Skip to main content

Rover Gouda: bushaltes in Reeuwijk-Brug moeten worden aangepast

Bushaltes in Reeuwijk-Brug voldoen nog lang niet aan de norm, zo concludeert Rover Gouda- en Midden Holland. Vooral reizigers met een zichtbeperking hebben het moeilijk. De Rover-afdeling vraagt gemeente en provincie om verbetering.

Gouda4Rover Gouda keek naar 10 bushaltes na herinrichting van de weg. De controle werd gedaan aan de hand van de CROW-richtlijnen, waarin faciliteiten beschreven worden zoals reisinformatie, instaphoogte van het perron en te vormen geleidelijnen voor slechtzienden, maar ook de aanwezigheid van hellingbanen voor rolvoertuigen, fietsenstalling, zitplaatsen en afvalbakken.

Uit deze schouw kwam een aantal opmerkelijke resultaten. Zo wordt op één halte de achteruitgang van de bus geblokkeerd door een reclamebord. Bij een andere halte ontbreekt de achterwand van het wachthokje (abri) en heeft de reiziger geen zicht op de bus omdat het haltebord in de zichtlijn staat. Ook opvallend is dat geen enkele halte geleidelijnen heeft en zo reizigers met zichtbeperkingen het reizen met OV zonder hulp van anderen onmogelijk maakt. Daarnaast kunnen reizigers slechts bij één halte gebruik maken van een correct aangelegde helling. Op vijf haltes kan de aan een rolstoel gebonden reiziger het halteplateau niet op of af. Wachtende reizigers kunnen slechts in een enkel geval droog wachten en slechts de helft van de haltes heeft een bankje om op te zitten. Afval zul je mee moeten nemen want afvalbakken zijn op geen enkele halte te vinden.

Gouda2Gelukkig zijn er ook positieve zaken te melden. Zo is op iedere halte reisinformatie beschikbaar, zijn de perrons de juiste hoogte om zonder hulp de bus in te kunnen stappen of rijden en zijn er op drie haltes goede voorzieningen om fietsen te stallen. Van de bekeken haltes worden twee beheerd door de provincie en acht door de gemeente. Opvallend is dat faciliteiten zoals fietsenstallingen, wachthokje en een halteplaats vrij van de rijbaan bij de provincie beter op orde zijn dan bij de gemeente. Deze bevindingen heeft Rover gestuurd aan de vervoerder, gemeente en provincie met de wens om de haltes zo snel mogelijk geheel volgens de normen aan te passen. 

Gouda en Midden-Holland, Lokaal