Rover vraagt informateurs Noord-Holland om verdubbeling OV

Bouw vooral woningen bij stations, zorg voor meer sprinters en intercity’s vanuit de regio naar Amsterdam en Schiphol en trek de Noord/Zuidlijn door naar Hoofddorp en Schiphol. Onder meer deze suggesties staan in een brief die Reizigersvereniging Rover binnenkort presenteert aan de informateurs voor het nieuwe college van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland.

Economische groei, honderdduizenden nieuwe woningen en toenemend toerisme veroorzaken een enorme groei van de mobiliteit in Noord-Holland terwijl op de weg, op het spoor en in de binnensteden de capaciteitsgrens nu al is bereikt. Rover ziet daarom de noodzaak om autobezitters te verleiden een groter deel van hun reis met het OV of fiets af te leggen, zodat er ruimte op de weg vrijkomt voor essentieel vrachtverkeer en bussen.

De vele nieuwe woningen vragen om goede ontsluiting. Volgens Rover kan dit door vooral bij stations en OV-knooppunten te bouwen of te zorgen dat nieuwe OV-voorzieningen tijdig worden opgeleverd. Ontwikkelaars, gemeenten en provincie moeten bij de uitbreiding van woningbouw financieel bijdragen aan OV- en fietsontsluitingen.

Om mensen meer gebruik te laten maken van het openbaar vervoer, moet het OV zich als één geheel presenteren: met één tariefstelsel, gezamenlijke reisinformatie, integrale abonnementen voor trein/bus/tram/metro en logische knooppunten waar reizigers overstappen tussen regionaal, landelijk, internationaal vervoer en OV op maat voor de buitengebieden. Rover wijst erop dat de meeste reizigers zich binnen een relatief korte afstand van 40 kilometer verplaatsen. Hoogfrequente sprinters en (elektrisch) fietsgebruik kan hierin een rol spelen.

Rover vraagt de provincie om samen met woningbouwontwikkelaars, gemeenten en Schiphol meer geld vrij te maken voor een forse uitbreiding van het openbaar vervoer. Rover hoopt dat de informateurs de 9 concrete suggesties voor verdubbeling van het openbaar vervoer zullen meenemen in het opstellen van een nieuw provinciaal collegeprogramma.

Infrastructuur, Amstelland-Meerlanden, Politiek en lobby, Amsterdam, Het Gooi, Haarlem e.o., Noord-Holland-Noord, Afdelingsnieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Postbus 2132
    3800 CC Amersfoort

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 033-4220450 (10:00 - 16:00 uur)

Volg ons