Skip to main content

Verwarring door staking streekvervoer

Vandaag wordt landelijk gestaakt in het streekvervoer voor meer loon en betere werkomstandigheden. Rover heeft begrip voor de reden van de actie, maar vindt een algehele staking een te zwaar middel om het gelijk te halen. Ontevreden is Rover over de reisinformatie, die bij een aantal vervoerders in de ochtendspits te wensen over liet.

Connexxion, Keolis en Arriva
De reisinformatie van Connexxion was ronduit verwarrend. Gisteren was nog op Connexxion.nl te lezen dat de Valleilijn gewoon zou rijden, deze ochtend wist de app OVinfo te melden dat dit toch niet het geval was. Diezelfde app kreeg overigens van Connexxion door dat de bussen in Haarlem gewoon reden, wat een paar hoopvolle reizigers tevergeefs naar de bushalte lokte. Ook de matrixborden langs de route van de Valleilijnbussen in Wageningen gaven vertrektijden weer van bussen die niet reden. Dit zorgde voor de nodige verwarring: bij een aantal haltes zonder informatie of met onjuiste informatie stonden reizigers (met name internationale studenten) tevergeefs te wachten. Het digitale reisinfoscherm op het busstation van Ede-Wageningen gaf enkel aan dat er geen reisinformatie beschikbaar was vanwege de staking. Er werd geen melding gemaakt dat de bussen niet reden.

Ook Keolis wint geen schoonheidsprijs in informatievoorziening. Op het busstation in Amersfoort had alleen U-OV een bericht op de borden gezet, van Keolis ontbrak iedere vorm van informatie. Ook hier daarom enkele verwarde reizigers, die tevergeefs hoopten dat het gebrek aan informatie door Keolis zou kunnen betekenen dat de stadsbussen wel zouden rijden.

Arriva rijdt vandaag wel in het Oosten van het land maar niet in Brabant. Ook hier zorgde verwarrende reisinformatie voor tevergeefs wachtende reizigers:  zo stond op een aantal matrixborden ‘Mogelijk ontregelde dienstregeling’ te lezen met de aankomsttijd van een bus die nooit zou rijden. Aan het Brabants Dagblad laat Arriva weten de informatie te zullen aanpassen.

U-OV
Hoe het wel moet, laat U-OV zien. Op Utrecht CS stonden geen niet-rijdende bussen aangekondigd en op verschillende plaatsen stonden posterborden om de staking aan te kondigen. Daarnaast was er een aantal medewerkers van U-OV aanwezig (goed herkenbaar met gele hesjes) om reizigers van informatie te voorzien. Ook in Amersfoort wordt door U-OV aangegeven dat reizigers niet op een bus hoeven te wachten.

Rustig
Over het algemeen lijkt de reisdag rustig te verlopen. De staking was gelukkig tijdig aangekondigd en veel reizigers lijken het zekere voor het onzekere te hebben genomen. Studenten en scholieren zijn bovendien nog vrij vanwege de kerstvakantie. Tot nu toe zijn er dan ook weinig klachten bij Rover binnengekomen. Rover hoopt dat vervolgstakingen verder uitblijven en roept werkgevers en vakbonden in het OV op om weer met elkaar in gesprek te gaan.

Reisinformatie, Staking