Skip to main content

Achteraf betalen in OV verdient een zorgvuldige invoering

Achteraf betalen is een zeer welkome nieuwe ontwikkeling in het openbaar vervoer, die een zorgvuldigere invoering verdient. Rover en de collega-consumentenorganisaties in het Locov adviseren daarom de invoering van ‘NS Flex’ af te stemmen met andere vervoerders en aan te sluiten bij de huidige OV-chipkaartproducten.

Achteraf betalen
Reizen op rekening bestaat al een tijdje voor de zakelijke reiziger, maar met NS Flex wil NS dit nu voor veel meer reizigers aanbieden. Reizigers die achteraf betalen, hoeven niet een hoog bedrag aan instapborg op de OV-chipkaart te laden en blijven niet met ongebruikt restsaldo op de chipkaart zitten. Rover is dan ook positief over deze ontwikkeling. Wel stellen Rover en de andere consumentenorganisaties een aantal eisen aan in de invoering van NS Flex.

Onoverzichtelijk
De consumentenorganisaties adviseren NS de huidige reisproducten één op één over te nemen voor NS Flex. Omdat NS nu allerlei nieuwe regels wil introduceren, dreigt het NS Flex aanbod onoverzichtelijk te worden. Zo wordt het Weekend Vrij abonnement bij NS Flex in twee verschillende kortingsvarianten aangeboden die afwijken van het reguliere Weekend Vrij abonnement.

1e klasse
Voor 1e klas reizigers wordt het helemaal ingewikkeld: een NS Flex Vrij 1e klas abonnement, zoals Weekend of Dal vrij staan voortaan standaard een 2e klas abonnement, dat alleen middels een klassewissel in de 1e klas te gebruiken is. Deze klassewissel kan enkel via de website of de app worden geregeld. Datzelfde geldt voor reizigers zonder abonnement die van klasse willen wisselen, zij kunnen niet meer terecht bij de kaartautomaat. Bovendien hanteert NS afwijkende prijzen voor het gebruik van de 1e klasse.

Kosten
Niet alleen de reisproducten maar ook de kosten zouden gelijk moeten zijn aan de OV-chipkaart, zo stellen de consumentenorganisaties. Waar een OV-chipkaart €7,50 per 5 jaar kost, gaat NS Flex voor abonneehouders maarliefst €12 per jaar kosten. In beide gevallen is er dan nog geen kilometer gereisd. NS Flex basis –reizen op rekening zonder abonnement, kost inclusief OV-Chipkaart 10 euro per 5 jaar. “Wanneer u alle kosten die u maakt voor vervanging, vernieuwing of innovatie van NS-systemen buiten de tarieven om extra aan de reizigers in rekening wilt brengen, is het eind zoek”, schrijven de consumentenorganisaties aan NS. “Dan zouden ook de bespaarde kosten door afschaffing van oude vormen van dienstverlening aan de reizigers moeten worden teruggegeven”.

Andere vervoersbedrijven
Wat de consumentenorganisaties betreft, wordt achteraf betalen in het hele OV mogelijk. Bij meerdere vervoersbedrijven wordt dit ontwikkeld of is dit al mogelijk. Echter gaat dit op de bekende manier: ieder bedrijf ontwikkelt zijn eigen product met eigen voorwaarden, waardoor doorgaande reizigers tegen de nodige belemmeringen oplopen.  “Er zijn heel wat reizigers die gebruik maken van regionale abonnementen en ook regelmatig met NS reizen. Deze reizigers moeten ervoor oppassen dat zij niet voor NS Flex kiezen, tenzij zij voortaan met aparte OV-chipkaarten voor bus/tram/metro en trein willen gaan reizen”, waarschuwen de consumentenorganisaties.

Veel keuzes
Rover is altijd voorstander van keuzemogelijkheden voor de reiziger, maar met de toevoeging van NS Flex lijkt er wel zoveel te kiezen dat dit voor veel reizigers verwarrend dreigt te worden. Zie een reisvoorbeeld hieronder met de bijbehorende tariefmogelijkheden die de reisplanner straks zou moeten tonen.

Voorbeeld: Enkele reis Amersfoort - Heerenveen

  1e klas Reizen op Saldo
Vol tarief  € 34,60
Vol tarief weekend  € 34,60
20% korting  € 27,70
40% korting weekdag  € 20,80
40% korting weekenddag  € 20,80

 

  1e klas NS Flex
Vol tarief  € 34,40
Vol tarief weekend  € 34,90
20% korting  € 27,60
40% korting weekdag  € 20,70
40% korting weekenddag  € 18,60

 

  2e klas Reizen op Saldo
Vol tarief  € 20,60
Vol tarief weekend  € 20,60
20% korting  € 16,50
40% korting weekdag  € 12,40
40% korting weekenddag  € 12,40

 

  2e klas NS Flex
Vol tarief  € 20,60
Vol tarief weekend  € 20,60
20% korting  € 16,50
40% korting weekdag  € 12,40
40% korting weekenddag

 € 12,40

 

  1e klas e-ticket
Vol tarief  €  34,60
Vol tarief weekend  €  34,60
20% korting  
40% korting weekdag  
40% korting weekenddag  

 

  2e klas e-ticket
Vol tarief  € 20,60
Vol tarief weekend  € 20,60
20% korting  
40% korting weekdag  
40% korting weekenddag  

 

 

  1e klas papieren kaartje
Vol tarief  € 35,60
Vol tarief weekend  € 35,60
20% korting  
40% korting weekdag  
40% korting weekenddag  

 

  2e klas papieren kaartje
Vol tarief  € 21,60
Vol tarief weekend  € 21,60
20% korting  
40% korting weekdag  
40% korting weekenddag  

 

Weekend Vrij: €33 per maand
Flex Weekend Vrij: €34 per maand
Flex Weekend Vrij beperkt (geen korting in daluren): €31 per maand

Betaalwijzen