Skip to main content
Prijswinnaars Reizigerscadeau

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

NS gaat aan de slag met initiatieven om reizigers vaker met elkaar in verbinding te brengen. Rover, NS en demissionair staatssecretaris Heijnen maakten vanmiddag bekend dat reiziger Jouke met het idee ‘RailConnect’ de wedstrijd Reizigerscadeau heeft gewonnen.

Mogelijke invullingen van het initiatief zijn een gemakkelijke manier om berichten achter te laten voor andere reizigers of ontmoetingen in trein of stationshuiskamer. Rover organiseerde de wedstrijd Reizigerscadeau in samenwerking met NS om iets te doen voor de treinreiziger nadat die in 2022 te maken kreeg met minder treinen wegens personeelsgebrek. Treinreizigers werden met de wedstrijd uitgedaagd om na te denken over wat zij reizigers cadeau zouden doen als zij 1,5 miljoen euro mochten besteden. NS beloofde het winnende idee uit te voeren.

Chatten en daten

Van de ruim 6000 inzendingen hadden opvallend veel te maken met sociale interactie: van speciale Reismaatjes-apps tot mogelijkheden met medereizigers te chatten. Sommige reizigers vroegen zelfs om dating-coupés. Wouter Koolmees, president-directeur NS: "Mijn hartelijke felicitaties aan Jouke voor zijn winnende idee! En ook felicitaties naar vele anderen, want opvallend veel mensen stuurden een idee in dat te maken heeft met contact tussen reizigers. Dat stemt me hoopvol, want verharding is een serieus maatschappelijk probleem. Met een paar liefdevolle initiatieven kunnen we hopelijk een bescheiden begin maken om dat tij wat te keren."

Verbeteringen voor de reiziger

Rover-directeur Freek Bos is blij dat zoveel reizigers een idee hebben ingezonden: “Als Rover willen wij altijd graag weten wat er bij de reiziger speelt. Deze wedstrijd heeft ons een unieke inkijkje gegeven in wensen die de treinreiziger nog heeft. Wij hebben alle ideeën met veel interesse gelezen en zien in meerdere inzendingen een goede kans om ze verder uit te werken. We zullen ons ervoor blijven inzetten om dit soort verbeteringen voor de reiziger te laten realiseren”.

Betrokkenheid van reizigers

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): “We kijken ieder jaar naar de prestaties van de NS. Toen vorig jaar bleek dat de NS in 2022 te weinig treinen heeft gereden, besloot ik dat het boetebedrag ten goede moest komen aan de reizigers. Met anderhalf miljoen kun je best veel doen. Ik vind het heel bijzonder dat zoveel mensen ideeën hebben ingestuurd voor verbeteringen van de treinreis. Het laat zien dat het openbaar vervoer leeft, dat het iets van ons allemaal is, en dat we er allemaal ideeën over hebben. Betrokkenheid van reizigers maakt het openbaar vervoer beter, daar geloof ik in.”

RailConnect

Het winnende idee RailConnect moet reizigers helpen contacten te leggen, 'reisvrienden' te maken, mee te doen aan events of informatie te krijgen over de reis. Bedenker Jouke won hiermee een rondreis door Zwitserland. Voor de tweede en derde prijs waren Interrail-passen beschikbaar. Deze gingen naar Renee Tilli die een telefoonhouder bedacht voor op de OV-fiets, en Marleen Hofstede die een ‘Wrapped’ bedacht waarmee treinreizigers onder meer terug zouden kunnen zien hoeveel kilometers zij hebben gereisd, hoeveel CO2 ze daarmee hebben bespaard en welke stations zij hebben bezocht.

Basisschool

Speciale prijzen werden uitgereikt aan leerlingen van basisschool de Kraatsschool uit Bennekom die als schoolproject zich over de opdracht hadden gebogen. De leerlingen bedachten onder meer een puntenspaarsysteem, een gratis versnapering in de trein en een live tracker van alle treinen.

DSC00548 1 klein

Van links naar rechts: winnaar 3e prijs Marleen Hofstede, NS-topman Wouter Koolmees, winnaar 1e prijs Jouke van Campenhout, staatssecretaris Vivianne Heijnen, Rover-directeur Freek Bos en jurylid Suzanne Hiemstra-van Mastrigt (TU Delft)

Overig