Skip to main content

“Qbuzz moet direct stoppen met rolstoelers weigeren”

Qbuzz moet maatregelen treffen om te zorgen dat hun buschauffeurs geen elektrische rolstoelen meer weigeren. Dat schrijft het Consumentenplatform OV Drenthe in een brief aan Qbuzz. Rover Drenthe, dat onderdeel uitmaakt van het consumentenplatform, maakt zich zorgen om de toegankelijkheid van het Drentse OV.

Aanleiding is het bericht dat een Qbuzz-chauffeur tot twee keer toe een e-rolstoeler in Gieten de toegang tot de bus heeft geweigerd. De chauffeur handelde naar eigen zeggen volgens de regels van Qbuzz. Het incident staat niet op zichzelf: ook één van de leden van het consumentenplatform met een e-rolstoel krijgt (ten onrechte) regelmatig van chauffeurs te horen dat ze hem niet mee mogen nemen.

“Juist voor mensen met een mobiliteitsbeperking is het openbaar vervoer ontzettend belangrijk. Het is voor deze mensen een recht om met de bus mee te mogen, geen voorrecht”, stelt Will Gerbers van Rover Drenthe. “Het is onbegrijpelijk dat dit keer op keer fout gaat bij Qbuzz waardoor deze reizigers in de kou worden gezet.”

Het Consumentenplatform OV Drenthe wil dat Qbuzz de chauffeurs opnieuw instructies geeft over de omgang met (elektrische) rolstoelen. Daarnaast pleit de consumentenorganisatie voor een pasje dat Qbuzz aan rolstoelers kan verstrekken met een verklaring dat zij mee mogen reizen. De gedupeerde rolstoelgebruikers zouden bovendien ruimhartig gecompenseerd moeten worden.

Toegankelijkheid, Drenthe, Lokaal