Skip to main content

Rover verwerpt NS-plannen voor Intercity Brussel

NS belemmert de groei van de internationale trein met het plan om de trein naar België voor veel mensen duurder te maken. Dat schrijft Rover samen met de andere consumentenorganisaties in een negatief advies“De trein naar België zou juist eerder goedkoper moeten worden.”

NS vreest voor grote drukte in de Intercity naar Brussel deze zomer en neemt daarom diverse maatregelen zoals treinen verlengen en reservebussen paraat zetten. Het bedrijf lijkt echter vooral in te zetten op het ontmoedigen van treingebruik. Dit doet NS door de verkoop van voordeligere tickets, de ‘Early Birds’, te beperken zodat treinreizigers vooral zijn aangewezen op het hoge tarief. Wie toch een Early Bird ticket weet te bemachtigen moet bovendien vooraf reserveren met welke trein hij of zij wil reizen. Eerder dan gepland terug naar huis reizen na een middagje winkelen is er voor deze reizigers dan niet meer bij.

Rover is verrast door de maatregelen van NS. Niet lang geleden konden reizigers nog met de Eurostar naar Brussel reizen, hier is NS juist mee gestopt omdat er voldoende ruimte in de Intercity naar Brussel zou zijn. Rover wil dan ook dat NS zo snel mogelijk de Eurostar weer toegankelijk maakt voor reizen naar Brussel en de plannen voor een verplichte treinreservering voor de IC Brussel schrapt. “Met de auto wip je zo de grens over, een treinritje van Rotterdam naar Antwerpen is niet langer dan een rit van Rotterdam naar Tilburg, het past totaal niet bij deze tijd om daar een reservering voor in te voeren”, stelt Rover-directeur Freek Bos.

Van het beperken van het aantal Early Birds tickets wil Rover al helemaal niets weten. Freek Bos: “de intercity naar België is al veel te duur. NS zou het tarief moeten verlagen naar hetzelfde tarief als een binnenlandse treinreis. Zo bijzonder is naar België reizen echt niet meer.” Volgens Rover past het beleid van NS totaal niet binnen de maatschappelijke opgave om het internationale reizen per trein te bevorderen. Rover roept NS daarom op tot bezinning te komen en vraagt de staatssecretaris om regie in handen te nemen.

Tarieven, Internationaal