Berlijn.
  • De Intercity Duivendrecht-Lelystad Centrum van 9:31 uur rijdt niet. In plaats daarvan stopt de Intercity Schiphol Airport-Leeuwarden extra in Duivendrecht om 9:47 uur. Ook de Intercity Lelystad Centrum-Duivendrecht 10:24 uur rijdt niet. Beide treinen rijden wel tussen Dordrecht-Schiphol Airport-Duivendrecht v.v.
  • De Sprinter Almere-Hilversum-Utrecht van 9:22 uur wordt in Naarden-Bussum ingehaald door de snelle Intercity naar Berlijn. Deze Sprinter staat daarom 6 in plaats van 2 minuten stil op Naarden-Bussum en komt 3 minuten later dan gebruikelijk aan in Hilversum. Omdat deze trein dan bij station Utrecht niet meer goed ingepast kan worden is hij 3 minuten langer onderweg van Hilversum Sportpark naar Utrecht Overvecht en staat daar ook nog 3 minuten stil. Uiteindelijk komt deze Sprinter hierdoor met 9 minuten vertraging om 10.14 aan op station Utrecht Centraal.
  • De Sprinter Hilversum-Amersfoort Vathorst van 9:46 uur vertrekt 5 minuten later uit Hilversum en 4 minuten later uit Baarn. In Amersfoort, waar de sprinter 5 minuten later aankomt, staat hij 4 minuten stil. Uiteindelijk komt hij met een vertraging van 8 minuten aan in Amersfoort Vathorst.
  • De Sprinter Hilversum-Hoofddorp van 10.01 uur vertrekt 1 minuut later uit Hilversum en Hilversum Mediapark.
  • De Intercity Amsterdam Centraal-Amersfoort van 9:30 uur komt 3 minuten later aan in Hilversum en Amersfoort. Reizigers die willen overstappen op de Valleilijn naar Barneveld lopen hun aansluiting mis.
  • De Sprinter Apeldoorn-Almelo van 10:20 uur  vertrekt 5 minuten later uit Apeldoorn en staat in Deventer 10 minuten stil. Hierdoor komt deze Sprinter 13 minuten later aan in Almelo en wordt de aansluiting op de Intercity van Keolis naar Enschede verbroken.
  • De Arriva stoptrein Zutphen-Apeldoorn van 10:06 uur  staat 5 minuten langer stil in Klarenbeek en komt hierdoor 5 minuten later aan in Apeldoorn.
  • De Intercity Den Haag Centraal-Enschede van 8:53 uur vertrekt 1 minuut eerder uit Apeldoorn en 2 minuten eerder uit Deventer en staat vervolgens 5 minuten stil in Hengelo.

Internationaal, Dienstregeling