Skip to main content

Ophef over digitale Kruidvatkaartjes

NS biedt voordelige dalurentreinkaartjes voortaan aan in de vorm van e-tickets, te beginnen met een actie bij het Kruidvat. Rover ontvangt honderden klachten over het besluit af te stappen van de wegwerpchipkaartjes. Rover heeft NS gevraagd om de tickets voortaan ook voor de OV-chipkaart aan te bieden.

Veel reizigers wachten er op: de acties met voordelige dalurentreinkaartjes bij winkels als Kruidvat en Albert Heijn. Deze voordeelkaartjes bieden veel mensen een goede reden om eens te kiezen voor de trein. Vanaf heden worden deze kaartjes niet meer aangeboden als wegwerpchipkaart, maar als e-ticket. Rover ontving meer dan duizend klachten, voor een groot deel via Treinreiziger.nl, over de nadelen van deze omschakeling.

In de spits de trein verlaten

Zo moet de voordeelreiziger nu tijdens de spits de trein verlaten, waar voorheen nog de reis in de spits mocht worden afgemaakt wanneer tijdens de daluren was ingecheckt. Ook moet bij het verzilveren van een e-ticket meteen een reisdatum worden vastgelegd. “Een wegwerpkaartje heeft een hele lage gebruiksdrempel, het grote voordeel is dat iemand op het station nog kan beslissen om toch niet te reizen”, schrijft Rover-directeur Freek Bos aan NS. Een e-ticket is veel minder flexibel, terwijl flexibiliteit juist belangrijk is in de keuze tussen trein en auto.

Wel of niet printen?

Aanvankelijk werd door NS meegedeeld dat de nieuwe voordeelkaartjes door de reiziger zelf uitgeprint moeten worden. Later sprak NS deze informatie weer tegen, maar ook op de website van het Kruidvat is te lezen dat printen verplicht is. Rover heeft NS hierover om verduidelijking gevraagd. Inmiddels heeft NS aan Rover laten weten dat reizigers het Kruidvatkaartje ook op hun telefoon kunnen laden, waardoor printen niet nodig is. Reizigers met smartphone zouden er daarom kunnen kiezen om vlak voor vertrek nog hun e-ticket te verzilveren. Reizigers zonder smartphone kunnen de e-ticket voor €1 laten printen bij een bemenste NS-balie. Rover heeft NS gevraagd deze dienst gratis aan te bieden.

Geef reizigers de keuze

Rover stelt aan NS voor om de kaartjes voortaan ook als digitaal product voor de OV-chipkaart aan te bieden. Eerder werden ook de papieren Keuzedagen voor houders van het voordeelurenabonnement voor 60-plussers, als OV-chipkaartproduct gedigitaliseerd. “Het grote voordeel van het keuzedagensysteem is dat iemand zelf de reisdag kiest en pas op het laatste moment de reisdag hoeft te laden bij de kaartautomaat”, stelt Freek Bos. Bovendien heeft de reiziger dan weer het voordeel om voor de spits in te kunnen checken. Door de actie te combineren met een voordelige OV-chipkaart, kan de voordeelreiziger hier nog eens vaker gebruik van maken.

Tarieven, Betaalwijzen