Skip to main content

Rover wil maatregelen metrostoringen Amsterdam

Er kan meer worden gedaan om de reiziger op weg te helpen wanneer de metro in Amsterdam door storingen niet rijdt. Dat stelt Rover-Amsterdam in een brief aan het GVB, de gemeente en Vervoerregio Amsterdam. Rover wil maatregelen en een financiële compensatie voor reizigers.

Op zaterdag 20 november reden er zeker twee uur lang geen metro’s in Amsterdam. De oorzaak was een grote storing in het nieuwe beveiligingssysteem. Dit was niet de eerste keer: alleen dit jaar al konden reizigers zo’n tien keer onverwacht niet met de metro reizen.

Rover-Amsterdam wil concrete maatregelen zien om de reiziger zo goed mogelijk tegemoet te komen tijdens een storing. Zo vraagt Rover de directeur van het GVB, de wethouder verkeer en de directeur van de Vervoerregio Amsterdam om te zorgen dat reizigers voortaan gratis gebruik kunnen maken van andere openbaar vervoerlijnen. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt met NS zodat metroreizigers gratis per trein kunnen reizen. Bovendien moet gebrekkige reisinfo worden verbeterd. Tot slot vraagt Rover-Amsterdam om een financiële compensatie voor de langere reistijd.

Daarnaast vraagt Rover om te onderzoeken of het systeem anders kan worden ingericht zodat niet alle lijnen tegelijk uitvallen bij overbelasting. Na een storing zou het mogelijk moeten zijn om enkele (delen) van trajecten eerder op te starten zodat de reiziger niet op herstel van het hele netwerk hoeft te wachten. Rover stelt voor om daarbij hulp te vragen van andere steden met vervlochten netwerken en externe deskundigen die hier al ervaring mee hebben opgedaan.

Amsterdam, Lokaal