Rover: kom met alternatief voor gesloten stationsloket

Rover heeft er begrip voor dat NS veel loketten wil gaan sluiten op stations. Wel vraagt Rover NS om met alternatieve manieren van serviceverlening te komen.

NS wil op slechts 15 stations bemande loketten behouden. Dat betekent dat stations zoals onder meer Zwolle, Amersfoort, Hengelo en Haarlem het straks zonder loket moeten doen. Wel blijft op meerdere stations een service- en informatiepunt geopend. NS is tot dit besluit gekomen omdat er steeds minder reizigers gebruik maken van het loket: nog voor de coronacrisis was het bezoek aan het loket in twee jaar tijd gehalveerd.

Aangezien de meeste reizigers hun ticket online of bij de automaat kopen, kan Rover wel begrijpen dat NS overgaat tot het sluiten van loketten. Wel vraagt Rover om nieuwe vormen van serviceverlening die beter aansluiten bij de wensen van de reiziger van vandaag. “Wij zien liever servicemedewerkers op het perron die reizigers bij een verstoring de weg wijzen dan mensen achter het loket die drie kwartier in een uur niets te doen hebben”, aldus Rover-directeur Freek Bos.

Rover wijst erop dat 2,5 miljoen Nederlanders niet of beperkt digitaal vaardig zijn, deze reizigers moeten bij medewerkers terecht kunnen voor assistentie. Rover roept NS daarom op te zoeken naar nieuwe creatieve oplossingen voor persoonlijke service op stations. Bijvoorbeeld via medewerkers van kiosken of bewaakte fietsenstallingen. Ook adviseert Rover om meer samenwerking te zoeken met andere vervoerders en bijvoorbeeld een gezamenlijk loket aan te bieden zoals NS al doet in de OV servicewinkels in Utrecht en Den Haag. “Een medewerker van NS kan ook prima abonnementen voor HTM verkopen en een medewerker van het GVB zou prima een reisadvies voor de NS-trein kunnen geven. De vervoerders hebben een gezamenlijk belang bij goede service”, stelt Freek Bos.

NS heeft haar voorstel voorgelegd aan de consumentenorganisaties in het Locov. Zij zullen hier de komende weken advies over uitbrengen. Begin 2021 zal NS dan een definitief besluit nemen over de toekomst van de loketten.

Stations en haltes

banner word lid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • 033-4220450
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons