Skip to main content

Oproep: schrap btw op OV-kaartjes!

Tickets voor de bus, trein en metro kunnen flink goedkoper als de btw wordt geschrapt. Samen met brancheorganisatie voor ov-bedrijven OV-NL pleit Rover in een brief aan de Tweede Kamer om op deze manier het openbaar vervoer aantrekkelijk en betaalbaar te houden.

Door de hoge inflatie staan ook de prijzen van het openbaar vervoer staan onder druk. En dat terwijl veel mensen het al zwaar hebben door de scherp stijgende prijzen van fundamentele voorzieningen. Ook openbaar vervoer is zo'n fundamentele voorziening. Want lang niet iedereen is in het bezit van een auto of kan zijn bestemming lopend of met de fiets bereiken. 

Rover en OV-NL roepen daarom op om de btw van 9 procent te verlagen naar 0 procent: “Het OV is als schoon, duurzaam en inclusief vervoerssysteem een basisvoorwaarde om Nederland in beweging te houden en onze klimaat- en bereikbaarheidsdoelen te halen.” 

Enige jaren geleden werd de btw juist van 6 procent naar 9 procent verhoogd. Een nieuwe Europese richtlijn maakt het nu mogelijk om de btw helemaal af te schaffen voor reizen met het OV.

 

Politiek en lobby