Skip to main content

Blog: samen sta je sterker

Er is steeds meer interesse in internationaal spoorvervoer. Ik schreef er dan ook al meerdere keren over. Door ‘vliegschaamte’ zagen we de hashtag #meertreinenmindervliegen ontstaan. Afgelopen week stuurde de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu een brief met de laatste stand van zaken over internationale spoorverbindingen naar de Tweede Kamer.

Veel verbeteringen zijn pas mogelijk op de langere termijn, zo staat in de brief te lezen. Echte snelle treinen naar Berlijn? Pas na 2025. Waarvoor eerst óók nog vele studies gedaan moeten worden. Terwijl meer treinen nu al urgent zijn, het klimaat wacht immers niet op studies. Nu een beslissing nemen is noodzakelijk en dat betekent ook durven kiezen. Bestuurlijk Nederland moet veel meer samen optrekken. Burgemeesters en wethouders uit verschillende plaatsen willen allemaal een snelle trein in hun regio en een stop op hun station. Hoe is dit samen te brengen? Kies beter voor één goede, snelle verbinding in plaats van twee halve verbindingen. Dat werkt als een vliegwiel voor de toekomst. Samen sta je immers sterker.

Geld moet slim worden besteed, het maximale moet uit een euro worden gehaald. Dat kan door te investeren daar waar de meeste reizigers ervan profiteren. Investeren in meer en betere spoorinfrastructuur, zodat internationale verbindingen beter worden en de regionale verbindingen daar ook van profiteren. Samen sta je sterker.

Maar met alleen investeringen in de infra zijn we er niet. Met de huidige verbindingen kan ook slimmer worden omgegaan. ’s Ochtends rijdt de ICE van Amsterdam naar Bazel met twee treinstellen. Laat één treinstel beginnen in Den Haag, koppel deze aan in Utrecht en plots hebben meer reizigers een snelle rechtstreekse verbinding met Duitsland. Samen sta je sterker.

En wij -de reizigers- moeten op elk familiefeestje vertellen hoe fijn de trein is. Dat een trein helemaal niet duur is. Want vliegen kost vaak meer, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Als wij als reizigers meer reizigers in de trein krijgen, kunnen vervoerders meer treinen laten rijden. Want, samen sta je sterker.

Freek Bos,
Directeur Rover

Internationaal, Blog