Skip to main content

Wensen voor de opvolger van de OV-chipkaart

Rover is positief over de proef waarbij reizigers kunnen inchecken met hun bankpas. Wel stelt Rover dat de OV-chipkaart niet mag verdwijnen voordat hier een goed alternatief voor is gevonden. Deze nieuwe OV-chipkaart zou aan een aantal eisen moeten voldoen, door Rover vastgelegd in het manifest De Reiziger Centraal.

In Lelystad is een proef van start gegaan waarbij reizigers kunnen inchecken met hun bankpas. Het is een start met nieuwe betaalmethoden, waar er nog meer zullen volgen. De huidige OV-chipkaart zal naar verwachting over enkele jaren verdwijnen en worden opgevolgd door een ‘OV-chipkaart 2.0’. De precieze invulling hiervan is nog niet definitief, maar zeker is dat anoniem reizen mogelijk blijft.

Rover is optimistisch over de komst van nieuwe betaalmiddelen. Er liggen nu kansen om de systeemfouten van de OV-chipkaart recht te trekken. Zo zou het probleem met ‘omchecken’ bij een overstap van de ene op de andere vervoerder eindelijk aangepakt kunnen worden en de rijen poortjes van verschillende vervoerders hopelijk ook tot het verleden gaan behoren.

Voordat het zo ver is, moet de opvolging van de OV-chipkaart wat Rover betreft wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet iedereen er mee om kunnen gaan en mag het OV er niet duurder van worden. De privacy van de reiziger moet goed worden geregeld en reizen over concessiegrenzen heen moet makkelijker en transparanter. Ook wil Rover een goede overgangsregeling voor reizigers die op het moment van afschaffing van de OV-chipkaart reissaldo of een vooruitbetaald reisproduct overhouden dat zij verder niet meer kunnen gebruiken.

tweet bart

Betaalwijzen