Skip to main content

OV staking op 30 april en 1 mei

De staking die de vakbonden FNV en CNV hebben aangekondigd op 30 april en 1 mei mag doorgaan. Dat heeft de rechtbank Utrecht vandaag bepaald.  De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) stapte naar de rechter vanwege het voornemen van vakbonden om een landelijke 48-uurs staking te organiseren in het openbaar vervoer. De werkgevers vinden het middel maatschappelijk ontwrichtend en vinden bovendien dat de vakbonden niet zorgvuldig zijn geweest. Maar de rechter weegt het recht om te staken heel zwaar, waardoor de staking toch door mag gaan. Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: ‘We zijn enorm teleurgesteld in deze uitkomst voor al onze reizigers. We moeten vanaf dit punt kijken hoe we verder gaan in de onderhandelingen.’ De vakbonden zijn uiteraard blij met de uitspraak.

Reiziger de dupe
Rover vindt het jammer dat reizigers nu de dupe worden van een conflict tussen werkgevers en werknemers. Ook al is het een vakantieperiode, veel werknemers zijn afhankelijk van het openbaar vervoer om naar hun werk te komen. Werkgevers zullen er veelal geen begrip voor hebben dat sommige werknemers twee dagen niet op het werk verschijnen. Met name kwetsbare werknemers zullen hier de dupe van worden. Ook zijn de universiteiten gewoon open volgende week, dus zijn ook studenten de dupe van de staking.

Nog grotere staking
De staking betreft twee CAO's en zal dus nog groter zijn dan de staking in januari, toen de CAO multimodaal niet bij stakingsacties betrokken was. Naar verwachting rijden er in het hele land geen bussen, met uitzondering van GVB (Amsterdam), stadsbussen (geen streekbussen) van de RET (Rotterdam) en HTM (Den Haag). Op het spoor rijden alleen treinen van NS.

Staking